|

Újraindítanák a Tu-160-as gyártását?

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a héten a Tatár Köztársaság fővárosában, Kazánban járt, ahol látogatást tett a helyi repülőgépgyárban. Az 1927-ben alapított repülőgépgyár a 2. világháborút követően a Tupoljev tervezőiroda gyártóbázisa lett, így itt gyártották a szuperszonikus stratégiai nehézbombázót, a Tupoljev Tu-160-ast – Sojgu pedig ezen típussal kapcsolatban beszélt a gyárban.

Az orosz védelmi miniszter arról beszélt, hogy nem elegendő a hadászati légierő gépeinek karbantartása és modernizálása, szükség van a Tu-160-as gyártásának újraindítására is, melynek kapcsán el kell végezni a lehetőségek felmérését. Elmondása szerint a robotrepülőgép hordozó Tu-160-as kategóriájában továbbra is a legjobb gép, melyben rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a mai napig nem valósult meg.

Tu-160 Engels Légibázis

Tagadhatatlanul impozáns jelenség: Tu-160 az Engels Légibázis betonján ,

Az Orosz Légierő jelenleg mindösszesen 16 db Tu-160 bombázóval rendelkezik, ami nagyban köszönhető annak, hogy a típus úgymond rossz időben érett sorozatgyártásra, a 80-as évek közepétől gyártott típusnak nagyban betett a Szovjetunió összeomlása. További gyártásra a magába dőlő gazdaság miatt szó sem lehetett, a darabszámot pedig nagyban csökkentette, hogy a legyártott mennyiségből 19 gép Ukrajnában maradt. 1999-ben Moszkva 8 gépet vissza tudott vásárolni, ám a maradék 11 gépből 10 darabot a Nunn-Lugar Kooperatív Fenyegetéscsökkentési Program részeként, azaz amerikai támogatással szétvágtak az ukránok, míg 1 példány kiállításra került.

Az utóbbi években a Tu-160-as gépek kisebb-nagyobb felújításon, modernizáláson átestek. Bevethetőségük is rugalmasabbá vállt a nem nukleáris fegyverarzenáljuk bővülésével. Egyébként jelenleg is folyik egy modernizálásai folyamat a kazanyi repülőgépgyárban, melyben a gépek radarja és avionikája kerül frissítésre.

Végezetül következzék egy maréknyi videó a kecses Fehér Hattyúról, vagy NATO kódnevén Blackjackről.

A típus története röviden nagyjából a 2010-es évekig – angol szinkronnal:

és az orosz védelmi minisztérium TV csatornáján az eredeti orosz szöveggel:

Igazán szép vasmadár:

Téli körülmények között #1:

Téli körülmények között #2 – látványos felszállás behavazott reptérről: