|

Negyedével növelnék az USAF méretét

Az idei Air Force Association’s Air Space and Cyber Conference minden bizonnyal leginkább várt eleme a légierő miniszter asszonyának Heather Wilson-nak a beszéde volt. A tegnapi napra, ezen konferenciára volt ugyanis datálva a “The Air Force We Need” fantázianév alatt korábban már említett útirány néminemű részletezése.

A tervezett irány fő mozgatórugója persze nem volt eddig sem kérdés, az nem más mint hogy az Egyesült Államok haderejét és így a légierőt az elmúlt lassan 2 évtizednyi, leginkább szélsőségesek közel-keleti kergetését követően ismét felkészítsék egy esetleges olyan konfliktusra, melyben saját, vagy ahhoz közeli súlycsoportú ellenféllel kell megküzdenie, miközben a lehetőséget kihasználni próbáló kisebb játékosokat is sakkban kell tartania.

Ahogy tegnap is, a légierő részéről már korábban is hangoztatva volt, hogy a haderőnem jelenleg túl kis méretű az elvárt feladatok teljesítéséhez: az aktuális National Defense Strategy által diktáltaknak megfelelés csak úgy érhető el, ha jelentős növekedési pályára állnak. A kialakítás alatti koncepció fő csapásiránya a bevethető századok számának a jelenlegi 312-ról 386-ra növelése – méghozzá gyorsan, lévén ezen 24%-os növekedés céldátuma 2030 lenne.

A növekedési adatok lebontva. U.S. Air Force,

A fenti grafikán látható, hogy arányaiban nézve 4 terület kapna kitüntetett figyelmet: az űrhöz kötődő erők, a felderítés, hírszerzés feladatkörű komponensek, a globális csapásmérés egyik lehetőségét biztosító bombázóerők és a jelenlegi legsúlyosabb hiánnyal rendelkező tanker flotta. Illetve ha figyelembe vesszük, hogy az új irányelv az, hogy komoly(abb) és így fájó ütéseket bevinni képes ellenféllel megmérkőzésre kell készülni, akkor nem meglepő a harci kutató mentő (CSAR / Combat Search And Rescue) alakulatok számának növelése sem.

Az USAF számításai szerint ennek a 74 új századhoz mintegy 40 000 fős bővülésre lesz szükség, azaz 2030-ig a légierő teljes, a gárdát és a tartalékos állományt is magába foglaló személyi állománya (katona és civil) 725 000 főre növekedhet. A személyi állománnyal kapcsolatos ügyekért is felelős Brian Kelly altábornagy kapcsolódóan arról beszélt, hogy ezen emberállomány pontos összetétele még nincs kidolgozva, de természetesen újonnan felvett mennyiségről lenne szó, nem századok közti áthelyezésekkel oldanák meg az újonnan felállítandó századok emberanyag kérdését.

Hogy mindez milyen költségekkel járna arról egyelőre nem kívántak nyilatkozni, azonban jelentős pénzekről van szó, hiszen önmagában ennek a +40 000 főnek dollármilliárdokban mérhető lenne az évi bérezése. Az USAF jelenlegi bérköltségéből kiindulva egyes becslések szerint 5,2 milliárd USD/év bérköltség növekedéssel lehet számolni:

Fórum hozzászólások

 • ghostface
  Ilyen erővel a II. Világháborúban melyik város volt No. fővárosa és milyen nyelven beszéltek a német katonák és Hitler?
  És én vagyok korlátolt??? Te tényleg ilyen sötét vagy?o_O
  Mondjuk a németek nem is szokták azt mondani, hogy "azok nem is németek voltak hanem nácik". Pedig maszatolhatnának azzal, hogy a nácik közt is volt a franciától finnig minden, de a németek vállalják, hogy ők voltak a náci főkolomposok.
 • Robert Mueller jelentése után hatalmas a csalódottság a Trump-ellenesek táborában, de az elnök hívei sem örülhetnek felhőtlenül.
  De, hogy pontosan mit állapított meg Mueller, azt pár emberen kívül egyelőre senki sem tudja. Az viszont biztos, hogy teljes felmentésről azért nincs szó. Ezt nem más közölte, mint a Trump által alig pár hete kinevezett új igazságügyi miniszter, Bill Barr, a jelentésről készített rövid összefoglalójában
  Trump nem az oroszok ügynöke, legfeljebb az oroszok eszköze
 • Véget ért a nagy nyomozás, ami közel két évig tartott. Robert Mueller különleges ügyész nagyon komoly stábbal, több száz tanút meghallgatva, dokumentumok ezreinek átvizsgálásával, sok tucat nyomozó és ügyész segítségével járt a végére, hogy Donald Trump elnökké választását hogyan befolyásolta az orosz állam, illetve Trump és kampánycsapata elkövettek-e az oroszokat is érintő bűncselekményeket. Mueller jelentése egyelőre titkos, és lehet, hogy teljes egészében sohasem lesz nyilvános. A több ezer oldal megállapításai közül eddig kettőt emelt ki az USA igazságügyminisztere. A minisztert egy hónappal ezelőtt nevezte ki Trump, vélhetően azért, hogy az elődjénél egy lojálisabb ember kezelje Mueller vizsgálati anyagát. Az új miniszter, William Barr szerint az alábbi két tanulság a lényeg Mueller anyagából:

  Az oroszok beavatkoztak a választás kimenetelébe, mégpedig a demokraták ellenében - vagyis ebből következően Trump oldalán. Bizonyítottnak látja Mueller, hogy jelentős dezinformációs netes kampányt hajtottak végre, és azt is, hogy az orosz állam dokumentumokat lopott a demokrata párt embereitől, és ezeket nyilvánosságra hozták, a kampány befolyásolása érdekében. Arra viszont nem talált bizonyítékot, hogy ezeket a törvénytelen lépéseket a Trump-kampánycsapattal egyeztették, illetve előre megbeszélték volna. Egészen pontosan a "tudatos" egyeztetést zárta ki a netes kampányok esetében.

  Mueller megvizsgálta, hogy Donald Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást az orosz befolyást feltáró nyomozások esetében. Itt arra jutott, hogy nem tudta kétség kívül bizonyítani, hogy kifejezetten rossz szándékkal tett volna ilyet. Ezért az igazságügyminiszterre bízta, hogy az általa összeszedett adatok alapján döntsön. Barr pedig úgy döntött, hogy Trump nem akadályozta rossz szándékkal a nyomozásokat. Trump esetleges bűnösségét egyébként hivatalosan csak az amerikai törvényhozás vethetné fel. Elvben ezt még meg is teheti, függetlenül William Barr véleményétől.

  Mueller mostani jelentése azért is fontos, mert segíthet megbékíteni az amerikai közéletet. Azzal, hogy Trump a jelentést most már ünnepli, utólag legitimizálta az egész vizsgálatot - amit pedig eddig boszorkányüldözésnek nevezett. Ám ezzel a kampánycsapatára nézve botrányos nyomozati eredményeket is el kell ismernie. Ha Mueller végső megállapítása igaz, akkor igaznak kell lennie a részeredményeinek is.

  Ez sokat segíthet abban, hogy az általános bizalom megerősödjön az amerikai állam intézményeiben, mert a helyzet kezdett azzal fenyegetni, hogy minden oldal összeesküvést vélelmezett minden eljárás és újságcikk mögött. A demokrata választók megkapták Trump kampánycsapatának számos trófeáját, bebörtönzött és hazugságokat elismerő nagyágyúk sorát; a republikánusok pedig megkapták az igazolást, hogy az elnökük nem orosz ügynök.
  Trump nem ügynök, de ettől még a Kreml törvénytelen eszközökkel segítette


  Miután találkozott az izraeli kormányfővel, válaszolt néhány újságírói kérdésre az Ovális Irodában az amerikai elnök hétfőn. Ezek szinte kizárólag a Mueller-bizottság jelentéséről szóltak. A Reuters beszámolója szerint kijelentette: "nem zavarna, ha nyilvánosságra hoznák a Mueller-bizottság teljes jelentését." A döntést William Barr igazságügyi miniszterre bízta. A bizottsági vizsgálat munkája nyomán perbe fogott és elítélt személyeket nem részesíti elnöki kegyelemben, válaszolta.
  Trump: Nem zavarna, tőlem nyilvánosságra kerülhet a Mueller-bizottság teljes jelentése
 • Egy francokat bekélnek. Az amcsi (szél)bal olyan szinten Trump Derangement Syndromeban szenved hogy minden arra fog mutatni hogy oroszok meg fasiszták meg nácik, meg az ellenkezője is. Ezek azok a bizonyos érdekes idők.
 • Csavarozhatnak a fal déli-délnyugati oldalára vagy a tetejére napelemeket nem hiszem hogy megakadályozná trump.

  Nem is ezzel lenne a baj, hanem ez az egész szánalmas hiszti körülötte.
 • Vigyázni kell az "ulip"-osos kezdős nevű, a Fórumon Integrátor Membert elérni akaró beíróval kapcsolatosan, mert a visszahaladást is elintézte a ...

  Bár, lehet, hogy most is tévedett, és rájött, hogy jön a pofon. :D

  [​IMG]


 • Csak ne az legyen, hogy a provokálókat bántalmazzák, mert abból világ égés lenne, mert azok ezek szerint ezt akarják, inkább csendesen. :)

 • kacsacsor
  Az USA az 1776 óta eltelt 239 évből 223-ban háborúzott (2015-ös kép)
  [​IMG]
  US Army földkörüli út.
  [​IMG]
  Erről ez az idézet jut az eszembe:

  "Az Egyesült Államok történelme folyamán több mint kétszáz háborút kezdett el, de mindössze négy esetben üzent hadat."

  Vlagyimir Putyin

  Ja nem is, hanem: George Bush
 • https://www.mandiner.hu/cikk/201904...kuldene_a_fogva_tartott_illegalis_migransokat
  (2019. április 13. 09:30 ) "Az amerikai-mexikói határon letartóztatott illegális migránsokat többségükben demokrata párti politikusok által irányított menedékvárosokba küldené, hogy örömet szerezzen politikai ellenfeleinek.
  Donald Trump amerikai elnök szabadon bocsátaná és az Egyesült Államok úgynevezett menedékvárosaiba küldené az eddig fogva tartott illegális migránsokat. [​IMG]
  Az elnök pénteken megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint az amerikai-mexikói határon letartóztatott illegális migránsokat többségükben demokrata párti politikusok által irányított menedékvárosokba küldené, hogy – mint fogalmazott – örömet szerezzen politikai ellenfeleinek.
  Menedékvárosoknak nevezik az Egyesült Államokban azokat a kis- és nagyvárosokat – köztük például San Franciscót, Chicagót, vagy New Yorkot –, amelyek nem hajlandóak a szövetségi törvényeknek alávetni magukat és nem tartóztatják le a dokumentumokkal nem rendelkező migránsokat, illetve ez ügyben egyáltalán nem működnek együtt a szövetségi rendfenntartó erőkkel...
  ...Sajtójelentések szerint az amerikai-mexikói határon jelenleg kaotikus a helyzet, és mivel a héten Honduras felől újabb migránskaraván vágott neki az útnak, az amerikai határőrizeti szervek a helyzet rosszabbodására számítanak. Jelenleg már 6000 katona állomásozik a déli határon, és Donald Trump pénteken azt ígérte, további erősítést küld oda. A washingtoni egészségügyi minisztérium a héten arra kérte fel a védelmi minisztériumot, hogy jelöljön meg katonai létesítményeket, ahol elhelyezhetnek mintegy ötezer olyan gyermeket, aki kísérő nélkül lépte át a határt...'  Amennyiben Trump ezt megtenné, gyakorlatilag nem lenne a spanyol ajkú (és lényegében bármilyen náció, mely Mexikón keresztül menne) migránsokat visszatartó erő- csak azt irányítanák hogy az USA mely részeibe menjen egy részük. (az a részük, amelyet elkapnak - és ez így több oknál fogva is kontraproduktívabb lenne...)
  A Spanyol ajkú migránsok meg természetesen oda akarnak egyébként is menni általában, ahol nagyobb számban vannak a spanyol ajkúak, és/vagy nem (vagy gyakorlatilag nem) üldözik őket. (Egyébként ez már nem egyértelműen csal a déli és Délnyugati államok, hanem már pl New York is. )
  Nyilvánvalóan a menedékvárosok politikusainak ez csak jó lenne, mert szavazók többnyire már nem kifejezetten nagyobb arányban a nem spanyol ajkú fehérek
 • Ha Trump ezt komolyan gondolja, akkor szvsz simán megásta az USA sírját. Elég 1-2 generáció és a spanyol többségű államok simán kikiáltják a függetlenségüket, vagy egyenesen csatlakoznak Mexikóhoz, hogy egy spanyol USA klónt csináljanak...
 • yrkon
  Ha Trump ezt komolyan gondolja, akkor szvsz simán megásta az USA sírját. Elég 1-2 generáció és a spanyol többségű államok simán kikiáltják a függetlenségüket, vagy egyenesen csatlakoznak Mexikóhoz, hogy egy spanyol USA klónt csináljanak...
  Ezt pont azért mondta, hogy a demokraták bekussoljanak. Egyből vissza is fogták magukat, mert ha megkapnak ennyi latinot a városvezetés búcsúzhat a kényelmes székétől.
  Gondolod a latinók azért menekülnek az usába, hogy utána újra függetlenek akarjanak lenni, vagy visszacsatolódjanak a putri Mexikóhoz? :)
  Akkor ki tartja el őket? :D
 • Mexikó egy bukott állam és eggyel afelett a káosz szinten mozog, sokszor olvastam itt ott hogy mint az usa vetélytársa, de hát kérem... vicc kategória a lakosainak többsége meg annak örülne ha őket csatolnák az usá-hoz, kivéve a kartellek. Nem jók ezek se semmire maguktól. olyan országokból mennek amik maguk lehetnének a földi mennyország de ehelyett bűnbarlang az egész .
 • MuldR
  Ezt pont azért mondta, hogy a demokraták bekussoljanak. Egyből vissza is fogták magukat, mert ha megkapnak ennyi latinot a városvezetés búcsúzhat a kényelmes székétől.
  Gondolod a latinók azért menekülnek az usába, hogy utána újra függetlenek akarjanak lenni, vagy visszacsatolódjanak a putri Mexikóhoz? :)
  Akkor ki tartja el őket? :D
  1-2 generáció múlva a feketéket és a mexikóiakat ki fogja eltartani? Mert az, hogy az USA 50 tagállamából 20-ban alig lesz fehér ember, 10-ben enyhe kisebbségbe kerülnek vagy 50-50% lesz. Majd 20 "gazdag" tagállam cipelje a hátán a sok koloncot? Lesz még gondjuk bőven. Az USA ha összeomlik, nem külső hatalom fogja katonailag szétzúzni, még gazdaságilag sem valószínű. Inkább saját magát fogja megbuktatni mikor kiteljesednek a belső ellentétek.

  (szerintem amúgy minimum 2 részre fog szétválni, marad egy gazdag régió mint meghatározó de már csak regionális nagyhatalom, meg lesz egy újabb nagy területű közepesen csóró ország. Vagy sok részre szakad, és a többi aktuális világhatalom játszóterévé válik, mint közép-európa [Németország és Oroszország közötti rész] ahol van gazdagabb (pl.: csehország)és van nagyon csóró (pl.:albánia vagy koszovó)).

Ugrás a fórum topichoz