|

Venezuela: de jó is az a T-90!

Ahhoz képest, hogy nem is olyan rég egymást érték nálunk is a venezuelai fegyverkezéssel kapcsolatos hírek, mostanában kissé elapadt ez a vonal. No de nem kell félni, hamarosan újabb vaskosabb összeggel gyarapodhat Moszkva pénztárcája. Ezúttal a szárazföldi erők vannak soron a dél-amerikai országban.

Úgy tűnik az orosz elemzők korábbi véleménye, miszerint Caracas fegyverkezési nagybevásárlásai során előbb-utóbb ki fogja szemelni a T-90-est is, bevált. A korábbi valószínűsíttetések helyett a hírek szerint most már kőkemény tárgyalások folynak a két fél között egy nagyobb mennyiségű – egyes, meg nem erősített források szerint 100 – T-90 beszerzéséről.

t90_2

A beszerzendő mennyiségről Chavez elnök amolyan nesze-semmi fogd meg jól alapon úgy nyilatkozott, hogy a venezuelai erők számára jelenleg rendelkezésre álló harckocsi állományt legalább duplázni kívánják. Nos, a venezuelai haderőben jelenleg 84 AMX-30 alapharckocsi (Main Battle Tank, MBT) található meg. Caracas még 1972-ben adott le rendelést a francia harckocsira. Az eredetileg 142 gépről szóló rendelés azonban végül 81 AMX-30C és 4 AMX-30D-ra zsugorodott. A venezuelai harckocsik a 80-as évek során ugyan átestek némi modernizáción, mely az erőforrás illetve a tűzvezető rendszer cseréje által a hatósugarat és az ütőképességet növelte némileg, de ettől függetlenül nagyon nem mai legényekről van szó. Az AMX-30-asokat leszámítva a venezuelai páncélozott erők 36 AMX-13C.90 és 78 Scorpion 90 FV-101, szintén kiöregedett könnyű harckocsit tudnak felvonultatni. Ezek után a T-90 ilyen mértékű beszerzése, ha valóban megvalósul, mondhatni brutális fejlődést jelentene.

Venezuelai AMX-30V

Venezuelai AMX-30V ,

„További harckocsikat fogunk vásárolni, hogy a jelenleginél legalább kétszer nagyobb legyen a páncélos erőnk.” – nyilatkozta Chavez. „Erősítenünk kell erőinket szárazföldön, a tengeren és a levegőben és ez az amit folytatni fogunk.” – tette hozzá.

A bejelentés egyébként nemsokkal azután érkezett, hogy a szomszédos Kolumbia bejelentette, hogy további amerikai katonákat enged be légierőjének és haditengerészetének bázisaira. Chavez ezt komoly fenyegetettségnek titulálta Venezuela nemzeti biztonságára nézve.

httpv://www.youtube.com/watch?v=cOljN5M87TY

Továbbá érdemes megjegyezni, hogy Kolumbia a közelmúltban vásárolt be 110 alapharckocsit. Az eset érdekessége, hogy a T-90-est is felvonultató, élvonalbeli mezőnyből az egyelőre mindenképpen roppant kétes harcértékűnek tekintendő indiai Arjun került ki győztesen.

2 hozzászólás “Venezuela: de jó is az a T-90!”

  1. Nem meglepő döntés. Anjur harckocsi hazájában se jeleskedik. Ezért ott is a T-90-re alapoznak. Ezek után a szomszédos ország hogy gondolkodik?
    Itt egy kockaságával Tigris-1 emlékeztető tank ,majd az orosz gyártmányú tank meglátja ,és agyában felcsendül a 88-as hangja és inkább haza megy.
    Vagy a szomszéd úgy gondolta hogy Csavez nem fog tankokat venni ,mert jó neki az AMX-30V ami még egy T-72-nek se ellenfél. Akkor meg az Anjur túlzás vegyen használt T-72 vagy hasonló kaliberű tankot olcsóbb mint a mostani megoldás