|

Képeken az új orosz bombázó

A kazanyi üzemből kigördült az a repülőgép, amely az újraindított gyártású és modernizált Tupoljev Tu-160 Blackjack bombázó tesztpéldánya lesz.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az orosz védelmi minisztérium 2015 májusában jelentette be, hogy döntés született a Tupoljev Tu-160 Blackjack típusú stratégiai bombázó gyártásának újraindításáról. A közölt tervek szerint legalább 50 példányt rendszeresítenének az immáron Tu-160M2 jelzésű típusból, melynek első szériapéldánya 2019 folyamán hajthatja végre szűzrepülését.

Forrás: UAC ,

A sorozatgyártás újraindítása előtt azonban készítettek egy tesztpéldányt, melyen kipróbálják azokat az újításokat, melyet az új sorozatba már beépítenek (például az avionikai újításokat és a továbbfejlesztett NK-32 sugárhajtómű 02 szériáját). Az új verzió gyártása során továbbá felhasználják azokat a modern gyártástechnológiákat, mellyel gyorsítható az előállítási folyamat, valamin precízebb, nagyobb élettartamú alkatrészek gyárthatóak.

Az új technológiák légi próbapadjának is felfogható példány még festetlenül gurult a kíváncsi szemek elé, de a munkálatok végeztével a tervek szerint 2018 februárjában emelkedik a levegőbe. A tesztelést követően a sorozatgyártású példányok várhatóan 2019 folyamán szelhetik először az eget.

További képek a bemutatóról:

A prototípus 2017-ben | Forrás: UAC ,

Forrás: UAC ,

Forrás: UAC ,