|

FREMM fregattokat lízingelnek a görögök

A friss hírek alapján úgy tűnik megállapodásra jutott Franciaország és Görögország a FREMM fregattok ügyében: április 20-án a görög védelmi miniszter helyettes, Fotis Kouvelis megerősítette, hogy létrejött a megállapodás 2 db FREMM fregatt 5 évre szóló lízingjéről. A hadihajók még az idei nyár vége előtt, augusztusban átadásra kerülhetnek a Görög Haditengerészet számára.

FREMM - a D650 Aquitaine a tengeren

A tengeri tesztjeit a napokban megkezdett D650 Aquitaine 2012-ben áll hadrendbe a tervek szerint | Fotó: DCNS ,

A francia-olasz együttműködésben és mindkét fejlesztő fél által gyártott FREMM fregattok kapcsán Görögország majdnem egy évtizede, 2009 januárjában jelezte vételi szándékát: akkoriban még 6 hadihajó beszerzése volt kilátásban, amibe azonban elég csúnyán belerondított a nem sokkal később kipattanó görög gazdasági válság. A hadihajók beszerzése nem került le teljesen a napirendi pontról, de már szó sem volt fél tucatnyi fregatt beszerzéséről: előbb 2-4 hajóra csökkent a beszerzendő mennyiség, majd miután a németek megfúrták a franciák fizetési halasztással megspékelt ajánlatát a lízingelés irányába terelődött a dolog. Utóbbin 2013 óta tárgyalnak a felek, ám csak mostanra jutottak a célegyenesbe a tárgyalások.

A lízing áráról nincs információ, a görög védelmi miniszter helyettes ugyanakkor utalt arra, hogy bár Athén nincs abban a helyzetben, hogy fegyverkezési versenyt folytasson Ankarával a lehetőségekhez mérten folytatja hadereje modernizálását, melynek részeként a későbbiekben 2 fregattot vásárolnak a haditengerészet részére. Ezen említett hadihajók a Naval Group (korábban: DCNS) által 2016-ban bemutatott, a csökkentett észlelhetőségű La Fayette fregattok utódjának szánt Belh@rra fregattok lesznek és várhatóan a lízingszerződés végén 2023-tól érkezhetnek.

Hogy addig is a Francia Haditengerészet mely 2 FREMM fregattja lesz átadva, azt még nem tudni pontosan, annyi azonban biztos, hogy a hajóosztály tengeralattjáró vadász változata, hiszen a Marine Nationale jelenleg még csak ezen változatból állított hadrendbe. A lízingtárgyalások egy jóval korábbi szakaszában az azóta Egyiptomnak eladott Normandie és a Provence nevűek voltak szóba hozva, míg most a Languedoc és a legelső FREMM, az Aquitaine átadásáról szólnak a nem megerősített információk.