|

F-16-osra váltanak a szomszédok?

Románia után Horvátország és Szlovákia is Lockheed Martin típusát rendszeresítheti, de mind különböző forrásból.

Horvátország védelmi tanácsa kiválasztotta a győztes ajánlatot és az F-16 Fighting Falcont ajánlja a hányattatott sorsú MiG-21-esek váltótípusának. A svédek által ajánlott új C/D Gripen és az amerikaiak által promózott új gyártású Block 70-es Falconok mellett a használt, modernizált F-16-osok (görög és izraeli) versengtek a győzelemért. Míg a görögök F-16C/D Block 30-es gépeiket frissítették volna Block 50 sztenderdre, addig az izraeli fél saját modernizációs programot és élettartam-hosszabbítást ajánlott Barak 2020 néven.

Izraeli F-16B „Netz” KGyST,

A végső győzelemért a svéd Gripen az az izraeli korszerősített Falcon szállt ringbe, mely során végül utóbbi győzedelmeskedett. A 480 millió dolláros csomag keretében 10 darab együléses C és 2 darab kétüléses D gépet korszerűsítenének és adnának át alkatrészekkel, képzéssel és kiszolgálóeszközükkel. A csomag vételárát 10 évig fizeti majd dél-nyugati szomszédunk.

Az Izraeli Légierő gépein is végrehajtott Barak 2020 keretében a strukturális megerősítéseknek köszönhetően további 3000 óra repült időt garantálnak, továbbá új szemmagasságú kijelzővel (HUD) és korszerűsített fedélzeti rendszerekkel szerelik fel őket, melyeket azonban nem hoztak nyilvánosságra. Hogy a horvát gépek is megkapják-e a teljes csomagot, vagy bizonyos eltérések lesznek-e, arról nincsen információ.

A beszerzésről egyébként még nem született végleges döntés, a védelmi tanács által kiválasztott ajánlatot a kormánynak is jóvá kell hagynia, majd csak ezt követően lehet szó a végleges tárgyalásról és szerződés aláírásáról.

Szlovákia is az amerikai típussal szemez, ajánlatot kértek és jóváhagyást kaptak 14 darab Block 70/72 verziójú Fighting Falcon beszerzésére. Az új gyártású gépek egy 2.91 milliárd dolláros csomag keretében érkeznének, melynek része többek között 2 tartalékhajtómű, két tartalék AESA radar, 30 darab AIM-120C7 AMRAAM és 100 AIM-9X Sidewinder légiharc-rakéta, 12 gyakorló rakéta, GBU-12 és GBU-49 Paveway II lézerirányítású bombák, GBU-38 JDAM, AN/AAQ-33 Sniper konténer, JHMCS sisakkijelző, szimulátor, valamint kiképzés és logisztikai támogatás.

A jóváhagyás és ajánlat természetesen még nem jelent megrendelést, a szlovák vezetés asztalán másik lehetőség is van a Gripen személyében, melyet egyszer már befutónak megneveztek, majd később drágáltak. Bár szeptemberben felmerült a típusváltás kitolása és a MiG-29-esek további üzemben tartása is.