|

A kalinyingrádi radar csak 2016-ra lesz kész

2011 januárjának végén az Orosz Űrerők parancsnokának tisztjét betöltő Oleg Osztyapenko úgy nyilatkozott, hogy a kalinyingrádi régióban újabb korai előrejelző radar váltott online üzemmódra – bár még építés alatt áll.

Orosz korai előrejelző radarállomás

A Lekhtusi-ban található Voronyezs-M radar antennája | Fotó: mil.ru ,

Vlagyimir Popovkin helyettes védelmi miniszter az Abu Dhabiban zajló IDEX-2011 védelmi expón a Bulava 2011-ere tervezett hadrendbe állítása mellett a kalinyingrádi radarról is értekezett. És hogy úgy mondjuk az általa elmondottak nem igazán egyeznek a korábbi nyilatkozattal: ugyan a korai előrejelző radar szerepkör megerősítést nyert, azonban Popovkin elmondása szerint elkészülte és éles üzemre váltása csak 2016-ra várható.

A korai előrejelző hálózat végett kapcsolódóan megemlítenénk, hogy az orosz védelmi minisztérium honlapján a közelmúltban megjelent egy iromány, mely abból a szempontból érdekes, hogy szerepel benne némi friss infómorzsa az aktuális menetrendről. Ennek alapján az idei év folyamán több modernizált parancsnoki központ kerül átadásra, illetve bekapcsolásra kerül a Szentpétervártól nem túl messze fekvő Lehtusi közelében létesített, Voronyezs-M típusú korai előrejelző radar. Mely úgy tűnik, hogy a korábbi értesülésekkel ellentétben akkor mégsem működött teljes értékű éles üzemben 2009 decembere óta. Az Armavirban létesített 2 előrejelző radar kapcsán a tesztüzem végét 2012-re adja meg a minisztérium weboldala, mely egyben megerősíti a kalinyingrádi és irkutszki radarok építését is.

Gabala és a 2002 óta létesített új radarbázisok nyújtotta valószínűsített lefedettség a megbízhatónak tekinthető russianforces.org értelmezésében

Gabala és a 2002 óta létesített új radarbázisok nyújtotta valószínűsített lefedettség a megbízhatónak tekinthető russianforces.org értelmezésében ,

7 hozzászólás “A kalinyingrádi radar csak 2016-ra lesz kész”

  1. A kép a 2002. óta létesített új állomásokat mutatja, amelyek pont a meglévő rendszer „réseit” hivatottak kitölteni. A rendszer elsősorban ICBM és közép-hatótávolságú támadó fegyverzetre koncentrál.