|

Negyedével növelnék az USAF méretét

Az idei Air Force Association’s Air Space and Cyber Conference minden bizonnyal leginkább várt eleme a légierő miniszter asszonyának Heather Wilson-nak a beszéde volt. A tegnapi napra, ezen konferenciára volt ugyanis datálva a “The Air Force We Need” fantázianév alatt korábban már említett útirány néminemű részletezése.

A tervezett irány fő mozgatórugója persze nem volt eddig sem kérdés, az nem más mint hogy az Egyesült Államok haderejét és így a légierőt az elmúlt lassan 2 évtizednyi, leginkább szélsőségesek közel-keleti kergetését követően ismét felkészítsék egy esetleges olyan konfliktusra, melyben saját, vagy ahhoz közeli súlycsoportú ellenféllel kell megküzdenie, miközben a lehetőséget kihasználni próbáló kisebb játékosokat is sakkban kell tartania.

Ahogy tegnap is, a légierő részéről már korábban is hangoztatva volt, hogy a haderőnem jelenleg túl kis méretű az elvárt feladatok teljesítéséhez: az aktuális National Defense Strategy által diktáltaknak megfelelés csak úgy érhető el, ha jelentős növekedési pályára állnak. A kialakítás alatti koncepció fő csapásiránya a bevethető századok számának a jelenlegi 312-ról 386-ra növelése – méghozzá gyorsan, lévén ezen 24%-os növekedés céldátuma 2030 lenne.

A növekedési adatok lebontva. U.S. Air Force,

A fenti grafikán látható, hogy arányaiban nézve 4 terület kapna kitüntetett figyelmet: az űrhöz kötődő erők, a felderítés, hírszerzés feladatkörű komponensek, a globális csapásmérés egyik lehetőségét biztosító bombázóerők és a jelenlegi legsúlyosabb hiánnyal rendelkező tanker flotta. Illetve ha figyelembe vesszük, hogy az új irányelv az, hogy komoly(abb) és így fájó ütéseket bevinni képes ellenféllel megmérkőzésre kell készülni, akkor nem meglepő a harci kutató mentő (CSAR / Combat Search And Rescue) alakulatok számának növelése sem.

Az USAF számításai szerint ennek a 74 új századhoz mintegy 40 000 fős bővülésre lesz szükség, azaz 2030-ig a légierő teljes, a gárdát és a tartalékos állományt is magába foglaló személyi állománya (katona és civil) 725 000 főre növekedhet. A személyi állománnyal kapcsolatos ügyekért is felelős Brian Kelly altábornagy kapcsolódóan arról beszélt, hogy ezen emberállomány pontos összetétele még nincs kidolgozva, de természetesen újonnan felvett mennyiségről lenne szó, nem századok közti áthelyezésekkel oldanák meg az újonnan felállítandó századok emberanyag kérdését.

Hogy mindez milyen költségekkel járna arról egyelőre nem kívántak nyilatkozni, azonban jelentős pénzekről van szó, hiszen önmagában ennek a +40 000 főnek dollármilliárdokban mérhető lenne az évi bérezése. Az USAF jelenlegi bérköltségéből kiindulva egyes becslések szerint 5,2 milliárd USD/év bérköltség növekedéssel lehet számolni: