|

Bukarestben gyárthatnak Piranha V harcjárműveket

Egyetértési nyilatkozat született a napokban az amerikai General Dynamics European Land Systems és a román gazdasági minisztérium között, aminek eredménye az lesz, hogy a román haderő, illetve védelmi ipar modernizálását célzó beszerzés Bukarestben gyártott Piranha V páncélozott csapatszállító harcjárművekkel történhet.

A Piranha V a svájci MOWAG sikeres járműcsaládjának legifjabb tagja, melyet egyelőre még csak egyetlen ország, Dánia kezdett el hadrenbe állítani: 2023-ig 309 db érkezik majd hozzájuk. Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse,

A román gazdasági minisztérium sajtóközleménye alapján a román szárazföldi erők első körben 227 db Piranha V-öt kaphatnak – sajtóértesülések szerint ezen mennyiségből az első 30 példány még Svájcban készülne el, a további gépeket viszont már a Bukaresti Gépgyár gyártaná le. Az anyagi vonzatokról jelenleg nincs elérhető információ.

A Piranha nem teljesen új a románoknak, lévén a Piranha IIIC variánsból már vásároltak egy keveset, jelenleg elvileg 33 db ilyen típusú APC áll hadrendben keleti szomszédunk haderejében.