|

Negyedével növelnék az USAF méretét

Az idei Air Force Association’s Air Space and Cyber Conference minden bizonnyal leginkább várt eleme a légierő miniszter asszonyának Heather Wilson-nak a beszéde volt. A tegnapi napra, ezen konferenciára volt ugyanis datálva a “The Air Force We Need” fantázianév alatt korábban már említett útirány néminemű részletezése.

A tervezett irány fő mozgatórugója persze nem volt eddig sem kérdés, az nem más mint hogy az Egyesült Államok haderejét és így a légierőt az elmúlt lassan 2 évtizednyi, leginkább szélsőségesek közel-keleti kergetését követően ismét felkészítsék egy esetleges olyan konfliktusra, melyben saját, vagy ahhoz közeli súlycsoportú ellenféllel kell megküzdenie, miközben a lehetőséget kihasználni próbáló kisebb játékosokat is sakkban kell tartania.

Ahogy tegnap is, a légierő részéről már korábban is hangoztatva volt, hogy a haderőnem jelenleg túl kis méretű az elvárt feladatok teljesítéséhez: az aktuális National Defense Strategy által diktáltaknak megfelelés csak úgy érhető el, ha jelentős növekedési pályára állnak. A kialakítás alatti koncepció fő csapásiránya a bevethető századok számának a jelenlegi 312-ról 386-ra növelése – méghozzá gyorsan, lévén ezen 24%-os növekedés céldátuma 2030 lenne.

A növekedési adatok lebontva. U.S. Air Force,

A fenti grafikán látható, hogy arányaiban nézve 4 terület kapna kitüntetett figyelmet: az űrhöz kötődő erők, a felderítés, hírszerzés feladatkörű komponensek, a globális csapásmérés egyik lehetőségét biztosító bombázóerők és a jelenlegi legsúlyosabb hiánnyal rendelkező tanker flotta. Illetve ha figyelembe vesszük, hogy az új irányelv az, hogy komoly(abb) és így fájó ütéseket bevinni képes ellenféllel megmérkőzésre kell készülni, akkor nem meglepő a harci kutató mentő (CSAR / Combat Search And Rescue) alakulatok számának növelése sem.

Az USAF számításai szerint ennek a 74 új századhoz mintegy 40 000 fős bővülésre lesz szükség, azaz 2030-ig a légierő teljes, a gárdát és a tartalékos állományt is magába foglaló személyi állománya (katona és civil) 725 000 főre növekedhet. A személyi állománnyal kapcsolatos ügyekért is felelős Brian Kelly altábornagy kapcsolódóan arról beszélt, hogy ezen emberállomány pontos összetétele még nincs kidolgozva, de természetesen újonnan felvett mennyiségről lenne szó, nem századok közti áthelyezésekkel oldanák meg az újonnan felállítandó századok emberanyag kérdését.

Hogy mindez milyen költségekkel járna arról egyelőre nem kívántak nyilatkozni, azonban jelentős pénzekről van szó, hiszen önmagában ennek a +40 000 főnek dollármilliárdokban mérhető lenne az évi bérezése. Az USAF jelenlegi bérköltségéből kiindulva egyes becslések szerint 5,2 milliárd USD/év bérköltség növekedéssel lehet számolni:

Fórum hozzászólások

 • szuvorov
  Ezt mondtam én is.
  Kb. egy héten belül eltávozott az oroszoknál egy vezető pozícióban lévő hírszerzés élén álló fejes, most az USA-nál egy igen fontos, talán a jelenleg legforróbb területen lévő hadszíntér első embere lett öngyilkos...

  Mik vannak? Nagy lehet a teher a vállakon...
 • Az év végére begyorsult Robert Mueller különleges ügyész nyomozása. Egymás után jönnek a leleplezések.
  Nem hiába kezdett el rettegni Donald Trump, amikor a tavasszal az FBI ügynökei házkutatást tartottak egykori ügyvédjénél. Az amerikai elnök számára már akkor nyilvánvalóvá vált, hogy Michael Cohen„énekelni fog”, és mindent elmond majd a Trump ellen vizsgálódó szövetségi ügyészeknek. És persze Robert Mueller különleges ügyésznek, aki az elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgálja, valamint azt, hogy Trump kampánystábja összejátszott-e Moszkvával.
  Fél évnek kellett eltelnie, hogy lássuk, ez mit is jelent. Az előző hét végén benyújtott bírósági iratokból kiderült, Cohen vádalkut kötött Muellerékkel, és ennek részeként beismerte, hogy hazudott a kongresszusnak Trump oroszországi üzleti ügyeiről. És kiderült az is, hogy Trump közeli munkatársai tudtak arról, hogy hazudni fog, de mégsem tettek semmit ennek megakadályozására. Igaz, nem is utasították erre.
  A Cohennel kötött vádalkuról szóló beadvány lehetőséget adott Muellernek, hogy újabb információmorzsákat tegyen nyilvánossá szokatlanul nagy csendben zajló nyomozásának eredményeiről. Majd másnap Cohen ügyvédjei nyújtottak be egy iratot (sentencing memorandum) a bíróságnak, amiből újabb figyelemreméltó dolgok derült ki. A vádalkuról szóló beadványból kiderült, Trump már nyakig benne volt az elnökválasztási kampányban, sőt, már ő volt a Republikánus Párt jelöltje, amikor a Kreml közbenjárását kérte egy felhőkarcoló felépítésére az orosz fővárosban. Cohen pedig erről hazudott kongresszusi vizsgálóbizottságoknak, ami bűncselekmények számít. Cohen azt állította, hogy 2016 januárjában, jóval az elnökválasztás félhivatalos kezdetének számító iowai előválasztás előtt leálltak a moszkvai Trump-toronnyal kapcsolatos üzleti tárgyalások, és a projektet jegelték. Erről most kiderült, hogy egyáltalán nem volt igaz.
  Énekelni kezdett Trump ügyvédje, aki „tudja, hova vannak elásva a holttestek”
 • boki
  Két évtizeden keresztül nem is olyan titkosnak tűnő 00000000 titkos kód volt az a számsor, amit az amerikai elnököknek meg kellett adniuk az atomrakéták indításának engedélyezéséhez.
  Fogadjunk hogy Reagan vezette be

  https://hvg.hu/tudomany/20131204_00...LYMwHos6B-U2V_gIe_2fm9Tc0RtQAjxwr7jFoWArzrVPw
  Fogadjunk hogy Regen
  boki
  Két évtizeden keresztül nem is olyan titkosnak tűnő 00000000 titkos kód volt az a számsor, amit az amerikai elnököknek meg kellett adniuk az atomrakéták indításának engedélyezéséhez.

  https://hvg.hu/tudomany/20131204_00...LYMwHos6B-U2V_gIe_2fm9Tc0RtQAjxwr7jFoWArzrVPw
 • Donald Trump "kőbutának" nevezte Rex Tillersont, miután a volt tárcavezető egy rendezvényen azt mondta, hogy az elnök gyakran olyan politikai döntésekre akarta rábírni őt, amelyek törvényt vagy szerződéseket sértettek volna. Trump a Twitteren azt írta, hogy a jelenlegi külügyminiszter, Mike Pompeo "nagyszerű munkát végez", míg elődjének, Tillersonnak "nem volt meg a szükséges szellemi képessége" ahhoz, hogy vezesse a külügyminisztériumot, és átlássa az amerikai külpolitikát. "Buta volt, mint a kő, és nem tudtam elég gyorsan megszabadulni tőle. Pokolian lusta volt" - fogalmazott Trump a mikroblogban. Hozzátette még, hogy most "nagyszerű hangulat" uralkodik a külügyminisztériumban.
  Egymásnak esett Trump és volt külügyminisztere

  A New York-i bírósághoz benyújtott beadványban a vádhatóság képviselője elismerte ugyan, hogy Michael Cohen együttműködött a Robert Mueller vezette különleges bizottsággal és - ahogyan a beadványban olvasható - "hasznos" információkkal segítette a vizsgálatokat az oroszok befolyásolási kísérleteiről a 2016-os amerikai elnökválasztás idején, de "kiadós" börtönbüntetést kért a volt ügyvédre.
  Az ügyész részletesen felsorolta a Cohen által elkövetett bűncselekményeket, köztük az adó-, és banki csalást, egy pornószínésznőnek eszközölt pénzátutalást Donald Trump nevében, és a hatóság félrevezetését. Az ügyész 51 hónaptól 63 hónapig terjedő börtönbüntetést kért kiszabni a vádlottra.
  Michael Cohen ügyvédje a Mueller-bizottsággal történt együttműködésre hivatkozva kérelmezte a várható büntetés enyhítését, a börtönbüntetés elengedését. A New York-i ügyészség azonban nem fogadta el a kérést. Álláspontjuk szerint Cohen cselekedeteit "személyes kapzsiság" motiválta, és mint megállapították, a volt ügyvéd "többször felhasználta hatalmát és befolyását csalárd célokra".
  Pénteken este a Mueller-bizottság nyilvánosságra hozott Paul Manafortra, Donald Trump elnökválasztási kampányának első menedzserére vonatkozó információkat is. Ezek szerint Manafort "érzékelhetően több alkalommal is hazudott", a többi között egy orosz hírszerzői kapcsolatokkal rendelkező politikai konzultánssal folytatott megbeszéléseiről és a Trump-kormányzat tisztségviselőivel fenntartott kapcsolatairól, amelyeket még azután is ápolt, hogy 2017-ben vádat emeltek ellene. A Mueller-bizottság szerint Manafort nem mondott igazat a Konsztantyin Kilimnik feltételezett orosz hírszerzői kapcsolatokkal rendelkező ukrán állampolgárral fenntartott viszonyáról sem. Manafort ügyvédje nem kommentálta a nyilvánosságra került dokumentumokat.
  Trump volt ügyvédjére börtönbüntetést kér az amerikai szövetségi ügyész


 • zsolti
  Kb. egy héten belül eltávozott az oroszoknál egy vezető pozícióban lévő hírszerzés élén álló fejes, most az USA-nál egy igen fontos, talán a jelenleg legforróbb területen lévő hadszíntér első embere lett öngyilkos...

  Mik vannak? Nagy lehet a teher a vállakon...
  potyognak a sakkbábuk
 • papajoe
  Új szemléletű vezetők kellenek....:rolleyes:
  Azt azért jó lenne tudni, hogy a saját, vagy az ellenfél oldalnak volt szüksége az új szemléletű vezetőkre...
 • zsolti
  Azt azért jó lenne tudni, hogy a saját, vagy az ellenfél oldalnak volt szüksége az új szemléletű vezetőkre...

  Mindkettőnek,butus.:)
 • Szövetségi ügyészek szerint Trump az amerikai demokráciát veszélyeztető bűncselekményt követett el. Donald Trump amerikai elnök aggódva, a távozását várók pedig nagy reményekkel várták múlt héten a pénteki napot. Jó előre tudni lehetett, hogy Robert Mueller, az elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész újabb részleteket hoz nyilvánosságra nyomozásának eredményeiről. A bombát azonban nem ő robbantotta, hanem szövetségi ügyészek. Egy New York-i bíróságra benyújtott beadványban ugyanis gyakorlatilag kijelentették, hogy az amerikai elnök megsértette a kampányfinanszírozási törvényt, azaz bűncselekményt követett el. Olyat, ami az ügyészség szerint az amerikai demokráciát veszélyezteti.
  A republikánusokat nem érdekli, ha az elnök bűncselekményt követ el

Ugrás a fórum topichoz