|

Brazíliába kerülhet a Royal Navy zászlóshajója

Mint ismert, Brazília még az idén kivonja az aktív állományból a BNS Sao Paulo (A12) repülőgép-hordozót, amely az ország egyetlen ilyen egysége. Bár a hajó az utóbbi években sokszor kényszerült szárazdokkba, kivonásával komoly képességvesztést szenved majd el a Brazil Haditengerészet, amit valahogyan szeretnének enyhíteni. Merevszárnyú típusok üzemeltetésére alkalmas repülőgép-hordozót anyagi okokból szinte biztos, hogy 2030 előtt nem fognak újfent birtokolni, viszont komoly esély van rá, hogy egy helikopter-hordozót igen – mégpedig brit forrásból.

Az utóbbi hetekben több ízben felmerült már a brazil és a brit sajtóban is, ezért érdemes beszélni róla, hogy Brazília szeretné megvásárolni Nagy-Britanniától az HMS Ocean (L12) helikopter-hordozó dokkhajót, miután azt kivonja a Brit Királyi Haditengerészet. A haderőnem jelenlegi zászlóshajója 2018-ban vonul nyugdíjba, elsősorban financiális okokból, azonban még sok évnyi üzemidővel rendelkezik – ráadásul az elmúlt évtizedben több ízben is modernizálták. Tökéletes választás lenne tehát Brazília részéről, megfelelő karbantartás mellett akár az új repülőgép-hordozó elkészültéig kihúzhatná vele a dél-amerikai ország haditengerészete.

Az HMS Ocean (L12) a 2011-es Operation Ellamy során, a Földközi-tengeren. Nagy-Britannia Védelmi Minisztériuma,

Minden bizonnyal sokakban felmerült, hogy a hír lehet szimpla pletyka is, azonban mostanra mindkét ország kormánya nyilatkozott az ügyben, megerősítve a sajtó értesüléseit. London a múlt héten megerősítette, hogy komolyan fontolgatják az HMS Ocean eladását egy baráti ország részére, további katonai alkalmazás céljából. Brazil kormánytisztviselők pedig úgy nyilatkoztak, hogy „óvatos optimizmussal” tekintenek a potenciális üzletre. A nyilvánosságra került információk szerint Brazília 80,3 millió fontért venné meg a hajót, amit hivatalosan is közöltek Nagy-Britanniával – az árat később a felek „ésszerűnek” minősítették.

Természetesen London több lehetőséget is megvizsgál, így nem lenne meglepő, ha a közeljövőben több ország részéről is felmerülne az HMS Ocean megvásárlásának lehetősége – adott esetben magasabbra tornázva a hajó vételi árát. Egy viszont biztos: zászlóshajójának 2018-as kivonásával a Royal Navy egy ideig helikopter- és repülőgép-hordozó nélkül marad. Ezt az állapotot fogja megváltoztatni 2023-ban az HMS Queen Elizabeth (R08), már amennyiben a program nem szenved több csúszást.