|

Bulava szalvót indított a Vlagyimir Monomah

Még a szombati napon sor került a Bulava SLBM történetének második szalvó indítására, melyben a 2011 decemberi szalvó teszthez hasonlóan 2 ballisztikus rakéta hagyta el az egyik Borej osztályú ballisztikus rakéta-hordozó atom-tengeralattjáró indítótubisait.

Az akkori tesztet a 955-ös tervszámú tengeralattjárók első példánya, a mostanit pedig a harmadikként hadrendbe állt K-551 Vlagyimir Monomah hajtotta végre. Megjegyzendő, hogy ezen tesztre már szeptember végén lezárultak a felkészítési munkálatok, a Vlagyimir Monomah ki is hajózott a Fehér-tengerre, ám indításra végül nem került sor. Ezt követően a múlt héten jelentették be, hogy Bulava tesztre még a hét lezárulta előtt sor kerül majd.

Ez sikeresen meg is történt, a Vlagyimir Monomah fedélzetéről 2 Bulava SLBM startolt el gyors egymás utánban a kamcsatkai Kura tesztmező irányába. A Vlagyimir Monomah számára ez volt a 2. és 3. rakéta indítás, lévén a szóban forgó „boomer” ezidáig egy indításban vett részt a 2014 decemberi hadrendbe állítását megelőző szeptemberben.

A K-551 Vlagyimir Monomah | Forrás

A K-551 Vlagyimir Monomah | Forrás ,

Forrás">

A szombatiakat is beszámítva ezidáig 25 Bulava indításra került sor, melyből 16 lett sikeresnek minősítve – emlékezhettek rá, hogy egy időben komoly gondok voltak a Bulava rakéta megbízhatóságával, amin végül sikerült úrrá lennie az oroszoknak.