|

HTKA Hírhalom 2018. 47. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

A General Atomics és az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) bejelentette, hogy Ausztrália az MQ-9 Reaper beszerzése mellett döntött a Project Air 7003 program keretében. Egyelőre sem a darabszámot, sem a gépek tervezett képességeit nem árulták el.

A RAAF külső függesztésű póttartályt tesztel a C-130J Super Hercules típusú szállítógépein, melynek segítségével a szállítható üzemanyag mennyisége 19 tonnáról 27 tonnára növelhető.

Forrás: RAAF ,

A Kongresszus jóváhagyta 32 darab Raytheon AIM-120C-7 AMRAAM légiharc-rakéta eladását Japán számára. A 63 millió dolláros csomag tartalmazza a kiszolgáló- és karbantartóeszközöket, tartalék alkatrészeket és javítókészleteket.

A Northrop Grumman 32 millió dolláros szerződést kapott a japán E-2D Advance Hawkeye légtér-ellenőrző gépek legfrissebb frissítésekkel való felvértezésére. A 4 darab AWACS-et még 2014-ben szerezte be a szigetország.

„Új” géppel bővült a NASA Armstrong Repülő Kutató Központ flottája. A szervezet más légijárművek repülésének megfigyelésével foglalkozik, az ehhez további 3 darab használt F/A-18B Hornetet kaptak, melyek már az üzemidejük végéhez közelednek, de a NASA általi repülések sokkal kisebb terhelést jelentenek, mint a US Navy kötelékében teljesített feladatok, így tovább használhatják őket. Az első gkét épet a Patuxent River haditengerészeti támaszpontról kapják, az első már meg is érkezett Kaliforniába, a másik a következő hetekben száll le az Edwards támaszponton. A harmadik példány texasi Fort Worthből érkezik.

4 darab MiG-31 hajtott végre kényszerleszállást Uszinszk repülőterén, miután egyelőre ismeretlen okokból kitérő repülőtér használata mellett döntöttek.

November 19-én a hidraulikarendszerben történt meghibásodás következtében 10 perccel felszállást követően kényszerhelyzetet jelentett és kényszerleszállást hajtott végre Kadena repülőterén a Japán Önvédelmi Légierő egyik McDonnell Douglas F-15J Eagle típusú elfogóvadásza.

Bár már éles bevetésen is részt vett, tovább folyik az F-35 Lightning II ötödik generációs vadászbombázó tesztelése. Legutóbb az automatikus földnek-ütközést elkerülő rendszer (Auto GCAS) próbáját kezdték meg az Edwards támaszponton, ahol az F-16-os és F-22-es hasonló berendezését is fejlesztették és tesztelték.

A Lockheed Martin 22,7 milliárd dolláros szerződést kapott 255 darab F-35 legyártására. Ezekből 64 F-35A kerül az USAF kötelékébe, 26 darab F-35B az USMC-é, míg 16 F-35C a US Navy számára készül, a többi gépet külföldi megrendelők számára gyártják. A gépeket 2023 márciusig kell legyártani.

F-35A elephant walk

A típus első ún. „elephant walk” mutatvány a Utah államban található Hill légibázison települt 2 ezrednyi F-35A pilótái által előadva. U.S. Air Force Photo By Cynthia Griggs,

A Eurofighter Typhoon flotta elérte a 500.000 repült órát. A kerek mérföldkövet 623 géppel teljesítették az európai típus üzemeltetői.

Kína az S-97 Raider helikopterhez hasonló forgószárnyast fejleszt, mely ráadásul pilóta nélküli eszköz lesz. A TD15 jelzésű, 1200 kilométeres hatótávú masináról a Flightglobal közölt fotót.

A Fülöp-szigetek vezetése repüléstilalmat rendelt el a lengyel gyártású PZL W-3A Sokol helikoptereikre, miután november 22-én a 923-as oldalszámú gépük 12 emberrel a fedélzetén szakadékba zuhant. A pilótáknak sikerült tompítaniuk a becsapódást, így a hírek szerint mindenki túlélte az eseményt.

November 23-án egyelőre ismeretlen okokból lezuhant és megsemmisült a Bangladesi Légierő egyik Chengdu FT-7 típusú repülőgépe. A pilóta életét vesztette a balesetben. A gép éleslövészeten vett részt, valószínűleg egy meghibásodott rakéta felrobbanása következtében vált irányíthatatlanná és csapódott a földnek.