|

Újabb amerikai hadihajó indul a Földközi-tengerre

A Pentagon bejelentése szerint – „ha esetleg szükség lenne rájuk” alapon – Washington átcsoportosítja a 6. Flotta régiójában (Földközi-tenger) tartózkodó hadihajók egy részét a líbiai események kapcsán és Olaszországban állomásozó harci gépei kapcsán is átcsoportosításokat hajtottak végre – délebbre küldtek egy adag vasmadarat.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának egy héttel ezelőtti, február 25-i ülésén úgy nyilatkozott, hogy semmilyen függőben lévő katonai akció nincs talonban a flotta számára, mindössze arról van szó, hogy a hadihajók jó segítséget nyújthatnak humanitárius és evakuációs feladatok során. A Pentagon február 28-ai nyilatkozata alapján az átcsoportosítással biztosított lesz Washington döntésének végrehajtása, legyen szó légtárzárról (no-fly zone), vagy humanitárius műveletekről.

A hét elején a U.S. Navy 6. Flottájának műveleti területén 8 hadihajó tartózkodott, illetve a USS Enterprise nemrégiben kicsit északabbra, a Vörös-tengerre hajózott fel.

Ugyanakkor a címben szereplő hadihajó, konkrétan a Ticonderoga-osztályú cirkáló, a USS Monterey nem a líbiai események miatt int majd búcsút a virginiai Norfolknak a jövő hét folyamán. Nem, ennek oka sokkal régebbre, egészen az Obama adminisztrációnak a Bush érában komoly diplomáciai feszültségeket okozó rakétavédelmi rendszer európai telepítésű részének törléséig nyúlik vissza.

Ugyan a 2009 őszi döntés óta ismét zajlik a táncikálás, puhatolózás, ezzel párhuzamosan Moszkva szemöldök vonogatása, ám ezen hír kapcsán nem is ez a lényeges számunkra, hanem azon korábbi javaslat, miszerint a jegelt cseh/lengyel mókát a komplex rakétavédelmi rendszer tengeri telepítésű ágával, konkrétan a ballisztikus rakéták lepofozására módosított AEGIS rendszerrel ellátott Ticonderoga- és Arleigh Burke-osztályú cirkálók és rombolók segítségével helyettesítenék.

Washington korábbi terveiben az szerepelt, hogy 2011-ben már megkezdődhet ezen némileg új megközelítésű európai rakétapajzs létesítése.

„Azt mondtuk, megcsináljuk és most éppen csináljuk.” – nyilatkozta a Pentagon nukleáris és rakétavédelmi politikájáért felelős John Plumb.

Így hát a USS Monterey (CG 61) nemsokára egy 6 hónapos útra indul, hogy az öreg kontinenst megvédje a gaz iráni ballisztikus rakétáktól. A későbbiekben az ilyen képességű amerikai hadihajók jelenléte a térségben a tervek szerint folytonos lesz.

A USS Monterey (CG 61) számára nem lesz idegen a Földközi-tenger

A USS Monterey (CG 61) számára nem lesz idegen a Földközi-tenger, hiszen korábban már szelte habjait. A fenti fotó 2007 január 15-én készült a krétai Szouda-öbölben | Fotó: Paul Farley, U.S. Navy ,