|

F-16-ossal ütné ki riválisait a Discovery Air Defence

Az Egyesült Államok Légierejénél terítéken van egy bizonyos Adversary Air (AdAir) megmérettetés. Civil szolgáltatók számára meghirdetett dologról van szó, melyben a pilótaképzést támogatandó ellenséges gépek szimulálásáról van szó. Agresszor gépek civil szolgáltatótól igénybe vétele persze nem új keletű és nem is csak az amerikaik csinálják, de a szóban forgó program jelentős érdeklődést generál, hiszen potenciálisan dollármilliárdok elköltése várható az elkövetkező években: az USAF 10 éves távon akár 37 000 repórát is leköthet 12-13 bázis között szétosztva.

Cirka 1 hónapja írtunk róla, hogy az AdAir kapcsán érdekelt egyik cég, az Airborne Tactical Advantage Company (ATAC) szeptember elején fillérekért vásárolt 63 darab Dassault Mirage F1 vadászgépet Franciaországtól, aminek egy jó részét modernizálni szándékoznak annak érdekében, hogy azok megfeleljenek az USAF által támasztott elvárásoknak.

De persze nem csak az ATAC pályázik az USAF milliárdjaira, hanem például a Discovery Air Defence is. Utóbbiak a Jane’s aktuális értesülései alapján nem bíznák a véletlenre a dolgot, ugyanis meg nem nevezett, de a vállalat egyik alelnökének elmondása szerint „nagy mennyiségű” F-16-os beszerzéséről állapodtak meg nemrégiben. Amivel véleménye szerint meglesz az az előnyük, hogy míg a konkurencia feltuningolt 3. generációs gépeket kínál, addig ők egy 4. generációs ellenfelet dobhatnak be.

USAF agresszor századhoz tartozó F-16C a szovjet/orosz jellegű kamuflázsban. U.S. Air Force photo by Master Sgt. Kevin J. Gruenwald,

Utóbbi kijelentés kapcsán persze nem szabad elfelejteni, hogy múlt havi sajtóbejelentés alapján a Saab AB is érdeklődik a nemrégiben bejelentett Gripen Agressor apropóján.