|

Tovább bővül a NATO tankerflottája

Az Airbus Defence and Space közleménye szerint a cég megrendelést kapott öt darab A330 MRTT többfeladatú, légi-utántöltő/teherszállító repülőgépre. A szeptember 25-i megegyezést Németországgal és Norvégiával kötötte meg az európai repülőgépgyártó vállalat, a repülőgépek pedig a NATO alakulóban lévő, közös felhasználású tanker-flottáját gyarapítják majd. Mint ismeretes, eddig hat ország (Belgium, Hollandia, Luxemburg, Németország, Norvégia és Lengyelország) csatlakozott a programhoz, amit Hollandia vezet.

Az évtized végére alakot ölt a NATO flottája is | Fotó: Airbus Military ,

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Hollandia és Luxemburg 2016-ban már megrendelt két A330 MRTT-t, amik dedikáltan a NATO-zászló alatt működő egységbe kerülnek. A gyártó szerint ez utóbbiak már a Getafe melletti üzemben vannak, itt végzi az Airbus az A330-asok átalakítását légi-utántöltővé (minden ilyen repülőgépet polgári utasszállítókból építenek át). A hét MRTT 2020 és 2022 között állhat szolgálatba, amihez az Airbus Defence and Space aktív támogatást nyújt majd a leendő üzemeltetőknek. A német-norvég szerződés egyébként opciót tartalmaz további négy MRTT-re, így megfelelő összeg rendelkezésre állása esetén akár tizenegy darabosra is nőhet a flotta néhány év múlva.

A szerződést eredetileg aláíró országok hozzájárulásokhoz mérten rendelkezhetnek majd a tankerek fölött, amik a légi-utántöltés mellett teher- és személyszállításra, illetve humanitárius feladatokra is kibérelhetők lesznek (ez utóbbihoz kórházgéppé alakíthatók).