|

HTKA Hírhalom 2019. 1. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Január 3-án Lengyelország vette át a Baltikum légterének felügyeletét. Az F-16C/D Fighting Falconokkal a litván Šiauliai támaszpontra kitelepülő lengyel különítmény a német Eurofighter vadászbombázókat váltotta.

A nyilvánosságra került tervek szerint Oroszország a híres monyinói repülőmúzeum bezárását tervezi két éven belül. Néhány nevezetes típus a kubinkai Patrióta Parkba kerül át egy interaktív kiállítás részeként. A legtöbb repülőgépgyár és korábbi vadászpilóták is felszólaltak a múzeum bezárása ellen.

A Tupoljev vállalat egy újabb Tu-214 utasszállítóból kialakított légi próbapadod tesztel. A 42305007 szériaszámú géppel a modernizált Tu-160M2 és az újgenerációs PAK DA bombázók számára fejlesztett berendezéseket tesztelik majd.

A NATO új SALIS (Strategic Airlift Interim Solution) szerződést írt alá az Antonov válalattal, melynek keretében 3 évig 2 darab An-124-100 típusú teherszállító repülőgépet lízingelnek.

Ahogy arról tavaly áprilisban beszámoltunk, Horváthország használt, de korszerűsített és élettartam-hosszabbított F-16-osok vásárlásáról döntött, melyeket Izraeltől szereznének be. Az Egyesült Államok egyből jelezte rosszallását az üzelet miatt és az üzlet vétózását is kilátásba helyezte. Azóta folyamatosan tárgyalnak a felek a részletekről, Izraelnek pedig január 11-ig maradt ideje meggyőzni az amerikaiakat, hogy valamilyen kompromisszum révén áldásukat adják az üzletre.

Jordánia piacra dobja két AC-235 típusú csatarepülőgépét. A felfegyverzett CN-235-ös teherszállító repülőgépeket a KADDB (King Abdullah II Design and Development Bureau) és az ATK közösen fejlesztette és 2014-ben álltak hadrendbe.

Ausztrália tavasszal két F/A-18 Hornet vadászbombázót szállít le Kanada számára, további két gép követi még az idén. Az észak-amerikai állam 18 darab használt Hornetet vásárol a szigetországtól, melyekkel az egyre gyatrább állapotban lévő Hornet-flottájukat próbálják kisegíteni a váltótípus megérkezéséig.

Tajvan a General Electric J85 sugárhajtóművek újrahasznosítását tervezi. Az F-5-ösök erőforrását céldrónokban és sirkálórakétákban használnák.

Január 3-án levegőbe emelkedett a második Saab GlobalEye légtér-ellenőrző repülőgép. A svéd gyártó Linköpingben található üzeménak repülőteréről felszálló, Bombardier Global 6000-ből átalakított gépmadár 2 óra 54 percet töltött a levegőben.

A Raytheon december 28-án 160 darab AIM-9X Block II+ légiharc-rakétára kapott megrendelést. A fegyverek az USAF, US Navy, Ausztrália, Izrael és Hollandia tulajdonába kerülnek, méghozzá az F-35-ösök fegyverzetébe.

Oroszország idén megkezdi az Sz-350 légvédelmi komplexum hadrendbe állítását. Az eszközt az öregebb Sz-300-asok leváltására szánják.