|

Az F-16 lehet a DIGAR legújabb változatának első platformja

A mozaikszó a Digital GPS Anti-Jam Receiver berendezést takarja, mely a jövőben az Egyesült Államok F-16 vadászgépein jelenhet meg először.

Az U.S. Air Force Life Cycle Management Center (USAF AFLCMC) megbízást adott a Rockwell Collins-nak, hogy a Nemzeti Gárdánál, illetve a Légierőnél szolgálatban álló F-16 Falconokat felszerelje a vállalat fejlesztésével.

„Mivel ellenségeink újabb és újabb módokat fejlesztenek a navigáció (GPS jel) megzavarására, a legújabb zavarvédett eszközünknek köszönhetően a harci gépek a jelenleg létező legmagasabb védettségi szintet élvezhetik, elősegítve ezzel is a feladatok precíz végrehajtását” – nyilatkozta Troy Bunk a Rockwell Collins alelnöke és a Communication, Navigation & Electronic Warfare részleg igazgatója.

DIGAR 300. Forrás: rockwellcollins.com ,

A DIGAR mondhatni egyik legnagyobb előnye, hogy az integráció a meglévő rendszerekhez igazítható, nem szükséges szoftveres – és hardveres (F-16A verzió kábelezés) módosítás, így a költségek alacsonyan tarthatóak. Mint a gyártó hangsúlyozza, nyílt architektúrájának köszönhetően a DIGAR más repülő eszközre is telepíthető, legyen az helikopter vagy pilóta nélküli eszköz.

Az elmúlt évtizedben a Rockwell Collins 100.000 darab zavarvédett eszközt szállított az amerikai haderőnek, legyen az légi – vagy szárazföldi telepítésű fejlesztés. A DIGAR a legkorszerűbb jelfeldolgozási és zavarvédett technológiájának köszönhetően biztosítja a jövőben is a navigáció mellett a GPS vezérléssel ellátott fegyverek (JDAM, MOP és a hadseregnél az Excalibur) precíz alkalmazását.