|

Obama: nem lesz rakétavédelmi rendszer Európában

Ugyan hivatalos megerősítés az ügyben még nem látott napvilágot, de több forrásból is tudni lehet, hogy az Obama-adminisztráció letett Bush-ék azon tervéről, hogy az iráni rakétafenyegetettségre hivatkozva rakétavédelmi rendszert telepítsen Közép-Európába. Ennek részleteivel nem akarunk untatni senkit, mindenkinek a könyökén jött ki anno, mi is sokszor írtunk róla.

Cseh illetékesek által már megerősített cseh sajtóértesülések szerint tegnap késő este Obama telefonon keresztül értesítette Jan Fisher cseh miniszterelnököt, hogy Washington letett arról, hogy Csehországba radart, Lengyelországba pedig elfogórakétákat telepítsen.

A Wall Street Journal tegnapi kiadásában, a tűzhöz közeli forrásokra támaszkodva már előre jelezte, hogy Washington ezt hamarosan be fogja jelenteni, arra hivatkozva, hogy az iráni nagy hatótávolságú rakéták fejlesztésének ütemét túlbecsülték, jelenleg nincs fenyegetve a régió.

Nos, az MDA (is) kihúzhatja ezt a tervet a napirendi pontról

Nos, az MDA (is) kihúzhatja ezt a tervet a napirendi pontról ,

Cseh sajtóértesülések szerint a mai nap folyamán Ellen Tauscher külügyminiszter-helyettes vezetésével érkezik egy amerikai delegáció, mely egyeztet az ügyben a csehekkel, majd utána már halad is tovább Varsóba, hasonló tárgyalások lefolytatása érdekében.

Moszkva üdvözölte a híreket és várja a hivatalos megerősítést, mely – mint egy minisztériumi sajtónyilatkozatban szerepel – természetesen pozitív hatással lenne az Egyesült Államokkal helyreállítandó viszonyra nézve.

20 hozzászólás “Obama: nem lesz rakétavédelmi rendszer Európában”

  1. Nyilvánvaló, hogy az USA nem mondott le a rakétavédelemről, csak máshogy csomagolja a történetet. Ezzel egyrészt nyer egy kis időt ahhoz, hogy az ingatag geopolitika helyzetben az eleve nem túl lelkes nyugat-európai szövetségeseit kissé lenyugtassa (németek, olaszok, spanyolok, stb.), másrészről ne növelje a feszültséget az oroszokkal szemben sem.

    A jelenlegi felállás szerint az előrejelző rendszer néhány elemét a Kaukázusba tervezik telepíteni, ami egyébként szerintem ugyanaz orosz szempontból, mintha Kelet-Európába raknák.

    A hivatalos indok a tévesen értékelt iráni fenyegetés valós nagysága – bár nekem nem rémlik, hogy Irán mikor fenyegette meg rakétacsapásokkal Európát vagy az USA területét.

    A valós helyzet inkább az, hogy mivel az ICBM-ek ellen még nem elég hatékony a rendszer, emiatt per pillanat nincs értelme tovább hergelni Moszkvát európai telepítésekkel. Hogy pár év múlva – ahogy fejlődik a technika és alakul a világ geopolitikai helyzete – mi lesz a rakétavédelem új koncepciója, majd kiderül.

    Persze ez nagyban függeni fog a jelen és a közeljövő politikai és gazdasági viszonyainak alakulásától a nagyhatalmak között.
    Ha tehát pár év múlva ismét napirendre kerülne a jelen idő szerint jegelt telepítés, az a jelenleg hivatalosan is kitűzött új politikai viszonyrendszer kiépítésének teljes kudarcát fogja jelenteni.

  2. USA vezetése részéről ez egy elég komoly külpolitikai baki és jellemzi azt, mennyire lesz@rják a kelet-közép európai szövetségeseiket.
    Az Obama-kormány egyetlen tollvonással visszavonta a Bush-kormány rakétavédelmi ígéreteit. Mind Cseh- mind Lengyelországban az aktuális politikai erőknek komoly harcot kellett vívnia, hogy meggyőzzék az országukat szükség van erre a telepítésre a saját védelmükben, másrészt a NATO-ban vállalt kötelezettségeik miatt. Megvívták ezt a harcot, majd most a „Nagy Testvér” egyszerűen kihátrál mondvacsinált indokokkal…
    Nem védeni akarom a rakétaelhárító rendszert, mert szerény véleményem szerint nincs rá szükség, csak ismételten célozgatnék mennyire nem számítanak a kis országok kül- és belpolitikai érdekei és biztonságuk egy nagyhatalmi politikai játszmában. De azért küldjünk katonákat az amerikaiak háborúiba…!? Ugye :-)

  3. Üdv Block50!

    Igen, sok igazság van abban, amit írsz. A kis nemzeteknek tudomásul kell venniük, hogy maximum statiszták lehetnek a világ nagy színpadán – akár tetszik, akár nem. Amikor az óriások alkudozni kezdenek, akkor a kicsik csak reménykedhetnek benne, hogy esetleg figyelembe veszik a helyzetüket, de ez a maximum.

    A lengyel politika hosszú évek óta russzofób irányt követ, sok esetben rájátszva a nagyok közötti feszültségekre. Sajnos elkövették azt a hibát, hogy nem mérték fel a realitásokat, így most kissé kellemetlen helyzetbe kerültek, de nem csak az amerikai – orosz relációban.

    Megjegyzem, hogy ebből a szempontból a mi elitünk sem jobb. Tavaly leendő miniszterelnökünk a grúz-orosz háború kapcsán kritika nélkül átvett bizonyos külföldi szólamokat, amiket aztán teli torokból világgá is kürtölt.

    Úgy tűnik, hogy az egykori szatellitállamok politikai elitje közös kórságban szenved, ugyanis nem mérik fel a stratégiai realitásokat, miszerint Moszkva két legfontosabb európai partnere (bizonyos értelemben, ha tetszik, akkor stratégiai szövetségese) Berlin és Róma. Innentől kezdve a kelet-európai kis nemzetek vezetőinek rá kellet volna jönniük, hogy Oroszország – Németország – Olaszország háromszögébe zárva túl sok pattognivaló igaziból nincs. Pláne, ha fél szemüket közben az USA által tavaly nyárig „pátyolgatott” Grúziára és „apró malőrjére” vetik.

    Az Amerikai Egyesült Államok szempontjából végső soron pedig nem kérdés, hogy kik a fontosabbak – az exszocialista kisállamok valós nemzeti érdekei abszolút másodlagosak. Sokkal fontosabb kérdés Irak, Afganisztán, Pakisztán, Észak-Korea, Kína, India, Oroszország, Irán, és még sorolhatnám.

    Bár hozzáteszem, ezen kis államok esetében egyáltalán nem biztos, hogy a nagyhatalmi rakétapókerben való részvétel – mint kibic – valós nemzeti érdek lenne. Jobb kimaradni a nagyok vitáiból, mert a végén a kicsiken verik el a port.

  4. Kíváncsi vagyok a következő napokban milyen érdekességek szivárognak még ki a döntés valós okáról?… nekem úgy tűnik leginkább spórolni akarnak Obamáék,ha nem is mondják ki hivatalosan…de ez csak egy megérzés. Arra már többször is volt példa az elmúlt 1 évben, hoy csökkentették az MDA költségvetését, persze az is igaz, hogy az iráni fenyegetést alaposan eltúlozták még a Bush-érában.

  5. Mindenkit a helyén kell kezelni. Nem is értem mért akarunk annyira a nyugathoz húzni. Még semmi jó nem kaptunk onnan csak Trianont meg 56-ban egy tál rizst.
    Oroszokat nem kell szapulni mindenkoron meg vannak a saját érdekeik csak az a kérdés hogy nem részre hajló óvatos külpolitikával tudunk e hasznot húzni belőle. Hiszen ha USA tetteit nézzünk nem a legjobb szövetséges.

  6. Én a semlegesség mellett vagyok. És ha a körzetben nekünk lenne a legütőképesebb haderőnk és legerősebb gazdaságunk akkor mi diktálnánk és nem ők diktálnánk nekünk. Bármit megadnának hogy támogassuk az érdekeiket a térségben. De most kis morzsákkal etetnek minket és mi mint a jó kutya azt csináljuk amit mondanak.
    Nemzeti összefogással (nem szélsőjobbra gondolok) meglehetne teremteni.
    Aki meg csak sírni tud hogy szar a hadsereg mert tönkretették, az mondjon alternatívát,ha tud. Mert orbánék is mindíg csak rinyálnak de amikor hatalomrakerültek lófaszt nem csináltak mert lövésük se volt hogy mit kéne.

  7. Példa rendszer:Horthy Miklós kormányzó és kora. Akkor érdekes módon egyről e kettőre léptünk.

    Szélsőségesektől meg annyira félj hogy ezzel a kártyával mindig palira vesznek. Alamuszi ember meg azzal nyugtatja magát bezzeg én nem vagyok náci hanem csak egy nagy büdös szolga.

    Nézd meg a munka és társadalmi felmérések. A a kocsonya gerinces is érzi hoppá az ő nyakán eddig nem volt járom. De hát most az van viszketni vakarózni lehet miközben lenyeljük.

  8. Üdv Fiúk!

    A semlegesség nem lenne rossz ötlet, de a megvalósíthatósága erős kérdőjel Európa ezen részén.

    Egyik régebbi oldalon pont ezt a témát feszegettem, aminek előfeltétele lett volna, hogy a kelet-európai kis nemzetek (magyar, szlovák, cseh, román, szerb, stb.) nyelvtől és vallásoktól függetlenül a saját jól felfogott érdekükben összefogjanak és egy közösséget alkossanak.

    Bármilyen paradoxon is, ezeknek a kis népeknek a valós függetlenségét csak és kizárólag az egymással történő gazdasági – kultúrális – védelmi összefogás biztosítaná.

    Márpedig ez sohasem volt érdeke sem az angol, sem a francia, sem az orosz, a XX. század közepére pedig az amerikai impériumnak sem. „Divide et impera!” – Oszd meg és uarlkodj! Sajnos erre pedig mindegyik államban bőven kaphatóak a megélhetési politikusok – Slotától Bajnaiig, Orbántól Tuskig végeláthatatlan a sor.

    Nem tudom, hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy a környező kis nemzetek valóban összefogjanak egymással, és simán „ajtót mutassanak” ha kell a Nyugatnak és a Keletnek is.

  9. Nézzük a magyar köztársaságnak gúnyolt államalakulatot. A nagy helyzet 1-2 év mikor kezembe kapom a diplomám nagyon nem fog semmi se itt tartani. Főleg olyan kepésítéssel és diplomával amit európán belül mindenűt elfogadnak.

    Elmélkedni lehet de előbb utóbb a műszaki értelmiség isten hozzádob int.
    Minek maradjon egy mérnők egy kutató éjbérélt itthon mikor nyugaton tudása aranyat ér. Mivel ott régebben van a rendszer ott a jóllakottság véget kevés a szakember. Valamint a magyar mérnöknek vagy egy jó hírneve.

  10. „kelet-európai kis nemzetek (magyar, szlovák, cseh, román, szerb, stb.) nyelvtől és vallásoktól függetlenül a saját jól felfogott érdekükben összefogjanak”

    „ez sohasem volt érdeke sem az angol, sem a francia, sem az orosz, a XX. század közepére pedig az amerikai impériumnak sem”

    Es akkor mar lathatjuk is, hogy miert kellett buknia es darabokra szakadnia a Monarchianak. Lehet az OMMet kopkodni, de a tersegben stabilitast es biztosnagot jelentett a lete.

  11. A nagy helyzet 1-2 év mikor kezembe kapom a diplomám nagyon nem fog semmi se itt tartani. Főleg olyan kepésítéssel és diplomával amit európán belül mindenűt elfogadnak.

    +

    Minek maradjon egy mérnők egy kutató éjbérélt itthon mikor nyugaton tudása aranyat ér. Valamint a magyar mérnöknek vagy egy jó hírneve.

    Most akkor elfogadják a diplomát vagy sem? Alkalmaznak -e vagy sem emiatt? A két állításod egymásnak ellentmond.

  12. Nézzétek meg Izraelt. A környéken senki sem szereti mégis Ő a Fönök a környéken. lehetnénk semlegesek ha lenne egy borzasztóan jól felszerelt és kiképzett seregünk!!!
    Bár mondjuk az izraelieket nagyon nem szívlelem mert sztem az egész gazdasági válság mögött ők állnak, de azt el kell ismerni hogy a haderejük az nem semmi!
    Ha egy olyan szintű haderőnk lenne mint az izraeli akkor nem merne itt kakaskodni velünk egy szomszéd se. Ja meg persze nem kellene beszarni a bevetésüktől se. (ugye Orbán rögtön rinya volt mikor meghalt 1 katona Irakban) Ők ezt vállalták ezért kapják a zsoldot.

    A szélsőségekről meg annyit hogy lehet valakit nemszeretni és ezt ki is lehet nyilvánítani kulturáltan!

    Te kimész külföldre dolgozni! Sok sikert hozzá. Egyébként én is ugy látom itthon nem ismerik el a tudást. Én pl Kínába szeretnék majd egyetemre járni mert az ottani diplomákat nagyra becsülik nyugaton, ráadásul sokkal olcsóbb ott a suli mint itthon. Mondjuk én vagy itthon szeretnék majd maradni vagy kiköltözni kínába teljesen.

  13. Üdvözlet Mindenkinek!

    Először is MuldR kollégának: Valamelyik korábbi fórumon szóba került a Monarchia bukásának kérdése is. Sajnos tudomásul kell venni, hogy az elmúlt pár száz év legnagyobb „szarkeverői” (- elnézést a kifejezésért) az angolok és a franciák voltak.

    Ha bárkinek kétségei vannak, figyelmébe ajánlom a globusznet múlt heti cikkét, melyet a Financial Times és a The Times hozott le Párizsban és Londonban! Azt hiszem ezen nagyon komolyan el kellene mindenkinek gondolkodnia:

    http://globusz.net/node/2952

    Kedves Hegyaljaihun!

    Jómagam is mérnök vagyok idestova 13 éve, napi szinten nyögve ennek minden kínját – és szépségét is. Azt gondolom, ha a magyar képzett emberek (szakmunkásoktól az orvosokon át a mérnökökig) elhagyják azt az országot, akkor pont azok malmára hajtják a vizet, akiknek éppen ez a céljuk. Ha a gondolkodni képes értelmes emberek elmennek, akkor itt valóban nincs tovább jövője ennek a nemzetnek. Érdekességképpen megjegyzem, hogy a friss diplomás amerikai fiatalok nagyrésze Pekinget és Sanghajt célozta meg munkavállalás szempontjából, hátat fordítva az Államoknak. Tömegesen érkeznek Kínába munkát vállalni – ennek is komoly oka van, amit persze a magyar média ismét nem ver nagydobra.

    Kedves Snakeye!

    A megoldást nem a katonai erőfölény illetve a drasztikus militáns lépések jelentik sem a kis nemzetek, sem az emberiség jövője szempontjából. A katonai erőfölény történelmi léptékben mérve minden korszakban viszonylagos és tiszavirág életű volt, bármely Birodalmat nézzük is. Ez önmagában kevés ahhoz, hogy valóban fejlődő és virágzó kultúra maradjon fenn – ez előbb-utóbb háborúhoz vezet.

    Üdv: M

  14. hegyaljaihun!

    Nézz körbe néhány fórumon. Egy angolul beszélő mérnök kínában akár 10x többet kereshet az ottani mérnöknél, mert szükségük van a szakemberekre. Az ottani élet olcsó és a külföldieknek nagyon sok engedményt tesznek sokminden nem vonatkozik rájuk ami a kínaiakra igen. Még többet is kereshetsz vele mint nyugaton. És míg nyugaton alsóbbrendünek tekintik a keleteurópai diplomásokat ott kb félistenként kezelnének.