|

Amerikai cirkálók a Fekete-tengeren

Szokatlanul nagy az amerikai jelenlét Oroszország hátsó kertjében, hiszen jelenleg nem is egy, hanem 2 Ticonderoga-osztályú cirkáló tevékenykedik – egy a Fekete-tenger nyugati medencéjében, egy pedig a keleti végen. A romániai Konstanca kikötőjében 3 nappal ezelőtt vetett horgonyt a USS Monterey (CG 61) – a ma kihajózó cirkálóval kapcsolatosan olvasóink talán emlékeznek rá, hogy márciusban indult el a Földközi-tenger térségébe, hogy az öreg kontinenst oltalmazza egy eseteleges iráni rakétaeső ellen.

USS Monterey (CG61)

A USS Monterey (CG61) érkezése a romániai Konstanca kikötőjébe, 2011. június 6-án. A hajó rakjteréből 8 raklapnyi, cirka 2 tonnányi, romániai óvodáknak, iskoláknak, kórházaknak szánt adomány is előkerült. | Fotó: U.S. Navy, Daniel Viramontes ,

A jelenleg a Fekete-tengeren tartózkodó 2. amerikai cirkáló a USS Anzio (CG 68), mely a június 6-án megkezdődött Sea Breeze 2011 hadgyakorlatra érkezett Ukrajnába. A június 6-18. között zajló, az Ukrán és az Amerikai Haditengerészet nevével fémjelzett hadgyakorlaton résztvevő mintegy 2 400, a védelmi szervekhez kötődő személy összesen 15 ország – Ukrajna, az Egyesült Államok, Azerbajdzsán, Belgium, Anglia, Algéria, Dánia, Grúzia, Kanada, Macedónia, Moldova, Oroszország, Hollandia, Törökország, Franciaország – állampolgáraiból áll össze.

A USS Anzio a gyakorlat egy ideje alatt, június 9-12 között a grúziai Batumi kikötőjének vendége lesz, és a grúz parti őrséggel tartanak majd közös gyakorlatokat.

USS Anzio (CG 68)

A USS Anzio (CG 68) nagyjából a USS Monterey-el egyidőben érkezett a Fekete-tengerre. Az első éles útját daráló USS George H.W. Bush (CVN 77) kíséretébe tartozó cirkálóról a fenti fenti fotó május 15-én, a USS Gettysburg (CG 64) társaságában készült. | Fotó: U.S. Navy, Kevin J. Steinberg ,

34 hozzászólás “Amerikai cirkálók a Fekete-tengeren”

  1. puppetmaster

    „Egyaltalan miert hagyna el egy SSBN a jol orzott parti vizeket?”

    Minél közelebb indítod a rakétát a célponthoz az annál hamarabb csapódik be és emiatt kisebb a reakcióidő(itt ugye nem mind1,hogy 10 rakétát lő ki az ellenség vagy csak 5-öt).

  2. @Kolombusz: kb. :) Ám ugye a Bush adminisztráció cseh/lengyel tervének feladása után egy kicsivel Obamáék kiadták az ukázt a rakétavédelmi rendszer vízre tételére. Méghozzá úgy, hogy 2011-ben már részben bevethető legyen – a USS Monterey ezen útjára már ennek a célnak az eléréseként tekintenek. A menetrend szerint ezentúl mindig lesz errefelé ilyen képességű ladikjuk.

  3. Roni:

    2 Ticonderoga osztályú cirkálóról van szó, nem a Galaktikus Birodalom 2 halálcsillagáról, ha még nem tűnt volna fel: a legcsekélyebb mértékben sem képesek elrettenteni attól az oroszokat, hogy akkor rúgják fel a grúzokat az égig, amikor nekik tetszik. Ráadásul az amerikaiak mindezt ölbe tett kézzel (igaz, közben a rend kedvéért fenyegetőzve) fogják végignézni: pont úgy, ahogy 2008-ban is. :)

  4. cinike: Téged se… amúgy nyugodtan válaszolhatsz a kérdésemre… remélem nem túl bonyolult… :p

    Nem hiszel abban amit SzPeti mond? Tán még a nemzeti együttüködésből is ki akarsz iratkozni? :) Te kis ellenforradalmár akarom mondani nemzet ellensége… :)

    Izgi amúgy ez a gáz piac amiota ruszkik elvesztették a megbizható szállító titulust Eu keményen diverzifikál. Oroszok meg sz*nak, NYon már 30%al olcsobb a gáz mint amennyiért ruszkik nekünk adják. Mi lesz ha mégjobban beindul a tankeres gázszálítás? Mert SzAból már kezd eindulni, rájöttek, hogy azt is el lehet adni, nem csak az olajat…
    Hosszabb távon se szép a helyzet, mi lesz jövőre amikor lenygeleknél beindul a shale gas kitermelés? 5trillio mmm az nem kevés.
    De amit a MOL talált Iraqban se 2évre lenne elengendő nekünk, csak problémás lesz ide juttatni, bár ugye állitolag aláirták a nabuccot. Kissebb csoda ha igaz.

    Persze a türkmén/kazah gázt/oalajat kvázi el lehet vágni EUtól, arra majd kitalálnak vmi „pofonosladat”….

  5. Helyzet az hogy cinikus pártját kell fognom.
    Attól a pár hajótol az oroszok nem fogna berezelni.
    A csepfolyos gáz szállitás se csoda szer. Oroszok jelenleg új vezetékeig révén ázsiát is ellátják.

    Két kontinens verseng most az orosz készletekért.

  6. sejtettem bajos lesz… szóval mivel feszegetik a pofonosládát?

    Amúgy meg miazhogy NEM azonosak a nemzettel? Micsoda libsi nemzetellenes szöveg már ez….? Régóta tudjuk, hogy aki Magyar az a xyzre szavaz. Aki mást gondol az nem. Szóval te sem. El lett döntve ezvan.

    Na én befejeztem kontrázz aztán keményen, ha meg nonszenszek érdekelnek ajánlom: http://hirszerzo.hu/nonszensz
    jo8

  7. „Eu keményen diverzifikál” – Hol, Líbiában? Az Eu inkább keményen vergődik.

    „Mi lesz ha mégjobban beindul a tankeres gázszálítás? Mert SzAból már kezd eindulni, rájöttek, hogy azt is el lehet adni, nem csak az olajat…” – Elmondom. Török és iráni együttműködés az oroszokkal a Kaszpi-térségben, miközben Szaúd-Arábia környékén erősödik a társadalom rétegei közötti ellentét. A térség sem nem stabil, sem nem kiszámítható. Vabankra nem lehet gazdasági világrendszert építeni, legalábbis a továbbiakban.

    Lengyel gigantikus gáztermelés meg iraki magyar olajbiznisz. Ez most komoly? :)

    Húha…

    M

  8. „”„Eu keményen diverzifikál” – Hol, Líbiában? Az Eu inkább keményen vergődik.”

    Neked se megy az olvasás?

    „„Mi lesz ha mégjobban beindul a tankeres gázszálítás? Mert SzAból már kezd eindulni, rájöttek, hogy azt is el lehet adni, nem csak az olajat…” – Elmondom. Török és iráni együttműködés az oroszokkal a Kaszpi-térségben, miközben Szaúd-Arábia környékén erősödik a társadalom rétegei közötti ellentét.”

    Tegyük fel együttmüködnek. és?

    SzA környékén lehet. és? Irán amúgy el is veszitheti Szíriát, akkor pedig sok minden borul arrafele.

    és még mindig nem egy forrást említettem ami keményen fogja diverzifikálni az EUs országok beszerzését és semmit nem reagáltál rá. Még ilyen a szomszédos országban lázadoznakot sem.

    Amúgy meg a piac már megmondta a frankot. Pedig még nem/alig indult be a fent emlitettek nagyja.

  9. Némi tájékoztatás a nagyvilágból azoknak, akik még nálam is kevesebbet olvasnak:

    Richard Morningstar, a Fehér Ház eurázsiai energiaügyi biztosa (aki a Kongresszus előtt tartott beszámolót) valamint Ariel Cohen Oroszország-szakértő szerint Oroszország az energetikát támadó politikai eszközként alkalmazza, Európa függése az orosz energiától már most is tűrhetetlenül magas, és a jövőben csak nőni fog.

    A növekvő európai-orosz együttműködés zavarólag hat az Egyesült Államokra, főleg azt követően, hogy Németország bejelentette, lemond az atomenergiáról, ami az orosz energiahordozók fokozottabb felhasználását vetíti előre. Washingtoni félelmek szerint a lendületesen fejlődő német-orosz viszony megtörheti Európa egységét, és akár a NATO-t is alááshatja.

    Sir Halford John Mackinder (1861 – 1947), a geopolitika egyik atyja szerint Eurázsia (a Volgától a Himalájáig húzódó térség) a Föld Heartlandja, s ennek birtoklása jelenti az alapot a globális dominanciához.

    Gondolom ennyi konkrét név, titulus és nyilatkozat kielégítő azok számára, akik állandóan tényeket követelnek a véleményekhez.

    Nosza, lehet vitázni Morningstar és Cohen úrra, az USA Konresszussal és ha ez sem elég, akkor ott van még a Nőtanács is. ;>

    M

  10. Fade:

    Azzal, hogy rángatják a medve bajszát már megint. :D
    Gondolkozz vagy kérj mástól segítséget, de rám ne számíts: irigy vagyok, nem árulom el. :D

    Vannak esetek, amikor libsinek lenni megtisztelő és kifejezetten hazafias dolog: mint például ez a szitu is.

  11. „Neked se megy az olvasás?”

    Látod, kénytelen vagy ilyen alacsony képességű komentelőkkel pocsékolni az idődet.

    „SzA környékén lehet. és? Irán amúgy el is veszitheti Szíriát, akkor pedig sok minden borul arrafele.” Éppen borul már most is, de én nem Szíria miatt aggódnék, tessék odafigyelni Izrael ideges hangjára: Egyiptom, Törökország és Irán.

    „és még mindig nem egy forrást említettem ami keményen fogja diverzifikálni az EUs országok beszerzését és semmit nem reagáltál rá.”

    Akkor reagálok: Európa nincs abban a helyzetben, hogy diktáljon, pláne nem az energiahordozók világpiacán. Sem jelentős készletei és tartalékai, sem erősödő befolyása nincs sehol, max. Tripoli és Bengázi környékén. Amiről te írsz az a sci-fi műfaja.

    „Amúgy meg a piac már megmondta a frankot.”
    Éspedig?

    M

  12. A világpiac megmondta a frankót…, na ja, van egy jó meg egy rossz hírem.

    Jó hír: Szaúd-Arábia bejelentette, hogy akár egyoldalúan is növelni fogja a kőolaj kitermelést.
    A rossz hír ugyanez.

    Mivel az OPEC szerdán nem tudott megegyezni, a Brent nyersolaj ára a hordónkénti 120 dollárrig jutott, ami együtt járt az USA dollár további erősödésével. Ez ugyan stimulálná a szaúdi gazdaságot (mármint a kőolaj árának emelkedése, minden 10 dollár emelkedés után Szaúd-Arábia 6%-os GDP növekedést könyvelhet el), de az USA számára a lehető legrosszabb verzió, ha a dollár árfolyama tovább növekszik.

    Szaúdi lapértesülések szerint a kartell legnagyobb termelője, a világ olajkitermelésének 12%-át adó ország a jelenlegi napi 8,8 millióról 10 millió hordóra növeli majd kitermelését. Az értesüléseket nem erősítették meg hivatalos forrásokból, bár iparági szakemberek elismerték, hogy a kitermelést emelni fogják, az azonban még kérdéses, hogy mennyivel.

    A jövőben a szaúdi gazdaság egyre növekvő mértékben fogja saját maga felhasználni azt az olajt, amit jelenleg exportál, így több külföldi elemző egybehangzó véleménye az, hogy valójában Szaúd-Arábia nyersolaj exportja véglegesen leszállóágba került.

    A többi olaj- és gázexportáló energetikai nagyhatalom – konkrétan akár Oroszország – ma már olyan mértékben kiszolgáltatva Szaúd-Arábia olajpolitikájának, mint két-három évtizeddel ezelőtt. Természetesen butaság Szaúd-Arábia ezen a téren meglévő helyzetét lebecsülni, de túlértékelni sem kell. A szaúdi kvótaemelési kezdeményezés Irán és Venezuela miatt meghiúsult. A mostani olajár esés jótékony hatást is gyakorolhat átmenetileg a világgazdaságra, de a helyzet az, hogy Szaúd-Arábia éppen a feltörekvő ázsiai piacokra kezd egyre több olajat szállítani, ami nem éppen Európa vagy az USA pozícióit erősíti.

    Kedves Fade, per pillanat ennél jobb választ nem tudok adni az írásodra, javaslom ezen a szemüvegen át vizsgálni az USA hadiflotta jelenlétének kérdését a Kaszpi-tenger szomszédságában (is).
    Feltéve, ha volt türelmed végigolvasni és megérteni, amiről írok.

    M

  13. „Látod, kénytelen vagy ilyen alacsony képességű komentelőkkel pocsékolni az idődet.”

    Hát ha nem megy, nem megy….

    „Éppen borul már most is, de én nem Szíria miatt aggódnék, tessék odafigyelni Izrael ideges hangjára: Egyiptom, Törökország és Irán.”

    Sziria a térség uolyan fontos része, mint Egyiptom, vagy akár Töröko, Irán. Amúgy meg maradjunk a témánál elhiszem szivesen zsidóznál napestig.

    „Akkor reagálok: Európa nincs abban a helyzetben, hogy diktáljon, pláne nem az energiahordozók világpiacán.”

    Az elmúlt 3-4év trendje elég egyértelmü. Az Orosz részesedés az EU gázpiacán csökken, mindez úgy, hogy ahogy mondtam volt, még alig van eredménye ay EUs diverzifikációs törekvésene.

    “Amúgy meg a piac már megmondta a frankot.”
    Éspedig?

    Az oroszok képtelenek érvényesiteni az évtizedes olajhoz kötött gázárat. Ahogy a US önellátó lett, a korábbi US exportörök az EU felé fordultak és eszik meg az oroszok részesedését és emiatt is szakadt be a spot árfolyam. És ahogy mondtam volt az EUs diverzifikációs lépéseknek még alig van eredménye… Mi lesz, ha a fenti források közül csak 1-2ből elkezd jönni a gáz EUba, márha nem alapból EU területén van a forrás ld pl lengyel shale gas. Már jövőre indul a kitermelés, 2év kutatás után ~ 5trillio m3 ami kitermelhető… az baromi sok.

    Cinikus: :) Nem csalódtam. :)

  14. Befolyásod nem csak termelőként, hanem vevőként is lehet, a gáz kevesebb dologra jó, mint az érte kapott pénz.

    A tankeres szállítás pedig feljövőben van, a jellemzően olajtermelő országok eddig alig foglalkoztak a gázzal, és most kezdik kiépíteni a kikötői terminálokat és az egyéb szükséges infrastruktúrát.

    A Nabucco a szakértők szerint nem fog megvalósulni, mint ahogy a Déli Áramlat sem.

    Érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt pár évben az Észak-amerikai és a Közel-Keleti gáztermelés növekedett van, míg az orosz kicsit csökkent, és jelenleg az amcsik a világ legnagyobb gáztermelői.
    Oroszországban viszont a bizonyított tartalékok (proven reserves) SOKKAL nagyobbak ha németek tényleg ennyire kib__ottul ostobák lesznek, akkor villámgyorsan visszaveszik a vezetést.

    És ha már így szóba kerültek a germánok, offolnék egy kicsit.

    Megdöbbentenek, az egyik vezető európai állam döntéshozói hogy lehetnek ilyen hihetetlenül szűk látókörűek és felelőtlenek, hogy országuk jólétét egy másik ország erőforrásaitól teszik még sokkal jobban függővé (ráadásul pont az oroszoktól).
    A zöld energiával és termelt villanyáram drágább a nukleárisnál, ahelyett, hogy saját beruházásaikat, fejlesztéseiket finanszíroznák a plusz gázra költött pénzből, az oroszokét fogják.

    Ok, hogy a zöldenergia fejlesztésekben élenjáróak akarnak lenni (már most is azok), de ehhez egyáltalán nem szükséges az atomenergia felszámolása. Ráadásul a gáz klímaváltozásnak is rosszabb.
    A sok hülye most csápol, hogy jee zöldek leszünk, nincs atom de van písz, láv és junití, vagy ezek német megfelelői:), de amikor majd megkapja a 3-szoros villanyszámlát, és bezár a gyár ahol dolgozik, nem fog ennyire.

    Vagy, hátha rájönnek, hogy ez mégis hülyeség, és nem teszik tönkre magukat, és rántják magukkal az EU-t.
    Ha Svájc csinálná ezt, nem lenne vele semmi gond, mert ők főleg szolgáltatók, és a neon meg a pc-k nem fogyasztanak sokat, egy bank kiadásai között az energia nem szignifikáns. Viszont az ipari termelésben baromira fontos, hogy mennyibe kerül az áram, és ha valakinek, akkor Németországnak asszem elég fontos az ipar.
    Remélhetőleg legalább nem bontják le az erőműveket, és akkor ha jön egy normálisabb vezetés, újra lehet őket indítani. Bár nem tudom honnét jöhetne, hiszen nagykoalíció van.

  15. Fade.

    „Sziria a térség uolyan fontos része, mint Egyiptom, vagy akár Töröko, Irán.”
    Szíria stratégiailag fontos, de önmagában kevés. Törökország és Irán fontosabb, itt nincs egyenlőségjel Szíriával.

    „Amúgy meg maradjunk a témánál elhiszem szivesen zsidóznál napestig.”
    Nem szoktam zsidózni mester, ez ismét kiváló példa a vitakultúrád szintjére.

    Az EU-s diverzifikáció és az oroszok sarokba szorítása mese. A Nabucco az egyetlen esélye az EU-nak, legalábbis a hivatalos mainstream média tálalásában, de ez hülyeség.

    Mivel nem érted (vagy nem akarod érteni inkább) a helyzetet, akkor lefordítom magyarra:

    Európa érdeke az arab világgal és az oroszokkal történő együttműködés, de nem amerikai és izraeli diktátum szerint. Ez a folyamat nem akadályozható meg (maximum egy háborúval Európában), legfeljebb csak késleltethető. Sem az USA, sem Izrael már nem rendelkezik akkora erővel, hogy az EU-t, mint valami marionett bábut minden kérdésben kényük-kedvük szerint rángassák. A gazdasági, társadalmi és katonai realitás Európa számára nem hagy más lehetőséget, mint hogy szépen a saját útjára lépjen.
    Ez pedig – mivel összhang nincs az EU-ban – nagy eséllyel a most ismert EU széthullását is fogja jelenteni. Erre a forgatókönyvre már készülnek a németek (orosz-német tengely), a franciák (új mediterrán unió szervezése) valamint Anglia és a skandináv államok is (északi szövetség szervezése), a törökök pedig már nem is erőltetik a csatlakozást ehhez a recsegő-ropogó tákolmányhoz.

    Megkockáztatom, az Európai Unió nem fogja még a Szovjetunió korát sem megélni.
    Ebben a történetben az oroszok egyenlőre csak „statiszták”, de segítik a bomlást, mivel nekik is megvan a saját érdekük, és ez véletlenül egybe esik ezekkel a folyamatokkal.

    Ha ezt nem látod koma, akkor a hiba nem a mi készülékünkben van.

    Kolombusz.

    Németország sem nem szűklátókörű sem nem ostoba. A német érdekérvényesítés kezdetét látod, ugyanis Berlin már nem sokáig óhajt a győztes szövetséges hatalmak játszótere maradni. Az oroszok az egyetlenek, akik hazamentek tőlük és nem tették meg azt, amit a Vaslady és Mitterand annak idején kért Gorbacsovtól.
    Németország felmérte és látja – az egyetlen ellensúly az angolszász-francia tengellyel szemben Oroszország.
    A németek újbóli felemelkedésének kulcsa az orosz-német tengely, amelyet már néhány alkalommal ugye összeugrasztottak. de hát a történelem csak bohózat formájában ismétli önmagát, így egyáltalán nem biztos, hogy ez újból sikerülni fog.

    A németek nélkül nincs EU és euro. A franciák ehhez kevesek, a britek meg eleve nem is akartak euro-t. Ez azért több, mint figyelemre méltó! (Az euro egy eszköz a német gazdasági hatalom kontroll alatt tartására.)

    Végezetül az amerikai jelenlét a Fekete-tengeren nyilván nem a román népjóléti intézkedések részét képezi. Ha már ilyen olcsó propagandával reklámozzák magukat amerikai barátaink, akkor én még javasolnék néhány helyet, ahová küldhetnének egy-két hadihajót segélyekkel megpakolva… :D

    M

  16. Fade

    Azért rángatja a medve bajszát mert a Kaukázust az oroszok saját érdekszférájuknak tekintik ahova másnak kuss(ugyan ez a helyzet a Karib-térséggel és Közép-Amerikával az amiknál)erre a grúzok odahívnak 2 amy cirkálót.Így ok?

    Az orosz-német összeborulással kapcsolatban végre megjött az eszük a németeknek vagy csak adnak nagy államférfiak véleményére.

    „Ragaszkodj a Cárhoz,soha ne szakadj el Oroszországtól”

  17. „Sem az USA sem Izrael nem rendelkezik akkora erővel hogy rángassa európát ” (rövidítettem)

    Na azért ennyire ne túlozzunk .
    Amcsi oldalon már ott van a világ legfejlettebb vadászgépe az f-22 , ezek mellé szép darabszámban jön majd az f-35-ös a DDG-1000 romboló cvn-78 rephordozó , és még egyéb csodafegyver .
    És ha szerinted felbomlana az EU akkor a német mennek az oroszokhoz
    a Franciák meg a britek maradnak az amikkal, de az olyan országok mint az Olaszok, svédek, spanyolok ,lengyelek, románok, szlovákok ők kihez húznának?
    Mert önmagukban kevesek a németek meg az oroszok.

  18. Mert a németeknél a politikát úgy mérik hogy az ország zsebe tele legyen nem mint máshol. Az északi áramlat szép csendben megérkezett vajon hova? Ugye, most aztán mit érdekli a németeket hogy Ukrajna vagy Fehéroroszország mikor lesz havibajos. Ja és miután a németek mindig megkapják az energiát egyenesbe menten másképp fognak tárgyalni. Csak el fogják intézni (Svájc már meg is tette) hogy az Iráni földgáz is megérkezzen hozzájuk. Sőt nem akarom elkiabálni, a képek alapján az döbbenten fogjuk megállapítani hogy a németek Iránban is óriásit kaszáltak (kaszálnak) szép csendben.

  19. A német érdekérvényesítés kezdetét látod, ugyanis Berlin már nem sokáig óhajt a győztes szövetséges hatalmak játszótere maradni. Az oroszok az egyetlenek, akik hazamentek tőlük és nem tették meg azt, amit a Vaslady és Mitterand annak idején kért Gorbacsovtól.

    Az érdekérvényesítésüknek kiváló eszköze, ha függőbe helyezik magukat az oroszoktól, és a saját beruházásaik helyett többet fizetnek nekik energiahordozóért…
    Akkor igaziból mi belekezdhetnénk a magyar érdekérvényesítésbe, bezárhatnánk Paksot, és vehetnénk több orosz gázt, hiszen ez a frankó recept, nem a diverzifikáció, vagy a fogyasztás csökkentése:)

    Ezt egyébként komolyan írtad?

    …Izrael már nem rendelkezik akkora erővel, hogy az EU-t, mint valami marionett bábut minden kérdésben kényük-kedvük szerint rángassák.

    Már bocs, de Izrael mikor rendelkezett akkora erővel? Vagy nagyon elnézed az ország méretét, vagy mégiscsak Fade-nek van valami igaza azzal kapcsolatban, hogy szoktál-e zsidózni.

    Az oroszok az egyetlenek, akik hazamentek tőlük és nem tették meg azt, amit a Vaslady és Mitterand annak idején kért Gorbacsovtól

    1. Mit kértek?
    2. Összeomlott a Szovjetunió! Ennek valószínűleg nagyobb szerepe volt a kivonulásban, mint a német néppel szembeni szeretetüknek és tiszteletüknek:)
    3. Mert egyébként Németország Francia, Brit és amerikai megszállás alatt van jelenleg is, ugye?
    4. Amíg ott voltak a szovjetek, sokkal jobban beleavatkoztak az ország vezetésébe, és még máig a keleti fele fejletlenebb az országnak.

  20. Tiszteletem

    Kolombusz: Montezuma szerintem erre gondolt:
    http://index.hu/kulfold/2009/09/12/thatcher_gorbacsovtol_varta_hogy_megakadalyozza_a_nemet_ujraegyesulest/
    Azonban szerintem az, hogy a Német egyesülés végbement nem Gorbacsov, vagy a Szovjetúnió érdeme. Azon túl, hogy Gorby fő célja a SZU puszta fenntartása volt, és mivel ez a cél állt mindenek felett – beáldozva érte K-Európát, még ha akartak sem tudtak volna nagyon mit csinálni. Szerintem ha fegyvert fognak az NDK-ban, abból olyan felkelés sorozat indult volna az egész térségben állomásozó szovjet egységek ellen, hogy még ma is nyögnénk. Gorby egyetlen érdeme, hogy ezt legalább (talán) belátta.

    Ami pedig a „marionett-bábú” elméletet illeti.
    -Israel maximum közvetve szólhatott bele az USA-ban működő Lobby miatt. Tisztán Israeli oldalról nézve, sosem aggódtak azért, hogy nincs nemzetközi egyöntetű támogatása a ténykedésiknek, elég volt az anyagi támogatás (USA) és az eszközök tekintetében a hozzájárulás. Ezutóbbihoz: USA – nyilvánvaló indokok, No – dettó, Fro – pénz.
    -Ha már az EU-s államok befolyásolásáról van szó. A franciák mindig is igyekeztek jelezni a „más úton járunk” képet a „l’indépendance”-nak megfelelően. A németek igyekeztek kimaradni, és bólogatni ha kellett (hadügyi szempontból – tekintettel a VH-kra), az Angolok pedig nyilvánvalóan az USA lábnyomát csókolták már csak a saját érdekükből is.
    -Ami pedig a nemzetközi szerepvállalást illeti: ahova muszály csapatokat küldeni, mindenki annyit küld, amennyit muszály, vagy amennyit az érdeke kívánja. Tipikus példa Afg, ahova az angolok nem véletlenül küldtek jóval többet mint a többi EU-s ország a London Bombings miatt.

    Német „függetlenedésről”. Az igaz, hogy az EU a németek nélkül nehezebben működne, de nem létkérdés a tagságuk. Az megint más, hogy a hatékonyság szerintem a 40%-ra esne. A német-orosz együttműködés pedig jópofa dolog a történelem alapján: mindig törekedtek rá, de amikor tényleg kellett volna, mert lét kérdés volt, akkor valahogy mindig az ellenkező oldalon találták egymást. Az atomerőművek bezárása szerintem nagyon nagy hiba. Illetve: a világnak szerintem jóval többet kéne költenie, sőt abszolút prioritásként kellene kellene kezelnie a fúziós erőművek kérdését.

    Végül a cikkről: nem egy CVBG-ről van szó, hanem 2 cirkálóról. Amikor a Pjotr Veliky körbement a földön, nem volt sírás, hogy az oroszok újrakezdték a „Gunship-diplomacyt”. Vagy volt, de mindenki tudta, hogy igazából szinte semmit sem jelent.

    De ez csak az én véleményem, sry ha követhetetlen, vagy sértő valaki számára, nem ez volt a szándék.

    Üdvözlet,

    Strlv