|

A tervezett összeg duplájába kerülhet Japánnak az Aegis Ashore?

Japán rakétavédelmi rendszerének legújabb körös megerősítése, hogy az Aegis rakétavédelmi rendszer és az amerikai-japán közös fejlesztésű SM-3 Block IIA elfogó rakéta a rombolók mellett szárazföldi telepítésre is kerül – ezen lépéshez tartozó árcéduláról visszaköszönő összeg ugyanakkor a legújabb hivatalos költségkalkulációk alapján megugrott, akár duplája is lehet a korábban kommunikáltnak.

Hét elejei kormányzati bejelentés alapján a védelmi minisztérium legújabb becslései alapján az ország teljes egészét lefedni képes 2 db Aegis Ashore rendszer kiépítése 400 milliárd Japán jen /  3,6 milliárd USD összeget is felemészthet. Ha ehhez még hozzászámolják az SM-3 rakétacsalád Raytheon / Mitsubishi Heavy Industries páros által fejlesztett tagját, illetve egyéb költségeket, akkor a végösszeg 600 milliárd JPY / 5,4 milliárd USD is lehet.

Az Egyesült Államok által a romániai Deveseluban létesített Aegis Ashore komplexum. U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania,

A tavaly december zöld lámpát kapott program költsége persze okkal emelkedett ugyanis Japán az Aegis rendszer jól ismert AN/SPY-1 radarja helyett a Lockheed Martin legújabb kapcsolódó fejlesztését, a jóval nagyobb lefedettséget biztosító, Solid State Radar néven futó megoldását választotta, mellyel jobban kihasználhatóak lesznek a borsos árú SM-3 BlockIIA képességei.

A Solid State Radar biztosította változást szemléltető grafika. Lockheed Martin,

A Japán-szigetek közül Honsú északi és déli végein, Akita és Jamagucsi prefektúrákban létesítendő 1-1 Aegis Ashore rendszer a tervek szerint a 2023-as költségvetési évben válthatna online állapotra.