|

Eltűnt második világháborús tervrajzok kerültek elő

Értékes dokumentációra találtak egy brit építkezésen: egy épület bontási munkálatai során egy második világháborús vadászbombázó tervrajzai kerültek elő.

Chester közelében, Broughtonban, a de Havilland gyár korábbi gyárépületének bontása közben találtak rá a több mint 20.000 tervrajzot és diagramot tartalmazó tervdokumentációra, melyeket diafilmen tároltak. A híres Mosquito vadászbombázó komplett gyártási dokumentációját minden bizonnyal a II. Világháború alatt rejtették el, mégpedig a jelek szerint elég biztonságosan. Az értékes gyűjtemény nemes célt szolgál majd: egy Mosquito repülőképessé tételére vállalkozó alapítványhoz („The People’s Mosquito”) kerül, ahol jelentősen felgyorsíthatja a munkálatokat és olyan részletekbe menő műszaki megoldásokat is korhűen tudnak kialakítani, melyre amúgy nem lett volna lehetőség.

de Havilland DH-98 Mosquito ,

A dominánsan faszerkezetű de Havilland Mosquito a II. Világháború kétségtelenül egyik legsokoldalúbb harci gépének bizonyult. Az eredetileg fegyvertelen könnyűbombázónak indult Mosquito nappali és éjjeli vadászként, vadászbombázóként, (fotó)felderítőként és tengerészeti szerepkörben is kiemelkedően megállta a helyét.

Az 1940 – 1950 között legyártott majdnem 7 800 gépből azonban mára alig maradt mutatóban, összesen 30 körülire teszik a megmaradt gépek számát – kétségtelen, hogy a nagyrészt faszerkezetű gép rosszul viselte az igen gyakran kültéri viszontagságokat. A gépek restaurálásával több csapat is foglalkozik, egy új-zélandi társaságról korábban mi is írtunk.

A „The People’s Mosquito” alapítvány a 23. Század kötelékébe tartozó gép újbóli repülőképessé tételén dolgozik, mely 1949 februárjában szenvedett balesetet a RAF Coltishall bázison.

Részletek a gyűjteményből:

Forrás: The People’s Mosquito ,

Forrás: The People’s Mosquito ,

Forrás: The People’s Mosquito ,