|

Küszöbön a japán-indiai amfíbia üzlet?

Minden jel arra utal, hogy Abe Shinzo japán miniszterelnök szeptember 13-14-i látogatása során India aláírja azt a szerződést Japánnal, amelynek értelmében Új-Delhi 12 ShinMaywa US-2 amfíbiát vásárolhat. A kontraktus becsült értéke 1,3 milliárd dollár. A BusinessLine információi szerint minderről a két ország védelmi miniszterei egyeztek meg szeptember 5-6-án lezajlott tárgyalásaikon. Ha igazak az értesülések, Indiának sikerült 10-15%-os árengedmény kialkudnia gépenként, ami összességében közel 100 millió dolláros spórolást jelent számára.

Japán US-2 |Fotó: Toshiro Aoki ,

Mint ismeretes, India már sok-sok éve (2010-óta) szemezget az US-2-vel, ami a piacon kapható egyik legjobb amfíbia. A gépeket tengeri kutató-mentő és járőr szerepkörben alkalmaznák az Indiai-óceánon, ahol számos kisebb-nagyobb sziget tartozik indiai fennhatóság alá. A hajóforgalom folyamatos növekedésével pedig egyre sürgetőbbé vált a nagy kiterjedésű óceáni terület ellenőrzésére alkalmas repülőgépek számának emelése is. Az US-2 azonban nem a legolcsóbb típus, ráadásul Japánnak saját törvényein is változtatnia kellett ahhoz, hogy eladhassa külföldi partnernek.

Azonban úgy tűnik, minden gát leomlott, ugyanis a mostani mennyiségen túl India akár további 18 példányt is vásárolhat a következő években, amennyiben beválik náluk a típus. Ezeket viszont már ők maguk szeretnék összeszerelni Indiában, valószínűleg a Hindustan Aeronautics Limited (HAL) égisze alatt.