|

Megújult Delta IV SSBN tért vissza az Orosz Haditengerészet aktív állományába

Meg tavaly júniusban írtunk egy hírt az orosz ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárók hadrafoghatósági állapotával kapcsolatban. És mivel arrafelé sem minden a Bulava körül forog, így egy újabb fejleményről számolhatunk be.

Feltételezzük a címből nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a két felújítás alatt álló Delta IV-osztályú rakétahordozó, a K-18 Karelia és a K-407 Novomoszkovszk valamelyikét kapta vissza az Orosz Haditengerészet. Nos, annak ismeretében, hogy a K-18 került először szárazdokkba a visszatérő egység megnevezése sem okozhat nehézséget.

Az 1989-ben hadrendbe álló K18 Karelia még 2004 augusztusában érkezett Szeverodovinszkban található Zvezdocska hajógyárba, hogy társaihoz hasonlóan rajta is elvégezzék az esedékes nagyjavítással egybekötött modernizálást. A szárazdokkban 2008 novemberében váltotta a K-407, melyek után 2009 októberéig a Kaerlia-ra még további hajógyári munkálatok, majd 2009 decemberében 3 tengeri tesztút várt. Ezeket követően a Karelia 2010 január 15-én érkezett vissza állandó bázisára, melyet követően január 22-én egy kis ünnepség keretében visszakerült a haditengerészet aktív állományába, 5 egységre emelve a bevethető Delta IV-esek számát. A K-407 Novomoszkovszk újbóli átadását az idei évre ígérik.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Y9gekbIG-Uo

A K-18 Karelia távozik a szárazdokkból 2008 novemberében

A felújítási munkálatok során a Karelia is átesett a fegyverzetcserém, az eredetileg a Delta IV-esek atomöklét képző R-29RM Shtil SLBM-ek helyére a típus modernizált változata, az R-39RMU Sineva került.

9 hozzászólás “Megújult Delta IV SSBN tért vissza az Orosz Haditengerészet aktív állományába”

  1. Üdv Fade!

    Eddig 5 modernizált Delta IV + 5 * 16 db Sineva párosítás (320 db atomrobbanófej – 4 MIRV/rakéta) kicsit több, mint „kényszer megoldás” – egy teljesen bevált hordozó platform lett felújítva és egy teljesen megbízható típusú nukleáris rakétarendszerrel felszerelve. Ha a hatodik tengó is visszatér, az 384 db, tengerről bevethető atomrobbanófejet jelent az orosz haditengerészetnek. Ráadásul töredék áron, mint egy Borej + megbízhatatlan Bulava rendszer. :)

    Üdv: M

  2. Igen, valahol kényszermegoldás, mert a Bulava olyan amilyen, DE azért ezekben a teknőkben még minden bizonnyal van bőven élettartam aminek kiaknázása teljesen megalapozott. (Az Ohio-król is kiderült, hogy a tervezettnél kisebb terhelés végett még egy darabig nem kell leselejtezni őket.). Az R-29RM modernizálása jól sikerült, a Sineva teljesen megbízhatónak tűnik eddig tesztjei alapján. Delta IV + Sineva az egy olyan elrettentő erőt képvisel, ami azért minden további nélkül megállja a helyét a jenki SSBN flottával szemben. Addig meg lehet játszani a Bulava-val vagy helyette egy új SLBM-mel :)

    Más kérdés #1, hogy a csotrogány Delta III-asokat nem számolva a jenki erő felét tudják csak felmutatni, nade az is mekkora ütőerő!

    Más kérdés #2: hogy esélyesebb az a szcenárió, miszerint a Delta IV-eseket széttépik a Los Angelesek, Virginia-k, mint hogy az Ohio-kat az Akulák :) Persze a Sineva hatótávolsága miatt asszem nem is kéne kihajózniuk.

    Más kérdés #3 hogy a Minuteman/Trident-ek érkezése miatt ki kéne hajózniuk :D Bár ez már az a kérdés, hogy ki lő/nem lő először atomot.

  3. mz, Tcat:

    #1 azért avval a fele vel lehetne vitatkozni…… de nem is erre gondoltam, hanem ha vmi miatt mérgesedne a viszony (nem fog) jön a #2. pupos Delta4 már LAval se volt anno egy súlycsoportban. Deltak még a silók kinyitását se élnék meg. Akárhogy nézzük egy Delta4-Ohio-LA nem egy súlycsoport. Na és az LA már elavult, Seawolf, meg Virginia rohangál mindenfele.
    (és bár ide vág de kihagynám de attól még :) az ami rakétavédelmi rendszer újabban mukodik. Lehet a hatékonyságát megkérdőjelezni de a Sineva nem a kerülgetésére lett kitalálva.)

    Persze most a ht egyik legtitkosabb részéről beszélgetünk, ki tudja mi van a ruszkik, amik zsebében.Ettől még nekem ez avéleményem, kényszermegodás amíg döglődik a Bulava…

  4. Az LA osztályra az elavult jelző kicsit meredek szerintem. Konkrétan majd leestem a székről ennek olvasatán.

    Anno az volt valószínűleg a világ legmodernebb vadásztengója. A SZU szétesett, a grandiózus fejlesztéseket mindenhol elkaszálták. Van 4 db Seawolf, de emlékeim szerint legalább egy nem a hagyományos vadásztengó feladatkörben van használva. Az LA osztály emiatt maradt továbbra is nagy számban, korszerűsítésekkel. Mindta azt mondanád, hogy utolsó szériás jenki, up to date F-16C/D gépek „elavultak”

    A Virgina osztályból 6 tengó van csak szolgálatban. A 40 feletti LA mellett elég vicces azt olvasni, hogy Seawolf és Virginia rohangál „mindenfele”.

  5. Fade

    Az az apró bibi, hogy nukleáris háború esetén teljesen mindegy, hogy van e rakéta-pajzs, vagy nincs. Az max. india/pakisztán/észak-korea mennyiségű töltettel szemben lehet hatékony.

    Az orosz/kínai/USA/angol/francia rakéták (a nemzetközi szerződéseket betartva, ha betartva) 8 fejet tartalmaznak rakétánként. egy tömeges indítás esetén nincs, és nem is lehet akkora kapacitás, hogy mindegyiket leszedjék. Azaz a totális védelmet elfelejthetjük

    Innentől kezdve marad a kölcsönös teljes megsemmisítés. Miután egy rakéta repülési ideje (https://htka.hu/2008/06/17/amerikai-icbm-ek-bevezeto/) 40+ perc, úgyhogy egy háborús helyzetben mindenkinek van ideje indítani.

    Én meg elindulok a temető felé, hogy még odaérjek…

  6. Üdvözletem!

    Wolfrick hozzászólásával kell egyetértenem.

    Pusztán a jelenlegi 5 db DELTA IV nagyobb nukleáris csapásmérő erőt képvisel, mint a francia, a brit vagy az izraeli teljes arzenál – természetesen nem együttesen, hanem külön-külön.

    5 vagy 6 DELTA IV mellé azért az oroszok is tudnak pakolni néhány védővadászt és hadihajót ha kell, tehát én nem vennék mérget arra, hogy az amerikai vadász tengeralattjárók egyből leszedik őket, pláne, hogy 7000 km-re az USA partjaitól is simán elengedhetik a Sineva rakétákat – azaz jó közel az orosz felségvizekhez.

    Az amerikai rakétavédelemről pedig annyit, hogy az orosz szárazföldi ICBM-ek képviselik a fő ütőerőt, a tengókra telepített SLBM-ek a második helyen állnak Ivánéknál – pont fordítva, mint az USA esetében. Ergo, ha háború törne ki, akkor szimplán az orosz ICBM-ek és robbanófejeik mennyisége már önmagában többszörösen elég lenne ahhoz, hogy a világ bármely államát múltidőbe rakja. Ehhez jönne adalékként az a pár száz robbanófej, ami a DELTA-król indulhatna.

    Valóban igaz, hogy 6 db korszerűsített DELTA IV + 96 db Sineva árnyékában nyugodtan „elszórakozhatnak” az oroszok még vagy 10 évet a Bulavákkal, belefér – pláne, ha van, aki fizeti ezt a mókát.

    És végezetül: létezik olyan elmélet is (elég meredek), hogy az fog nyerni, aki majd először lő. Az más kérdés, hogy milyen áron.

    Üdv: M