|

Újraindul a verseny Indiában

Újabb fejezetéhez ért az Indiai Légierő szappanoperája, ugyanis a flottafiatalítási folyamat részeként újra kiírják a sokáig elnyúló vadászgép-tendert.

Régebbi Olvasóink biztosan emlékeznek, mit műveltek le az indiaiak az MMRCA (Medium Multi-Role Combat Aircraft – közepes kategóriájú, többfeladatú harci gép) tender kapcsán, és hogy a több évig húzódó 126 gépes beszerzést végül a Dassault Rafale nyerte, de a részletekről nem sikerült megállapodni, így végül csupán 36 darabot vásárolt India, és azok is Franciaországban készülnek, ugrott a licenszgyártás lehetősége is.

A legújabb JAS-39-es | Forrás: Saab AB ,

Az Indiai Légierő flottája azonban továbbra is sürgős cserére szorul, így 2018 elején újra megkezdték egy nagymennyiségű harcigép rendszerbe állítását célzó közbeszerzés előkészítését. A FMRF (Future Multi-Role Fighter) néven is emlegetett projekt keretében 110 gépet vásárolnának, melyhez 7 gyártótól (Boeing, Lockheed Martin, Saab AB, Dassault Aviation, Eurofighter GmbH, MiG és Szuhoj) kértek be előzetes ajánlatot. Az MMRCA-hoz hasonló hosszadalmas tesztelési procedúra ezúttal nem lesz, a Szuhoj termékeit ismerik, rajtuk kívül minden mást teszteltek.

A beérkezett ajánlatokat kielemezték, ez alapján írják majd ki a tendert. Tavaly a projekt kezdete körül 85%-os helyi gyártást szerettek volna elérni, de ma már reálisabb 45%-os arányról szólnak a hírek. Az egyéb elvárások is rugalmasak még, a rényleges feltételrendszer kialakításával megvárják az idei választásokat.