|

F-22 over Hampton Roads

F-22A Raptor bemutató a Langley-Eustis támaszponton az AirPower Over Hampton Roads részeként. U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Areca T. Bell,

A fotón az Air Combat Command (Légiharc Parancsnokság) által kiállított F-22 Demonstration and Heritage Flight Team gépe, pilótafülkéjében a 2018-2019-es szezont repülő Paul „Loco” Lopez őrnaggyal, aki a demo csapat eddigi történetének 6. pilótája.

A Lockheed Martin típusa 2007-ben váltotta az USAF öregebb légifölény vadászát, az F-15C-t a parancsnokság demo csapatában. Az egy gépes, a pilótán felül 13 főből álló kis csapat főhadiszállása továbbra is a Virginia államban található Joint Base Langley–Eustis. Ez látható a függőleges vezérsíkra pillantva is az FF kódból: az USAF jelölésrendszerében ugyanis ezen 2 karakteres, mindig nagy méretben felfestett azonosító alapesetben az adott gép honi bázist azonosítja – bár bizonyos esetben hagyományőrzés alapján mást rövidít. Utóbbi az eset az 1. Vadászezred részeként a Langley légitámaszponton települő és az Egyesült Államok egyik legrégebbi vadásszázadának számító 94-eseknek az esetében is, ahol az FF a „First Fighter” rövidítése.

Apropó, akiknek esetleg furcsán hangzik a jóval közismertebb Langley támaszpont kettős neve, azoknak: az Air Combat Command  központjaként is szolgáló katonai támaszpont az USAF és az Army egymáshoz közeli Langley és Eustis bázisainak 2010-es összevonásakor vette fel a nevet.