|

HTKA Hírhalom 2018. 2. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Egy új pilóta nélküli quadrocoptert mutatott be a Boeing. A teherszállító feladatok ellátásra szánt UAV maximum 500 fontot, azaz 226 kilogrammot emelhet a levegőbe.


Befejeződött az első két USAF pilóta átképzése az EA-18G Growler típusra. Kevin Martin és Jonathan Wright hadnagyok a légierő 390. elektronikai harcászati századának pilótái, akik a Washnigton államban található Naval Air Station Whidbey Island-en kapták meg a 40 hetes kiképzést az elektronikai harcászatra specializált típusra. A következő 3 évet a haditengerészet egyik Growlert repülő századánál töltik majd, tapasztalatszerzés céljából.

Az Amerikai Légierő első két Growler „lovagja” | Fotó: USAF ,


Első alkalommal repült egy AH-1Z szárnya alatt a JAGM (Joint Air-to-Ground Missile). A tesztre december 5-én került sor az Amerikai Haditengerészet Patuxent River bázisán, a forgószárnyas személyzete a rakéta optikai rendszerével keresett és fogott be különböző célokat.


A USS George H.W. Washington (CVN-77) fedélzetén vendégeskedik majd egy hónapig a Francia Haditengerészet néhány Rafale M vadászbombázója és 350 fős kiszolgáló személyzete. Megszokott dologról van szó, már töbször is sor került olyanra, hogy Rafale M-ek üzemeltek valamelyik Nimitz-osztályú hordozó fedélzetéről, de már amerikai F/A-18E/F Super Hornetek is teljesítettek gyakorló bevetéseket a Charles de Gaulle gőzkatapuljáról indulva. A Francia Haditengerészet egyetlen hordozójának 2015-ben kezdődött nagyjavítása hamarosan végetér, emiatt is szükséges a pilóták hajófedélzeti jártasságának gyakorlása.


Immár csak 1 nap maradt hátra a Brit Királyi Hadsereg AgustaWestland Lynx típusú helikoptereinek aktív szolgálatából. A 657-es század az utolsó, mely a típust üzemelteti, annak is legfejlettebb, AH9A verzióját. A forgószárnyas első, AH1-es változata 1978-ban került a Brit Királyi Hadsereg állományába, azóta pedig több háborúban és kisebb konfliktusban bizonyította képességeit. Az utolsó verzió kifejlesztését 2008-ban rendelték meg, ennek kiváltó oka, hogy az AH7-es konfigurációjú példányok nem teljesítettek jól az afganisztáni forró környezetben. 2015-ben nyugdíjazták is a verziót, az AH9A-k is addig maradhattak, amíg megnőtt a típuscsalád leváltására szánt, azzal közeli rokonságban álló AW159 Wildcat-ek száma.

Lynx AH7-esek utolsó repülése 2015-ből | Fotó: Jim Winchester ,


Dél-Koreában képeztetheti ki pilótáit a Török Légierő. A Dél-Koreai Légierő vezérkari főnöke Törökországban tett látogatást, mely során Ankara kérését vitatták meg, hogy pilótáik Dél-Koreában kaphassák meg kiképzésüket. Szeptemberben nálunk is szó volt arról, hogy pilótahiány lépett fel Törökországban a 2016-os puccs után, és külföldről szeretnének segítséget kapni ennek orvoslására. Lee Wang-keun tábornok emellett a KT-1-es kiképzőgépekről is gyűjt némi információt, melyeket 8 éve exportáltak az Európa és Ázsia határán elterülő országba.


Rosszul végződött az év első hete a Szaúdi Királyi Légierő számára, január 7-én elvesztették egyik vadászbombázójukat Jemen felett. A két pilóta katapultált, a kimentésük érdekében indított kutató-mentő akció sikeresen zárult, mindketten visszajutottak Szaúd-Arábiába. A hivatalos források arról nem szólnak, hogy milyen típusú repülőgép volt az áldozat, és hogy mi okozta a lezuhanását, egy jemeni televízió állítása szerint huti lázadók lőttek le egy Tornado típusú vadászbombázót a Szaúd-Arábiával határos Szaada provincia felett.


A PT Dirgantara Indonesia (PTDI) 3 darab AS555-ös helikoptert, két AS565MBe haditengerészeti helikoptert, és egy CN235-ös tengeri járőrgépet adott át az Indonéz Haderőnek január 9-én.


Január 10-én a Korea Aerospace Industries (KAI) leszállította a Dél-Koreai Tengerészgyalogság első két MUH-1-es forgószárnyasát. A KUH-1-esen alapuló típus hátrahajtható rotorlapátokat, és a vízfelszíni lebegéshez szükséges eszközöket is kapott.


Japánban befejeződött az ASM-3 hajók elleni rakéta fejlesztése és tesztelése. A 3 Mach-os sebességre képes fegyver sorozatgyártásának megrendelésére a 2019-es költségvetési évben kerül sor.


A rotor engedélyezett sebességében túllépésre figyelmeztető jelzés felgyulladása miatt hajtot végre biztonsági kényszerleszállást az Amerikai Haditengerészet UH-1N helikoptere Japánban az Okinawához tartozó Ikei szigetén január 6-án, helyi idő szerint 16 órakor. A helikoptert később megszabadították a farok és fő rotorjától, majd egy CH-53E segítségével szállították ay Amerikai Haditengerészet legközelebbi bázisára két nappal később.


Hasonló körülmények között kényszerült nem tervezett leszállásra a bőrnyakúak egyik AH-1Z Viper harci helikoptere, melyben a farokrotor elektronikájának meghibásodását jelző rendszerellenőrző lámpa gyullad fel január 8-án. A helyszínre érkező karbantartók másnap kicserélték a szenzort, és az üzemeltetők által „Zulu Cobra-nak” becézett helikopter saját forgószárnyán folytathatta útját.