|

Megkapta a brazil típusengedélyt a KC-390

Az EMBRAER megkapta a brazil légügyi hatóságtól az új katonai teherszállító repülőgépük típusbizonyítványát.

Október 23-án a Brasília légibázison tartott ünnepségen került átadásra a brazil légügyi hatóság (Agência Nacional de Aviação Civil) által kiállított típusbizonyítvány. A hivatalos átadón Michel Temer elnök és Joaquim Silva e Luna védelmi miniszter is részt vett. Az átadón hangsúlyozták, hogy a KC-390 típusú teherszállító engedélyeztetése fontos mérföldkő az EMBRAER történelmében, hiszen ez a brazil gyártó által fejlesztett eddigi legnagyobb repülőeszköz.

A típus eddigi egyetlen megrendelője, a Brazil Légierő a májusi baleset miatt kicsit késve, várhatóan 2019 első felében veheti át az első sorozatgyártású példányt. A PT-ZNG jalstromú, 39000003 sorozatszámú gép addig a második prototípust segíti a további tesztekben.

Az első prototípus szűzrepülése 2015 februárjában | Fotó: EMBRAER ,

Az EMBRAER még 2009-ben indította el a többfeladatú teherszállító repülőgép, a KC-390-es fejlesztési programját, melynek célja egy 23 tonna teherbírású masina kifejlesztése volt a C-130 Hercules leváltására és a C-130J Super Hercules konkurenciájának. A gép rakterébe 7 darab 463L típusú szabványraklap fér el, vagy 6 raklap és 36 felszerelt katona. A megnövelt teherbírású változat kapacitása 26 tonna lesz és elbírja az LAV-25 típusú páncélozott járműveket is, anélkül, hogy a tornyot el kéne távolítani róla. Személyszállító változatban 80 utast vagy 66 deszantost képes fedélzetére venni, míg MEDEVAC feladatoknál 74 hordágy szállítását végezheti. Teljes terheléssel 1380 tengeri mérföldes (2556 kilométeres) hatótávval rendelkezik, míg átrepüléseknél két beépített póttartállyal 4620 tengeri mérföldet (8556 km-t) képes megtenni.

A KC-390 érdekessége, hogy karbantartása a polgári utasszállítókéhoz hasonló módon fog zajlani: 600 repült óránként kerülhet sor az egynapos átvizsgálásra (A-check), illetve tízévente a mélyebb, átfogóbb szervizelésre (C-check).