|

Chávez megint belehúz

A közeljövőben valószínűleg további fegyvereladásokra kerül majd sor Oroszország és Venezuela között, legalábbis ez derült ki Vlagyimir Putyin orosz államfő április 5-én elhangozott nyilatkozatából. Természetesen ezúttal sem kis összegről van szó, ismét dollár-milliárdokat érő katonai eszközök érkezhetnek a dél-amerikai országba.

Azt minden rendes HTKA-olvasó tudja, hogy Venezuela arra törekszik, hogy minden pillanatban háborúra készen álljon, és e cél érdekében minden szükséges lépést megtesz. De mik is lehetnének ezek a lépések, ha nem azon eszközök beszerzései, melyekkel megvívhatnak egy háborút? 2009 során több hír is szólt róla, hogy Chávez elnök „birodalma” védelmének érdekében több szerződést is kötött, nagyrészt az oroszokkal, melyek során alaposan továbbfejlesztette mind a légi, mind a földi armadát.

2005 óta a pontosabb becslések szerint mintegy 4,4 milliárd dollár vándorolt át az Orosz Föderáció egyes cégeinek bankszámlájára. Ezért az összegért többek között 24 Szu-30MK2 vadászbombázó, ötvennél is több Mi-17V, Mi-35M és Mi-26T helikopter, valamint 12 Tor-M1 légvédelmi rakétarendszer és 100 000 Kalasnyikov-rendszerű lőfegyver került rendszeresítésre Venezuelában. Mint látható, főként a légierőre költöttek, így mostantól főleg a szárazföldi erők felduzzasztására gyúrnak majd.

De nézzük a konkrétumokat! Putyin úr április 2-án találkozott régi cimborájával, és valószínűleg jól elbeszélgettek – no, nem a nyári VB-ről, melyre egyik fél sem kvalifikálta magát, hanem egészen más témákról. Látogatása után Vlagyimir elmesélte kalandjait Moszkvában, melyből kiderült: Hugo folytatná a vásárlásokat. Most egy 2,2 milliárd dolláros csomagra pályázik, melyhez néminemű kölcsönre is szüksége lenne, de hát így jár az, aki költekezik: előbb-utóbb elfogy a pénze.

Buk-M2 a 2007-es MAKSz-on ,

A fenti összegért cserébe 92 T-72 közepes és meg nem nevezett mennyiségű, de a korábbi hírek alapján 100 darab körülire saccolt T-90 harckocsit, valamint ugyancsak ismeretlen számú Sz-300, Buk-M2, valamint Sz-125 Pecsora föld-levegő rakétarendszert szereznének be. Utóbbiakkal egyébként jelentősen növekedne a légvédelmi képességük, ugyanis jelen pillanatban ezeknél régebbi és kevésbé jó képességű rendszerek állnak szolgálatban. Főleg az Sz-300 után ácsingóznak, melynek legújabb verziói 100 különféle célt is követni tudnak egyszerre, és akár 200 km-ről is megsemmisíthetik azokat.

Nem meglepő módon az Egyesült Államok külügyminisztériuma egyből hangot adott azon aggodalmának, mely szerint Venezuela folyamatos agresszív fegyverkezése felborítja a térség erőegyensúlyát, és esetleg egy dél-amerikai háborúhoz is vezethet. Washington már rengetegszer kifejezte nemtetszését Hugo Chávez elnök politikája iránt, és évekkel ezelőtt embargót is hirdetett az ország ellen.

Bezzeg Putyin ennyivel elintézte a dolgot:
„Ha az Egyesült Államok nem akar fegyverek eladni a Venezuelához hasonló országokba, akkor majd mi fogjuk ezt megtenni. Számunkra tökéletes piac.”

7 hozzászólás “Chávez megint belehúz”

  1. Nincs olyan hogy védelmi fegyver. Minden fegyver csak fegyver amit támadó és védekező szerepben egyaránt fel lehet használni.

    Ha pl Venezuela fejleszti a légvédelmét az egyszerre teszi képessé arra hogy a szuverenitását védje egy agresszor légitámadással szemben és egyszerre használhatja arra hogy pl mialatt exportálja a forradalmát politikai rendszrét a szomszédnak vagy éppen tőle területet foglal el , közben megakadályozza ( vagy próbálja ) az annak segitő fél légi tevékenységét.

    Mondjuk a harckocsikat nézve nem éppen az ellenséges légierő semlegesítése jut eszembe. Ha a közel jövőben tüzérségi rendszereket is vásárol hát akkor már én a szomszédok helyében már elis kezdenék készülni a háborúra.

    Chavez annyira szerelmes a hatalomba magába hogy nem tudom képes lesz e megválni tőle békés eszközökkel.

  2. „Szerintem szükséges is Venezuelának a felszerelés ha nem akarja hogy az usa irak 2.- csináljon az országából.”
    ezen semmit se segít 24 su30 meg kitudja mennyi S300.

    amire viszont jó, hogy beindít egy fegyverkezési versenyt DAban. Szegény államok költenek sokat a hadseregükre. A „legszebb” pont ez: Kinek is a pénztárcájába fog ezen pénz lenagyobb része vándorolni? Csak nem a világ legnagyobb fegyverzet exportálójéba? :)

  3. Ácsi zömmel légvédelmi fegyvereket vesz ami a védelmi rendszernek számít.

    Ez nem teljesen igaz. Egy 200 km hatótávolságú rendszerrel simán lehet olyan gépek ellen is akciózni, ami nem is a te légteredben van. Élesben szeritnem még nem volt erre példa, de a képesség akkor is adott.