|

Fekete-tengeri infomorzsák

Hogy a Fekete-tengeri Flotta nincs a legjobb állapotban az nem kérdéses. Az egyes médiák által felvázolt tragikus állapotok ugyan valószínűleg kissé túlzók, ám az vitathatatlan, hogy nagyobb volumenű fejlesztés közeljövőbeni elkezdésének elmaradása esetében záros határidőn belül komolyabb gondok is adódhatnak a menthetetlenül kiöregedő hadihajók kihullásával párhuzamosan.

Az Ukrajna cirkáló körüli friss hírek mellett egyéb, a régióhoz (is) kapcsolható hírek láttak napvilágot az elmúlt napokban.

Ezek egyike, az orosz védelmi miniszter, Anatolij Szergyukov csütörtöki nyilatkozata, melyben megerősítette az Orosz Haditengerészet vezérkari főnökének, Vlagyimir Viszockijnak azon nyilatkozatát, miszerint a Fekete-tengeri Flotta a tervek szerint 2020-ig valóban új hajókkal, tengeralattjárókkal gazdagszik majd – konkrétan 15 darabbal.

A Lada-osztályú tengeralattjáró(k) és az idővel mindegyik flotta számára kiosztandó Admiral Gorskov-osztályú fregattok mellett a közelmúltban szárnyra kelt, hivatalosan még nem megerősített híresztelések alapján a 2 Jasztreb-osztályú fregatt, a Neustrashimy és a Jaroszlav Mudry is beköszön hamarosan új honi kikötőjébe.

Igen, jogosan kaphatja most fel a fejét erre minden kedves olvasónk, hiszen a Balti Flottához tartozó hadihajókról beszélünk. Azonban a tűzhöz közeli források szerint a szóban forgó két fregatt hamarosan melegebb égtájak és új honi kikötő felé veszi majd az irányt, méghozzá olyannyira, hogy ezen források szerint már ki is van adva ezen ukáz.

Jaroszlav Mudry

Project 1154 Jasztreb-osztály máodik tagja, a 2009 márciusában átadott Jaroszlav Mudry ,

Mindenesetre a Jasztreb-osztály nagyon nehezen megszülető második tagja, egyben a Balti Flotta legújabb tagja, a Jaroszlav Mudry egyelőre még észak felé hajókázik – június 20-án futott ki egy hosszabb, kiképzési célzatú gyakorlatra az Északi-tenger irányába.

28 hozzászólás “Fekete-tengeri infomorzsák”

  1. Talán, végre, az elsorvadt agyúak is rájönnek arra az „egyetemes” alap „TÉNYRE” hogy a sok, nem mindig jobb.

    Pénzük megint van, már csak a berögződött „IGÉNYTELENSÉG”üket kellene a múlt homályába veszni hagyni :)

  2. Oké, hogy történelmi hagyomány, de a gyakorlatban a Fekete-tengeri flottának csekély haszna van. Az egy lábvíz, teljesen kiszolgáltatva a szárazföld felől érkező repülőgépknek. Háború esetén hősies hajótemetőnek jó csak, ésszerűen úgy kellene kezelniük a Fekete-tengeri flottát, mint egy tavi flotillát. A Kaszpi flotillának van két fregattja és ennyi. A Fekete-tengerre se kellene több, a helyükben én minden energiát a kékvizi flottákba ölnék.

  3. blogen

    a fekete-tengeri flotta feladata adott esetben egy földközi-tengeri konfliktus esetén az orosz érdekek védelme
    tudom h ott van a boszporusz meg a dardanellák és az égei-tenger szigetvilága de ezektől függetlenül a fekete-tengeri flottának nem csak a fekete tengeren kell helytállnia

  4. „Oké, hogy történelmi hagyomány, de a gyakorlatban a Fekete-tengeri flottának csekély haszna van.”

    Azért ez nem teljesen igaz! Egyrészt Grúzia elég forró pont mostanság, tehát ott szükség esetén igenis jó hasznát vehetik a Flottának, főleg a desszanthajóknak. Másrészt, ha megnézed a térképet, egy rakás NATO ország van arrafelé, Törökország, Bulgária, Románia, stb. Egyszerűen KELL az oroszoknak oda egy komolyabb flotta, különben az ottani orosz partok előtt a NATO azt tehetne, amit csak akar! Ezt nyilván nem engedheti meg magának egy nagyhatalom…

  5. sztem is sokkal értelmesebben elkölthetnék a pénzt ez (megint) szarnak egy pofon. Dehát az orosz virtus megköveteli.

    dudi: Na fel is soroltad a felét. Mert ott van még Románia/Bulgária.

    killer: Grúzia nem tétel. Az orosz partok elött meg orosz légtérkontrol van. Még tán egy CBG se csinálna ott azt amit akar… persze nem is megy oda. Minek?

  6. „Az orosz partok elött meg orosz légtérkontrol van.”

    Azért ez nem ilyen egyszerű! Komolyabb, mélyvízi flottája talán 20 országnak van a világon. Valamilyen kisebb-nagyobb haditengerészete viszont minden országnak van, értelemszerűen a land-locked államokat kivéve, mint amilyen Magyarország is. Tehát a légi control önmagában nem elég, különben az országok 90%-a egyáltalán nem tartana fenn haditengerészeti fegyvernemet. A partok védelme a tenger felől mindenütt kiemelten fontos, gondoljunk csak az illegális migráció, drogcsempészés, stb. problematikájára. Egyszer olvastam valahol, hogy az erejét tekintve, az USA Parti Őrsége ( U.S. Coast Guard ) benne lenne a világ 10 legerősebb flottája között, természetesen a U.S. Navy nélkül…

  7. Fade

    egy olyan háború esetén ahol az oroszok a törökök ellen harcolnának valóban be lenne zárva a fekete-tengeri flotta de ha nem akkor szabad az út a földközi-tengerre(hisz ha egy oldalon állnak akkor a törököknek érdeke lenne a partjai mentén a földközi-tengerre tartó orosz hajók megvédése a görög légierőtől)és azt se felejtsük el h ha mondjuk oroszország ki akarna b…ni az izraeliekkel úgy h fegyvert szállít libanonnak vagy szíriának akkor a hajókat valaminek kísérni kell (egy esetleges blokád miatt) és erre a fekete-tengeri flott a legjobb megoldás h csak 1 példát említsek a lehetséges felhasználásról de más okokból kifolyólag is szükség lehet oroszország érdekeinek védelmére a földközi tengeren és erre jobb hílyán csak a fekete-tengeri flotta képes

  8. killer: Ez nem US. mindha lenne pár ezer km szárazföldi határuk ahol a „drog”, illegállis bevándorlás megtörténhet.

    dudi: Ha nato-törökökkel akkor le van zárva. Ha nato-Bulgáriából is szépen fogható. Görögökről(nato) ne beszéljünk. Amúgy rég vége a hidegháborúnak és minden alkalommal amikor az Kuznyecovot át akarták vinni cirkusz volt.

    Nem azt mondom nem kell. 20fregatt kéne 10romboló és 3hordozó.

  9. „Ez nem US. mindha lenne pár ezer km szárazföldi határuk ahol a “drog”, illegállis bevándorlás megtörténhet.”

    Az USA-nak is ott van a hosszú, és elég problematikus határvidéke pl. Mexikóval. Ettől függetlenül fenntartja a bivalyerős Parti Őrséget is.

  10. Fade
    a meglévő egységek mellé gondolsz ekkora erőt az orosz haditengerészetnek???

    mert ez magában kevés (most csak felszíni egységekről beszélek mert te sem említettél tengeralattjárókat) azokhoz a célokhoz amit az oroszok el szeretnének érni(meghatározó tengeri hatalommá akarnak válni)

    egy fekete-tengeri flottának meg óriási :)
    szerintem elég lenne 1 szláva és 1 mistral a kíséretükhöz tartozó egységet (fregattok, korvettek tengeralattjáró elhárító és légvédelmi feladatokkal) + 4 de max 5 lada vagy kilo

  11. Igenis mindegyik flottára szükség van. A Fekete Tenger közelében kirobbanó bármilyen kisebb konfliktusnál jól jöhet a tengeri segítség. Nem hiszem, hogy az oroszok benne lesznek akármilyen nagy villongásban arrafelé. Orosz-görög kapcsolatok jók, már kultúrális alapon is, orosz-török kapcsolat szépen fejlődik gazdasági alapon + az a tény hogy Ankara nem akar amerika csicskása lenni, hanem önálló gondolatokra ébredt (lásd Izrael 2010). Ahogy mondta már itt valaki, a hidegháborúnak vége. Bulgária nagyon kevés az oroszoknak + kultúrális kapcsolatok, még az atlantista Borisov alatt sem hiszem, hogy bárki az oroszokkal foglalkozna, van elég saját bajuk is. Együttes NATO terror szerintem alaptalan, ebben az „öreg” európa nem egyezne bele, mint ahogy láttuk azt Bukarestben, 2008-ban. Románia – na ez viszont egy sunyi népség, én az oroszok (és magyarok) helyében mindig rajtuk tartanám a szemem. Moldávijában is lázítanak folyamatosan.

    a Fade és más antidrukkerekkel ellentétben szerintem a flotta harcértéke némileg megnövelhető, és a feladat – elsősorban az elrettentés és az esetleges kis konfliktusok támogatása, mint Szakasvilisztán helyreparancsolása – ellátására alkalmas lehet a jövőben. Ehhez azonban a kidolgozott tervezetet be kell tartaniuk. Ne hidegháborúzzunk már, ne kérjük számon egy egész katonai blokk elleni fellépés erejét egyetlen országon. Oroszországnak saját hagyományos érdekkörének védelmére (tulképp önvédelemre) kell berendezkednie.
    Én örülnék az Ukrajnának, fel kell ujítani, rakétarendszert bele aztán végre irány az őrjárat. Túl sokáig lett húzva már így is.

  12. killer: geostratégialialg US, oroszoval hasonlíthatatlan. Gizike Gőzeke.

    dudi:
    „mert ez magában kevés (most csak felszíni egységekről beszélek mert te sem említettél tengeralattjárókat) azokhoz a célokhoz amit az oroszok el szeretnének érni(meghatározó tengeri hatalommá akarnak válni)”

    Én ugyanezt gondolom MOról. Meghatározó tengeri hatalommá akarunk válni!

    „egy fekete-tengeri flottának meg óriási”
    dehogyis ez minimum :p

    BME: Nem arról van szó, hogy „antidrukker lennék” egyszerűen nálam más a prioritás. Másra költeném és ezercsillió helyre elférne. Ha nekik a fekete tengeri flottára kell hát hajrá. Biztos enélkül problémákat okoz grúzia bedarálása, vagy mi volt a másik ja, nem találnak más útvonalat orosz honba a drogcsempészek. (és a drogcsempészek ellen istenverése kell… avval tolja az US coast guard is.) Kicsi a határ.

  13. Fade: bocs, igazad van, tényleg össze sem hasonlíthatlak molnibalage-val

    a drogcsempészek egyébként sajnos nem állíthatók meg a flottával, mivel szárazföldön közlekednek közép-ázsián keresztül. (Ezúton is köszönjük amerika szemethúnyó közreműködését afganisztánban ami folyamán a drogtermelés sokszorosára nőtt és ez mind európába áramlik többek között koszovón keresztül.)

    Szóval akkor ezek szerint hagyni kéne az egészet a francba és kivonulni a Fekete Tengerről, ahol még Románia kaliberű országok is tartanak némi erőt. Ez asztán igazán beleillik egy akár középhatalom képébe is.
    Szerintem meg nem hagyhatják, hogy a NATO teljhatalmat szerezzen az egész Fekete Tenger felett, ennyi. Ennek ára van, ki kell fizetni.

  14. BME: Ezt a „molni” összehasonlítást nem értem. Azért mert én másra költeném el azt a pénzt orosz „antidrukker” lettem? príma elfogulatlan logikával rendelkezel had gratuláljak!

    A drogprobléma és itt elsősorban nem az alkoholról/fűröl hanem a keménydrogokról beszélek, határ lezárással nem volt/van és lesz megoldható. Az US avval a hude nagy coast guardjaval ruszkikhoz képest minimális (mexikói) határával, uavok tömkelegivel kvázi tehetetlen. Ehez képest minimális pénzből felszámolható lenne a heroin probléma, csak hát ezt ugye komplex dolog értelmezni meg nem bírja a lakosság így nem is lesz belölle semmi.

    Nem azt mondtam hagyniuk kell a NATO tejhatalmat fekete tengeren. Arra próbáltam utalni, hogy raknak oda még pár ladát aztán minek többet?
    Grúziat enélkül is bedaráljk, ha NATOval kötekszenek akkor boszpruszig nem jutnak el és, hogy ezen változtassanak 3CBG kéne a fekete tengerre. Bár tán még az se lenne elég….

    dudi: ovasgattam picit, minimum 40-50 új atomtengót és 7-8cbgt „akarnak”. sok sikert.

  15. Ha Földközi-tengeri akciózásra kell a flotta, akkor sokkal jobban járnának, ha bérelnének támaszpontot Szíriától és ott állomásoztatnák a flottát, az mégiscsak a tengerszorosok túlnani oldalán lenne! Ha két tengerszoros vág el a világtengerektól, akkor még egy szorosokon túli kikötési jog is többet ér a honi flottánál a lábvízben.

  16. „Ha Földközi-tengeri akciózásra kell a flotta, akkor sokkal jobban járnának, ha bérelnének támaszpontot Szíriátó”

    Tartuszban (Szíria) van tengeri támaszpontjuk, ami jelenleg nincs nagyon kihasználva. Itt -ott befut egy orosz hadihajó. Foképp karbantartásokra használják. A Hidegháború alatt a fekete-tengeri flotta kihasználta a támaszpontot, hisz a flotta egyik feladata a Foldkozi tengeren való jelenlét volt . 1991 – ben még a SZU felbomlása elott a flotta 835 hajóból állt.

  17. Mindenhez pénz kell, ami nincs.. Vietnam is megkérné az árát (tobb száz millió USD). Másik dolog, hogy nincsen kello mennyiségu hadihajó.
    A SZU felbomlása után hajók százait, koztuk újakat (pár éves) likvidáltak, vasnak adtak el- ez A Jelcini éra.

  18. „Mindenhez pénz kell, ami nincs.”

    Nekem meg úgy tűnik, hogy egyre inkább van pénz! Pl. akár csak 10 évvel ezelőtt még a kósza gondolat szintjén sem merülhetett volna fel a négy Mistral hajó megvásárlása…

  19. A Mistral kiemelt program, a kormány támogatását élvezi. Itt nem a hajókon van a hangsúly, hanem a technológián . Olcsóbb kész technológiát megvenni, mint évekig „kínlódni”, pénzt kolteni ilyen hajótípus kifejlesztéséhez. Oroszországnak megvannak a maga prioritásai.
    Mit gondolsz, mikor készítik el az /j Jasen osztályú TA a Kazanyt (2009-ben kezdték) vagy az új borejokat (2006,2008), 4-5 év múlva.
    Az orosz védelmi koltségvetés 50-60 mld. USD /év. Ebból mindent fedezni nem lehet. (karbantartani, fegyverek vásárlása, 1 millió katona elltása,…..stb.) A legfobb prioritás nem csak papíron a nukleáris elrettentto erok modernizálása, fenntartása .

  20. Mo. is legyen tengeri hatalom!
    A Margitszigetből lehetne az „MH. Margit” supercarrier, a Balatonra két Zsiguli tengó mellé az „MH. Tihany” hordozó és az „MH. Akarattya, de nem bírja a farka” rakettás cirkálmány…..

  21. Van egy fogadásom rá, hogy amint jutnak valamire Bulava ügyben, máris irtó gyorsan be lesz fejezve a következő 2 Borey, az Alexander Nevsky, és a Vladimir Monomakh. Szerintem nem pénzhiány miatt épülnek lassan, hanem azért, mert minek gyártsanak le vihartempóban további két rakéta nélküli üres csigaházat, a már meglévő Yury Dolgoruky mellé…

  22. Remélem, hogy novemberben már sikeresek lesznek a Bulava tesztek és beindul a pénz stabil folyósítása a gyártás gyorsításához Szeverodvinszkben….
    A Delta III – sokat már le kellett volna váltani a Borejekkel.

  23. gondolom ebbe se volt semmi túlzás, irónia, vagy olyan dolog amit én nem állítottam:
    „Szóval akkor ezek szerint hagyni kéne az egészet a francba és kivonulni a Fekete Tengerről, ahol még Románia kaliberű országok is tartanak némi erőt.”