|

Kuvaiti tankerüzlet

Mint arról tavaly nyáron írtunk, Kuvait különleges légi-utántöltő repülőgépeket kíván vásárolni. Örömmel jelentjük, megtörtént a dolog, ám korántsem annyi KC-130J-t vettek, mint azt tervezték.

Arról szóltak a hírek, hogy Kuvait légiereje 8 darab többfeladatú légi-utántöltő repülőgéppel, a Lockheed Martin pedig 1,8 milliárd dollárral lesz gazdagabb, ám az arab ország 245 millió dollár értékben csupán 3 darab KC-130J típusú tankergépet vásárolt a Lockheed Martintól, mely cég ezzel a típus első exportsikerét könyvelheti el. Az üzlet létrejöttében mellesleg a US Navy is hathatósan közreműködött.

A megrendelt gépek azonban csak „mezei” tankerek, az Egyesült Államok Tengerészgyalogsága által alkalmazott, teherszállítási feladatokra is alkalmas, speciális Hercules-verzió példányai. A három tankert 2013-14 folyamán szállítják le a megrendelőnek.

„Kuvait légierejének új szerzeményei az F/A-18C/D Horneteket támogatják majd, miközben remekül kiegészítik a 3 darab L-100 szállítógépet.” – nyilatkozták a gyártó részéről.
„A KC-130J valóban hatékony, megbízható és multifunkciós.” – szólt a szerény közlemény.

A tengerészgyalogság számára kifejlesztett, többfunkciós KC-130J 2005 óta teljesít Afganisztán és Irak felett szolgálatot. Jelenleg 36 darab repül aktív szolgálatban, de további 10 átalakítását tervezik.