|

Szorosabbra fűzné katonai kapcsolatait Japán és India

A napokban írtunk róla, hogy Abe Shinzo japán miniszterelnök Indiába látogatott szeptember 14-15-én, amelynek kapcsán felmerült, hogy ottléte alatt aláírja indiai kollégájával azt a 12 ShinMaywa US-2 amfíbia eladásáról szóló szerződést, amiről már évek óta tárgyalásokat folytat a két ország. Arról, hogy ez valóban megtörtént-e, egyelőre nem adott hírt egyik fél sem, úgyhogy – a világsajtóval egyetemben – mi is csak várakozni tudunk a nagy bejelentésre. Viszont a japán kormányfő nem csak amfíbia eladás ügyben utazott Új-Delhibe, hanem a két ország általános és katonai kapcsolatainak javítása céljából is.

Ez utóbbi leginkább egy közös, erőteljesen Kína-ellenes stratégia kialakításában mutatkozik meg, ugyanis India és Japán számára is egyre kellemetlenebb Peking erősödése. S bár földrajzilag távol fekszenek egymástól, a kommunista nagyhatalom mindkettejük érdekszféráját fenyegeti. Ebből kifolyólag a két politikus megegyezett arról, hogy 2018-tól évente több alkalommal is közös hadgyakorlatokat tart majd Japán és India. Ez az egyes haderőnemek esetében kölcsönös csereprogramokban és az egymás bázisaira való áttelepülésekben mutatkozik majd meg, összhaderőnemi szinten pedig nagyobb volumenű hadijátékokban.

Kawasaki P-1 | Forrás: Kawasaki Heavy Industries ,

Az például biztosnak látszik, hogy jövő évtől az Indiai Légierő bázisaira japán harci gépek érkezhetnek hosszabb-rövidebb időre, majd Új-Delhi is küldhet vadászbombázókat a szigetországba. A szárazföldi erők közös terrorellenes és határvédelmi gyakorlatokat tartanak majd, amikben Indiának éles tapasztalatai is vannak. A haditengerészeti vonal látszik azonban a legerősebbnek, ami nem véletlen, hiszen Kína elsősorban a tengereken terjeszkedik. Ezért a kisebb áttelepülések mellett Japán megerősíti részvételét az évente megrendezett, háromnemzeti Malabar gyakorlaton, amire 2018-ban Kawasaki P-1 tengerészeti járőrgépeit is elküldi.

A Malabar gyakorlat 2017-ig csak India és az Egyesült Államok részvételével zajlott, ám idén már Japán is csatlakozott. Tapasztalataik alapján jövőre sokkal nagyobb létszámú delegációval, s ebből fakadóan jóval több eszközzel vesznek majd részt a hadijátékon. A hagyományosan a Bengál-öbölben zajló Malabar során a felek gyakorolhatják a hajózási útvonalak ellenőrzését, a kalózellenes műveleteket, kutató-mentő és humanitárius bevetéseket imitálhatnak, és a sort még lehetne folytatni.

Természetesen Japánnak van egy kevésbé magasztos, de mégis logikus célja is, mégpedig az indiai védelmi piacon való szereplésének szélesítése. Ennek első lépése lehet az US-2-üzlet, amit további eladások követhetnek, hiszen a Japán hadiipar az egyik legfejlettebb a világon, India pedig folyamatosan igényli a modern haditechnikát.