|

Kuvaiti tankerüzlet

Mint arról tavaly nyáron írtunk, Kuvait különleges légi-utántöltő repülőgépeket kíván vásárolni. Örömmel jelentjük, megtörtént a dolog, ám korántsem annyi KC-130J-t vettek, mint azt tervezték.

Arról szóltak a hírek, hogy Kuvait légiereje 8 darab többfeladatú légi-utántöltő repülőgéppel, a Lockheed Martin pedig 1,8 milliárd dollárral lesz gazdagabb, ám az arab ország 245 millió dollár értékben csupán 3 darab KC-130J típusú tankergépet vásárolt a Lockheed Martintól, mely cég ezzel a típus első exportsikerét könyvelheti el. Az üzlet létrejöttében mellesleg a US Navy is hathatósan közreműködött.

A megrendelt gépek azonban csak “mezei” tankerek, az Egyesült Államok Tengerészgyalogsága által alkalmazott, teherszállítási feladatokra is alkalmas, speciális Hercules-verzió példányai. A három tankert 2013-14 folyamán szállítják le a megrendelőnek.

“Kuvait légierejének új szerzeményei az F/A-18C/D Horneteket támogatják majd, miközben remekül kiegészítik a 3 darab L-100 szállítógépet.” – nyilatkozták a gyártó részéről.
“A KC-130J valóban hatékony, megbízható és multifunkciós.” – szólt a szerény közlemény.

A tengerészgyalogság számára kifejlesztett, többfunkciós KC-130J 2005 óta teljesít Afganisztán és Irak felett szolgálatot. Jelenleg 36 darab repül aktív szolgálatban, de további 10 átalakítását tervezik.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.