|

2011 – a Bulava éve?

Legalábbis orosz barátaink nagyon remélik. A kiemelt minőségellenőrzéssel előkészített tavalyi dupla siker (október és november) kapcsán láthattuk, amint korábbi önmagához képest szó szerint megtáltosodott az új orosz SLBM, így a 2011-es hadrendbe állítás még akár össze is jöhet – az idei tesztek persze majd eldöntik.

Azt is tudjuk, hogy a tavalyi harmadik tesztet, végül idénre halasztották. Persze még nem kell tűkön ülve lesnünk a híreket Bulava indítások ügyében, hiszen még nálunk is szállingózik a hó adott esetben – hol van még tehát az idei tesztek megkezdését lehetővé tévő olvadás a Fehér-tengeren… Mindenesetre konkrét dátumok továbbra sem ismertek az idei tesztek kapcsán, azonban az igen, nagyjából hogyan is időzítették őket.

Jurij Dolgorukij vészemelkedés

A 2010-re tervezett harmadik teszt már a Bulava hordozóplatformjának, a Borej-osztálynak az első egységének, a Jurij Dolgorukijnak a fedélzetéről történt volna. Ezen a 2010-ben készült fotón egyébként a Jurij Dolgorukij épp egy teszt vészemelkedés végén tart. | Forrás ,

Vlagyimir Popovkin helyettes védelmi miniszter az Abu Dhabiban zajló IDEX-2011 védelmi expón az ITAR-TASS hírügynökség a Bulava programmal kapcsolatos kérdésére úgy válaszolt, miszerint az idei, a Bulavat a hadrendbe állítás lehetőségétől elválasztó teszteket úgy ütemezték, hogy 2011 végén lehetőség legyen az új SLBM hadrendbe állítására. Ehhez a korábbi nyilatkozatok alapján a Bulavának teljesítenie kell a 98-99 százalékos megbízhatóságot.

7 hozzászólás “2011 – a Bulava éve?”

  1. Ha van egy haderő amelyik atomtengeralattjárókat futtat,fejleszt (ad el) és hosszú távú tervei vannak és ezek a cuccok mindenképp a világ élvonalában vannak nem gondolnám hogy nagy bajban van bármit is ír a Wikileaks.Ezek a tengók mármint az ssbm-ek a világ legösszetettebb fegyverrendszerei….

  2. „Ezek a tengók mármint az ssbm-ek a világ legösszetettebb fegyverrendszerei….”

    Hááát, összetettnek összetett, de attól még nem biztos, hogy az SSBN a világszínvonalat képviseli. A legjobb példa erre a kínai Han osztályú boomer, Kína első saját SSBN tengója. Állítólag, ha elhaladt valahol, az amerikai szonárosoknak mindig le kellett csavarni a volume potmétert hogy meg ne süketüljenek, mert olyan hangosan csörömpölt, hogy még a San Diego-i kikötő mólóján is hallatszott, hogy éppen merre jár… :-))
    Egyébként engem az érdekelne, – Tcat talán tudja is a választ – hogy a Bulava, vagy bármilyen más SLBM rakéta képes áttörni valamennyi jégen, vagy csak abszolút jégmentes vízfelszin esetén indíthatók? Itt nyilván nem több méteres jégre gondoltam, hanem olyanra, amit akár maga a tengó is át tud törni egy vész-emelkedés esetén…

  3. „Ha van egy haderő amelyik atomtengeralattjárókat futtat,fejleszt (ad el) és hosszú távú tervei vannak és ezek a cuccok mindenképp a világ élvonalában vannak nem gondolnám hogy nagy bajban van bármit is ír a Wikileaks.Ezek a tengók mármint az ssbm-ek a világ legösszetettebb fegyverrendszerei….”

    A Wikileaks soha nem írt olyat, hogy az orosz haderő haldoklik, mindössze azt állították, hogy képtelen lenne egy jelentős(vagy két kisebb) konfliktus kezelésére.