|

2019-ben érkezik a modernizált orosz bombázó

Tavaly jelentették be, hogy újraindítják a Tu-160 Blackjack gyártását, most újabb információkat csepegtettek a projektről az oroszok.

Az orosz védelmi minisztérium 2015 májusában jelentette be, hogy döntés született a Tupoljev Tu-160 Blackjack típusú stratégiai bombázó gyártásának újraindításáról. A közölt tervek szerint legalább 50 példányt rendszeresítenének az immáron Tu-160M2 jelzésű típusból, melynek prototípusa 2019 folyamán hajthatja végre szűzrepülését. Viktor Bondarev, az Orosz Légierő parancsnoka elmondta, az új változat sokkal jobb paraméterekkel rendelkezik majd, mint a jelenleg szolgálatban álló variáns, azonban konkrétumot nem árult el. Az biztos, hogy a frissített NK-32 erősebb és üzemanyag-takarékosabb lesz, mint a jelenlegi hajtóművek. (Ugyanezt az erőforrást szánják egyébként a PAK-DA bombázóba is.) Az avionika is frissül, felhasználják a PAK-FA programban tanultakat, emellett a gép fejlett elektronikai zavaróberendezést is kap.

Tu-160 Blackjack

Az Orosz Légierő jelenleg mindösszesen 16 db Tu-160 bombázóval rendelkezik, ami nagyban köszönhető annak, hogy a típus úgymond rossz időben érett sorozatgyártásra, a 80-as évek közepétől gyártott típusnak nagyban betett a Szovjetunió összeomlása. További gyártásra a magába dőlő gazdaság miatt szó sem lehetett, a darabszámot pedig nagyban csökkentette, hogy a legyártott mennyiségből 19 gép Ukrajnában maradt. 1999-ben Moszkva 8 gépet vissza tudott vásárolni, ám a maradék 11 gépből 10 darabot a Nunn-Lugar Kooperatív Fenyegetéscsökkentési Program részeként, azaz amerikai támogatással szétvágtak az ukránok, míg 1 példány kiállításra került.

Az utóbbi években a Tu-160-as gépek kisebb-nagyobb felújításon, modernizáláson átestek. Bevethetőségük is rugalmasabbá vállt a nem nukleáris fegyverarzenáljuk bővülésével. Egyébként jelenleg is folyik egy modernizációs program a kazanyi repülőgépgyárban, mely során a gépek radarja és avionikája kerül frissítésre.