|

Brazíliába kerül az HMS Ocean

Még a tavasszal röppent fel a hír, miszerint az aktív állományból az év első negyedében kivont BNS Sao Paulo (A12) repülőgép-hordozó helyére helikopter-hordozót szerezne be Brazília. Viszont költségvetési okokból csak használt hajó jöhetett szóba, így jött képbe a Royal Navy aktuális zászlóshajója, a 2018. márciusában nyugdíjba vonuló HMS Ocean (L12).

Az HMS Ocean (L12) a 2011-es Operation Ellamy során, a Földközi-tengeren. Nagy-Britannia Védelmi Minisztériuma,

A formális tárgyalások elvileg novemberben kezdődtek meg, december elején már arról lehetett olvasni, hogy Brazília haditengerészete szűken 85 millió Fontot fizethet a még jelentősebb szolgálati idő tartalékokkal rendelkező helikopter-hordozóért. Ebben az árban ugyan nincs benne a hajó közelkörzeti légvédelméért felelős Phalanx rendszer, ám a brazilok egy nem túl koros, leginkább anyagi okokból nyugdíjazott, pár éve felújított hajót kaphatnak, mellyel akár ki tudnák húzni a tervben lévő, új repülőgép-hordozó kigazdálkodásáig is.

Ezen üzlet megerősítése futott be a napokban: a brazil fél közleménye szerint 84,6 millió Angol Fontot fizetnek a hajóért, mely várhatóan 2018 végére érkezhet meg Rio de Janeiro-ba és 2020-ra érheti el a teljes hadrafoghatósági szintet brazil színekben.

Az HMS Ocean egyébként a napokban, december 19-én este tért haza a Földközi-tengerről, a Royal Navy színeiben több útja már nem lesz: