|

Forgószél az Arab-félszigeten

Ugyanezzel a címmel pár hete már volt egy írásunk, ez a hír majdhogynem annak a folytatása. Az akkor Angliában átadott gépek ezúttal megérkeztek honi bázisukra.

Eurofighter Typhoon Szaúd-Arábia

A saját szárnyán költözött új lakhelyére az első két példányt abból a 72 darab Eurofighter Typhoonból, mellyel az arab monarchia az F-15C/D és Tornado F3 légiflottáját kívánja leváltani.

Eurofighter Typhoon Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia 72 darab Eurofighter Typhoon többfeladatú vadászbombázót vásárolt a „Project Salam” program keretében. Az első 24 gép még Angliában készül, de a többi példányt előreláthatólag az arab országban szerelik össze. Az angliában gyártott gépek az eredetileg brit megrendelésre készült Tranche 2 széria példányai közül kerülnek ki. A pilóták és műszaki személyzet első néhány csoportja a szigetországban sajátítja el a típus kezelését, hazatérvén otthon adják majd tovább tudásukat a többi tanonc számára.

Eurofighter Typhoon Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia volt a típus első nem európai megrendelője, de a típus esélyes az indiai MMRCA, valamint az újraindított brazil F-X2 tenderen. Jelenleg a 4 fejlesztő ország (Németország, Spanyolország, Olaszország, Anglia) kötelékén kívül Ausztriában repül a típus.

Szaúd-Arábia érdeklődik egyébként az amerikai F-16-os iránt is, melyek megvásárlásáról a közeljövőben kezdődnek tárgyalások.

httpv://www.youtube.com/watch?v=UflPO2Vw11I