|

India végül 12 US-2 amfíbiát vásárol Japántól?

India és Japán között évek óta tartanak tárgyalások az India által 2012-ben 9 db kutató-mentő repülőgépre írt ki tender apropóján. A haditechnikai exportkorlátozásokat enyhítő Japán a ShinMaywa US-2 amfíbiát szeretné értékesíteni India részére – olyannyira, hogy 2013 végén arról is lehetett olvasni, hogy az állami tulajdonú Japán Nemzetközi Együttműködési Bank igen kedvező hitellel is megtámogatná a japán repülőgépek exportját.

A ShinMaywa US-2 amfíbia 2007-ben állt szolgálatba. Alapvetően SAR feladatkörben, de tengerészeti járőrgép feladatkör sem idegen tőle, ahogy megoldható a tűzoltó géppé alakítása is. Utóbbi is egy jelentős fegyvertény lehet az exportálása során.

By まも(Mamo) [Creative Commons], via Wikimedia Commons

A friss hírek szerint ugyan egy végleges szerződés még odébb lehet, ám indiai részről megszületett a döntés 12 US-2 beszerzéséről, melynek részleteit Narendra Modi indiai miniszterelnök eheti Japánban esedékes látogatása során egyeztetni is fogják.

—–

Frissítés

Még frissebb hírek szerint ugyan a korábbi értesüléseknek megfelelően valóban napirendi pontra került ma a US-2 a védelmi beszerzésekkel foglalkozó tanácsnál, azonban nem sikerült döntést hozni.

—–

Japán sajtóértesülések alapján nagyjából 1,6 milliárd Dolláros üzletről lehet szó, melynek részletei majd a későbbiekben, az eheti tárgyalások eredményeként kerülnek nyilvánosságra.

shinmaywa_us-2_flying_boat_at_shimousa_naval_air_station

Japán egyébként nincs egyszerű helyzetben a US-2 exportja kapcsán, hiszen a típus bármennyire is potens Kanada és Oroszország is versenyző ezen igencsak specializált, kis gépmennyiséget megmozgató piaci szegmensben.