|

YF-23 reinkarnáció Japánban?

Japán még nem tett le a saját fejlesztésű vadászbombázó fejlesztéséről, melyben több vállalat is felajánlotta segítségét. Korábban már beszámoltunk róla, hogy nyugati gyártókkal tárgyal a szigetország, a Lockheed Martin, a Boeing és az Airbus (Eurofighter GmbH) is szívesen részt venne az F-3 jelzésű vadászbombázó fejlesztésében. A japánok külső cég bevonásával jelentős költségeket spórolhatnak meg, mivel olyan technológiákhoz juthatnak hozzá, amit egyébként hosszú idő és költséges lenne kifejleszteni, ezzel lejjebb szoríthatják a gép darabárát is.

Legújabb érdeklődő a Northrop Grumman, mely komplett technológiai palettát tárt a helyi védelmi ipari szereplők elé, melyből tetszőlegesen csemegézhetnének együttműködés esetén. Tényleges árajánlat azonban még nem történt, egyelőre kezdeti tárgyalásban állnak a felek.

A 2 rivális 1-1 prototípusa, vélhetően az ATF tender végső fázisában ,

Azt azonban nem tudni, hogy milyen tételeket tartalmaz a felajánlott „menü”, a Northrop Grumman élen jár a lopakodó-technológiában (B-2, B-21 bombázók), lokátor-fejlesztésben (F-35-ös AN/APG-81 AESA radarja), de az elmúlt évtizedekben fejlesztettek vadászbombázót is (YF-23), mely ugyan elvesztette a tendert a rivális YF-22 Raptorral szemben, de több területen felülmúlta azt.

Amennyiben az YF-23 továbbfejlesztett változatát választanák az F-3 alapjául, kíváncsian várjuk, hogy az amerikai vezetés, mely nem engedte az F-22 Raptor exportját, milyen formában hagyná jóvá ezt az együttműködést.