|

Orosz téliszalámi haderő módra

A RIA Novosztyi hírügynökség közölt le egy közvélemény-kutatási eredményt, melynek tanúsága szerint az orosz fegyveres erők között a Haditengerészet, konkrétan a jelenleg még egy kissé rozzant állapotú, a korábbi bizonytalanságok ellenére Szevasztopolban maradó és hamarosan modern haditechnikát – többek közt fregattokat (#1, #2) és tengeralattjárókat – kapó Fekete-tengeri Flotta könyvelhette el az elmúlt évben a legnagyobb növekedést a népszerűségben.



Egyelőre érdemi információ nem nagyon áll rendelkezésre, azonban annyi bizonyos, hogy Oroszország az irkutszki régióban új korai előrejelző radart fog létesíteni. Hogy a korai előrejelző rendszer földi telepítésű vonalának modernizálása kapcsán a korábban is hasonló funkciót ellátó, nagyobbrészt Kínát lefedő Mishelevka-i bázisra a Voronyezs radarnak az Armavirban is telepített DM vagy a Lekhtusi-ban használt M alváltozata kerül, arról nem szól a fáma.


View Mishelevka in a larger map

Kedden újabb 4 Szu-34 érkezett Lipeckbe, melyek már a típust repülő első század kiképzésére lesznek hasznosítva. Az összetéveszthetetlen megjelenésű „orosz Rambo”-ból egy 2008-as szerződés értelmében 2013-ig 32 gépet kéne átadnia a gyártónak, ám az eddigi tempó mellett ezen határidő tartása valószínűtlennek tűnik egyelőre.

2 hozzászólás “Orosz téliszalámi haderő módra”

  1. Az orosz légierő állományában 4-8 db SZU-34-es van. A sorozat gyártást 2011-ben inditják. 2007-ben és 2008-ban 1-1 db, 2009-ben 2 db került a légierőhöz. A 2010-es db szám bizonytalan. 2013-ig 32 db SZU-34-est rendelt a légierő, aláírt szerződés van róla. További 80 db-ról tárgyalás van. A III. ütemben 100-110 db ról van szó, de ebben már T-50-esek is vannak. A légierő a SZU 24M, SZU 24 MR és a MIG 25 RB típusú gépeket váltaná ezekből ~ 570 db van.