|

Bulava rövidhír – sikeres teszt!

Talán kissé túllihegjük a dolgot és nem kellett volna az a felkiáltójel a cím végére, ám… Mindenesetre ha orosz barátaink nem ferdítenek a tényeken, akkor az a helyzet állt elő, mely már úgy kellett nekik, mint egy falat kenyér: az Orosz Haditengerészet következő generációs SLBM-jének, a Bulava-nak 13. tesztje ezúttal végre javított a tengeralattjáróról indított ballisztikus rakéta eddig nem éppen makulátlan bizonyítványán.

A védelmi minisztérium nyilatkozata alapján a Bulava indítására átalakított Typhoon, a Dimitrij Donszkoj a Fehér-tenger felszíne alól indított egy Bulava-t csütörtökön, mely az oroszok legnagyobb megkönnyebbülésére semmilyen problémát nem produkált pályája során és annak rendje és módja szerint a kamcsatkai Kura tesztmezőre dobta át a visszatérő egységeket. (Arról nem szól a fáma, hogy hány visszatérő egység volt telepítve a szóban forgó rakétán.)

Bulava indítás

A Bulava tesztek idei többszörös halogatása végett az év hátralévő részébe már csak további 2 indításra kerül majd sor: a következő még továbbra is a Dimitrij Donszkojról, ám ha azzal is minden rendben van, akkor az azt követő már a Borej-osztály első egységéről, a Jurij Dolgorukijról startol majd – tippünk szerint valamikor decemberben. Mindenesetre a korábban az idei évre ígért szalvó egyelőre elmarad.

8 hozzászólás “Bulava rövidhír – sikeres teszt!”

  1. Légierőnk sikeresen elrettentette a paparazzikat, bizonyítva hogy hazánkat nem lehet csak úgy fényképezgetni. Kivéve persze bizonyos kémrepülőknek, de a bulvárkémkedést azt keményen meghiusítják. Csak sose legyen ennél komolyabb dolguk.

  2. Nem tudom már hol olvastam, meg hogy aktuális-e még, de tudtommal év végéig felváltva adják a készültséget.
    Amúgy először logikusnak tűnt a Migekből kirepülni az órát, de ha belegondolok sok értelme nincs azon gyakorlatoztatni a pilótát ami már úgy sem lesz.

  3. „…nem úgy volt, hogy kivonják a 29-eseket a repnap után?”

    Nem. Eredetileg is úgy volt, hogy az év végén vonják ki őket végleg az aktív szolgálatból. Ami esetleg megkeverhetett, hogy úgy fogalmaztak az illetékesek, hogy a repnapon láthatja őket utoljára repülni a közönség. A pilóták, a műszakiak, meg a gaz paparazzik még láthatják őket január elejéig…

  4. „Mindenesetre a korábban az idei évre ígért szalvó egyelőre elmarad.”

    Nem csodálom. Ha kilőnek 16 rakétát, szinte biztos, hogy lesz köztük fail megint, ami újabb hangos csámcsogásra adhatna alkalmat a nyugati szaksajtónak…