|

2011 – a Bulava éve?

Legalábbis orosz barátaink nagyon remélik. A kiemelt minőségellenőrzéssel előkészített tavalyi dupla siker (október és november) kapcsán láthattuk, amint korábbi önmagához képest szó szerint megtáltosodott az új orosz SLBM, így a 2011-es hadrendbe állítás még akár össze is jöhet – az idei tesztek persze majd eldöntik.

Azt is tudjuk, hogy a tavalyi harmadik tesztet, végül idénre halasztották. Persze még nem kell tűkön ülve lesnünk a híreket Bulava indítások ügyében, hiszen még nálunk is szállingózik a hó adott esetben – hol van még tehát az idei tesztek megkezdését lehetővé tévő olvadás a Fehér-tengeren… Mindenesetre konkrét dátumok továbbra sem ismertek az idei tesztek kapcsán, azonban az igen, nagyjából hogyan is időzítették őket.

Jurij Dolgorukij vészemelkedés

A 2010-re tervezett harmadik teszt már a Bulava hordozóplatformjának, a Borej-osztálynak az első egységének, a Jurij Dolgorukijnak a fedélzetéről történt volna. Ezen a 2010-ben készült fotón egyébként a Jurij Dolgorukij épp egy teszt vészemelkedés végén tart. | Forrás ,

Vlagyimir Popovkin helyettes védelmi miniszter az Abu Dhabiban zajló IDEX-2011 védelmi expón az ITAR-TASS hírügynökség a Bulava programmal kapcsolatos kérdésére úgy válaszolt, miszerint az idei, a Bulavat a hadrendbe állítás lehetőségétől elválasztó teszteket úgy ütemezték, hogy 2011 végén lehetőség legyen az új SLBM hadrendbe állítására. Ehhez a korábbi nyilatkozatok alapján a Bulavának teljesítenie kell a 98-99 százalékos megbízhatóságot.

7 hozzászólás “2011 – a Bulava éve?”

  1. Ha van egy haderő amelyik atomtengeralattjárókat futtat,fejleszt (ad el) és hosszú távú tervei vannak és ezek a cuccok mindenképp a világ élvonalában vannak nem gondolnám hogy nagy bajban van bármit is ír a Wikileaks.Ezek a tengók mármint az ssbm-ek a világ legösszetettebb fegyverrendszerei….

  2. “Ezek a tengók mármint az ssbm-ek a világ legösszetettebb fegyverrendszerei….”

    Hááát, összetettnek összetett, de attól még nem biztos, hogy az SSBN a világszínvonalat képviseli. A legjobb példa erre a kínai Han osztályú boomer, Kína első saját SSBN tengója. Állítólag, ha elhaladt valahol, az amerikai szonárosoknak mindig le kellett csavarni a volume potmétert hogy meg ne süketüljenek, mert olyan hangosan csörömpölt, hogy még a San Diego-i kikötő mólóján is hallatszott, hogy éppen merre jár… :-))
    Egyébként engem az érdekelne, – Tcat talán tudja is a választ – hogy a Bulava, vagy bármilyen más SLBM rakéta képes áttörni valamennyi jégen, vagy csak abszolút jégmentes vízfelszin esetén indíthatók? Itt nyilván nem több méteres jégre gondoltam, hanem olyanra, amit akár maga a tengó is át tud törni egy vész-emelkedés esetén…

  3. “Ha van egy haderő amelyik atomtengeralattjárókat futtat,fejleszt (ad el) és hosszú távú tervei vannak és ezek a cuccok mindenképp a világ élvonalában vannak nem gondolnám hogy nagy bajban van bármit is ír a Wikileaks.Ezek a tengók mármint az ssbm-ek a világ legösszetettebb fegyverrendszerei….”

    A Wikileaks soha nem írt olyat, hogy az orosz haderő haldoklik, mindössze azt állították, hogy képtelen lenne egy jelentős(vagy két kisebb) konfliktus kezelésére.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.