|

Földi indítású bombát tesztelt a Saab és a Boeing

A Saab és a Boeing sikeres, nagy ható-távolságú lövészeti tesztet hajtott végre a földről indítható, kis átmérőjű bombájukkal (GLSDB – Ground-Launched Small Diameter Bomb) Norvégiában.

A tesztlövészetre 2019. szeptember 26-án került sor az Andøya Test Centerben, a norvégiai Andenesben. A tesztelés célja egy előre meghatározott célpont megsemmisítése volt a tengeren, 130 kilométer távolságra az indítás helyétől. A kilövéshez egyedi kialakítású, 20 lábas, teljesen autonóm konténert alkalmaztak.

Forrás: Saab/Boeing ,

 „A Boeinggel közösen olyan magas szakmai színvonalú rendszert fejlesztettünk ki, amely hosszú hatótávon is nagyfokú precizitást kínál. Sok lehetőséget látunk a GLSDB-ben, miután a termék hosszú lőtávolságon alkalmazható tüzérségi képességet kínál világszerte a fegyveres erők számára, amelyre manapság nagy igény mutatkozik” – mondta Görgen Johansson, a Saab Dynamics üzletágának vezetője.

”A Boeing és a Saab egyesítették komoly precíziós fegyverrendszer vonatkozó szaktudásukat, valamint a megoldások gyors integrációjában és tesztelésében meglévő képességeiket”, mondta Cindy Gruensfelder, a Boeing Weapons elnök vezérigazgatója. “Összekapcsolva a két vállalat szaktudását, tapasztalatát és erőforrásait magas szintű, költséghatékony, egyszerűen karbantartható, átfogó rakéta tüzérségi megoldást fejlesztettünk. Ez lehetővé teszi, hogy a katonák olyan harcászati képességekkel rendelkezzenek, amelyekkel a háborús fenyegetettségekre akár ma, akár a jövőben reagálni tudnak az egyesített fegyvernemek stratégiájába illesztve. 

A GLSDB a szárazföldi és tengeri erők számára mobil, organikus képességet biztosít olyan célpontok leküzdésére, amelyeket eddig nem értek el. Ez a kis átmérőjű bomba manőverezési képességének és pontosságának köszönhető. A GLSDB egyedülálló, hosszú hatótávú megoldás, amely egyaránt megfizethető és kiváló teljesítményű, így kielégíti napjaink és jövő fegyveres erőinek igényeit.

A GLSDB Saab és a Boeing közötti partneri viszony eredménye. A rendszer egyedülálló abban, hogy nagy hatótávolságon is nagy pontossággal képes komplex röppályák berepülésére, továbbá olyan manőverezésre, amelyek segítségével eléri azokat a célpontokat, amelyeket a megszokott direkt és indirekt fegyverek használatával nem lehetne befogni. A GLSDB kilövőplatformtól független, ami azt jelenti, hogy akár konténerbe is telepíthető, vagy bármilyen olyan indítóállással kompatibilis, amely az M26 töltet használatára is képes, így például a HIMARS, M270 és a ChunMoo rakétavetőkkel. A konténeres megoldás hajófedélzeten is alkalmazható, amely lehetővé teszi, hogy a GLSDB-t szárazföldről és tengerről egyaránt bevessék.

Forrás: Saab AB