|

Csigázó képet posztolt a Boeing

Megmutatta pilóta nélküli tankergépét az amerikai óriás, melyet győzelem esetén a US Navy használhat majd repülőgép-hordozóin.

A Boeing Phantom Works boszorkánykonyhájában elkészült az MQ-25A Stingray fantázianevű új hajófedélzeti típus kiválasztására kiírt tenderre szánt demonstrátor. Az első képek alapján a Northrop Grumman által készített, de végül a tenderről visszavont csupaszárny koncepciótól eltérő kialakítással, valamint pillangóvezérsíkkal ellátott típussal készül. A gép hamarosan megkezdi a földi rendszer- és gurulópróbákat, majd ezt követően várhatóan következő év elején emelkedhet a levegőbe.

Fotó: Eric Shindelbower, Boeing ,

Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének új pilóta nélküli CBARS (Carrier Based Aerial Refueling System – hajófedélzeti, légiutántöltő rendszer) eszköze MQ-25A Stingray néven áll majd szolgálatba. Ahogy a megjelölés is mutatja, az egyik fő feladat a légiutántöltés lesz, emellett a hangsúlyt a rakéták és bombák hordozásának lehetősége, valamint a felderítés kapja majd. A nevezett feladatok különböző megközelítést igényelnek, így nehéz lesz összegyúrni őket, még nehezebb lenne, ha mindezt alacsony észlelhetőséggel kellene kombinálni, így tavaly a US Navy részéről úgy döntöttek, kisebb hangsúlyt fektetnek a lopakodójellemzőkre.

Pont a kívánalmak átdolgozása miatt hátrált ki a Northrop Grumman is a megmérettetésből, akinek az X-47B demonstrátoron alapuló koncepcióját a tender fő esélyesének tartották. A maradék három pályázónak (Lockheed Martin, Boeing, General Atomics) január 3-ig kell leadnia végleges ajánlatát.