|

Kísérleti Bulava szalvó?

Szeptember 27-én sor került az idei év első Bulava indítására – konkrétabban az első 2 indításra, hiszen 2 db ballisztikus rakétából álló szalvóról volt szó, amit az elsőként hadrendbe állított Borej, a 2 másik társával ellentétben az Északi Flottánál maradt Jurij Dolgorukij hajtott végre. Az orosz védelmi minisztérium által kiadott anyag egyrészt kísérletinek minősítette a tesztet, másrészt teljes sikernek könyvelte el azt.

A Jurij Dolgorukij | Fotó: Szevmash

A Jurij Dolgorukij | Fotó: Szevmash ,

A Fehér-tenger felszíne alól indított 2 ballisztikus rakétából egyébként csak az egyik juttatott el visszatérő egységeket a kamcsatkai Kura tesztmezőre, a másik a repülése első szakaszának végén önmegsemmisítést hajtott végre. Ez igen valószínűleg nem a nem részletezett jellegű kísérlet része volt, de mivel a szalvót sikeresnek minősítette a minisztérium egyeseknél felmerült a kérdés, hogy a Bulava szalvók esetében nem-e ez a bevett módszer: 1 teljes értékű rakéta és 1 olyan, aminek csak az 1. fokozata teljes értékű. Lévén így a szalvó indítás olcsóbban hozható ki, mint 2 teljes értékű rakéta ellövése esetén. Ezen gondolatmenet alapján nem kizárt, hogy a legutóbbi, 2015. novemberi Bulava indítás – mely szintén szalvó volt – nem is volt teljes egészében kudarc. Mert bár igaz, hogy egyik rakéta rakománya sem érte el a Kura félszigetet az akkor indított 2 Bulava közül az egyiken szintén aktiválva lett az önmegsemmisítés, így annak nem is kellett volna.

Az idei Bulava indítás eredetileg még a nyár elejére volt várható, azt a napokban honi bázisára megérkezett Vlagyimir Monomahnak kellett volna végrehajtania júniusban, ám erre nem került sor.