|

2020-ig biztos lesz aktív Typhoon

Rég esett szó a NATO által Typhoon névvel illetett 941-es tervszámú ballisztikus rakéta hordozó atom-tengeralattjárórókról, avagy az oroszok által Akula osztályként számon tartott SSBN-ekről. Tulajdonképpen sok nem változott a 2012-ben előrevetített helyzethet képest: az egyedüliként – tesztplatform szerepkörben – aktív TK-208 Dimitrij Donszkoj még legalább 2020-ig hadtendben marad, sőt ismételten feladathoz jut: segítségével kezdődnek majd meg a továbbfejlesztés alatt álló Bulava SLBM új változatának tesztjei.

A TASzSZ hírügynökség hivatalosan nem megerősített múlt havi értesülései alapján a Bulava-M tesztelésére bevont Dimitrij Donszkoj sorsáról leghamarabb 2019 végén döntenek, azaz az évtized végéig biztosan hadrendben marad az anno a Bulava teszteslésére átépített, tekintélyes méretű „boomer”. A TK-208 legutóbb egyébként 2010. októberében indított ballisztikus rakétát – azóta a Bulava indítások már a tényleges hordozóplatform, a 955-ös tervszámú Borej osztály első példányairól történtek, történnek.

TK-208 Dimitrij Donszkoj

A méretek magukért beszélnek… A TK-208 Dimitrij Donszkoj a felújítása, átépítése után. ,

A TK-208 Dmitrij Donszkoj legutóbb 2016. június 21-én hajózott ki a Fehér-tengerre. A háttérben az inaktív TK-17 Arhangelszk és a TK-20 Szeversztal. | Fotó: Oleg Luleshov

A TK-208 Dmitrij Donszkoj legutóbb 2016. június 21-én hajózott ki a Fehér-tengerre. A háttérben az inaktív TK-17 Arhangelszk és a TK-20 Szeversztal. | Fotó: Oleg Luleshov ,

Oleg Luleshov">

A 10, illetve 12 év nyugdíjazott TK-17 Arhangelszk és a TK-20 Szeversztal kapcsán 2012 óta ismert volt, hogy a korábbi évek elméleti játszadozásai és bemondásai ellenére sem lesznek felújítva bevethető formába. A TK-17 kapcsán a friss fejlemény, hogy kiírták a pályázatot a „lefegyverzésére”, ami mivel R-39-es ballisztikus rakéta már úgy sincs hozzá azt jelenti, hogy későbbi használatra alkalmatlanná teszik az indítótubusokat. Ez a manőver mintegy 400 000 dollárba fog kerülni az értesülések alapján. A tengeralattjáró szétvágásáról egyelőre nem született döntés, a feldarabolt Typhoonok száma egyelőre tehát nem növekszik.