|

Jöhetnek az újabb Gripenek!

Thaiföld hamarosan további 6 darab JAS 39C/D Gripennel gazdagodhat, miután a thai képviselők rábólintottak a jövő évi költségvetés-tervezetre.

Augusztus 26-án a thai parlamentben jóváhagyásra került a 2011-es védelmi költségvetés, mely jövőre 5.4 milliárd dollárt kóstál. Ez az összeg a 2009-es védelmi ráfordításokhoz képest 10%-ot növekedett, már 8 százaléka a teljes nemzeti költségvetésnek (ez a GDP 1.7%-a). A honvédelmi kiadások 25-30%-át a Thai Királyi Légierő gépállományának növelésére különítették el, a legnagyobb tételt a Gripenek újabb példányainak beszerzése teszi ki. Emellett marad még forrás az F-16A/B Fighting Falconok korszerűsítésére is.

Thaiföld a 15 kiöregedett F-5E/F Tiger II gépének leváltására 12 darab JAS-39C/D Gripen (4 db együléses „C” és 8 db kétüléses „D”) beszerzése mellett döntött. Az első fél tucat gép megrendelése után anyagi okok miatt egy ideig úgy tűnt, hogy a 6 gépes opciót nem veszik igénybe, ám idén januárban a maradék 6 Gripen leszállítására új árajánlatot kért a thai fél.

httpv://www.youtube.com/watch?v=NlYgO3_0OZY

7 hozzászólás “Jöhetnek az újabb Gripenek!”

  1. Utóbbi időben nekem úgy tűnik, hogy az új beszerzésekre és a honvédelmi költségvetés számaira a politikusok, képviselők, állampolgárok keleten FEL-LE, míg nyugaton BAL-JOBB irányba rázzák a fejüket (kivétel talán Bulgária :)). Csak aztán nehogy a lekvár tegye el a nagymamát…

    Ez a C/D arány tényleg elég rendhagyó. Tudja valaki, hogy mi az oka ennek?