|

Amerikában nyithat üzemet a Saab

A T-X tenderen aratott győzelemmel a Saab AB és a Boeing együttműködése nem ér véget, hanem a kapcsolat továbbfejlődik.

Ahogy arról a HTKA.hu-n beszámoltunk a Boeing a Saab AB-val együttműködve elnyerte a T-38 Talon leváltására kiírt T-X tendert, melynek kertében 351 darab sugárhajtású gyakorlógépet és 46 szimulátort vásárol az USAF. Az 5 sorozatgyártású példányt és 7 darab szimulátort tartalmazó 813 millió dolláros első szerződés fővállalkozója a Boeing, míg a hivatalos bejelentéskor nem esett róla szó, hogy a Saab AB-re csak a prototípusok fejlesztésénél számítottak, vagy a gyártásban is részt vesz-e a svéd vállalat.

T-X T2 első repülésén | Fotó: Boeing ,

A közelmúltban azonban bejelentésre került, hogy a Boeing 117 millió dolláros megbízást adott a Saab AB számára, melynek keretében továbbra is szakmai támogatást nyújt a fejlesztési, gyártási és engedélyeztetési folyamatban. A szerződés 2022-ig szól.

Kiderült emellett, hogy a skandináv cég gyárthatja majd a gépek törzshátsórészét, viszont a szerződés értelmében ezt az Egyesült Államokban kell mindezt végrehajtaniuk. Håkan Buskhe, a cég vezérigazgatója elmondta, még nem döntöttek az amerikai üzem leendő helyéről. Azt azonban elmondta, hogy a beszállítói láncot erősen fel kell fejeszteni, mivel korábban 8-12 Gripent gyártottak évente, míg a T-X esetében 60 darabot kellene elkészíteni évente.

A Saab emellett nagy potenciált lát az exportpiacon is, mivel sok NATO-szövetséges hasonló képzési metódust alkalmaz, mint az USAF.