|

50 új Tu-160-ast kaphat az Orosz Légierő

A hónap elején írtunk róla, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kazáni látogatása során a Tupoljev tervezőiroda gyártóbázisának számító helyi repülőgépgyárban arról beszélt, hogy újra kell indítani a Tupuljev Tu-160 bombázó gyártását.

Úgy tűnik, ezt a lehetőséget valóban komolyabban mérlegelik a felső vezetésben, hiszen tegnap az Orosz Légierő parancsnoka, Viktor Bondarev arról beszélt, hogy nem kevesebb, mint 50 darab lesz beszerezeve amint újraindul a típus gyártása. Utóbbi céldátumáról nem szól a fáma.

Tu-160 Engels Légibázis

Tagadhatatlanul impozáns jelenség: Tu-160 az Engels Légibázis betonján ,

Arról azonban igen, hogy ezen esetleges beszerzés nem jelenti a következő generációs, egyelőre PAK-DA néven futó stratégiai bombázó programjának leállítását. A nagyvilág felé kommunikált terv továbbra is az, hogy a 2023-ra érkezhetnek a Tupoljev által fejlesztett bombázó típus első példányai.

Május elejei hírünkben összegyűjtöttünk egy adag videót a NATO kódja alapján Blackjack, orosz névhasználat alapján pedig Fehér Hattyú néven ismert bombázóról. Aki esetleg nem futott össze vele, annak erre tessék.