|

HTKA Hírhalom 2017. 30. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Horvátország a múlt héten 5 országba küldött ki ajánlatkérő levelet, új vagy használt vadászbombázókra. Dél-nyugati szomszédunknál jelenleg egy századnyi kiöregedett MiG-21-es látja el a légtérvédelem feladatát, ezek leváltása azonban már több, mint esedékes. Svédország, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Görögország illetve Izrael az 5 állam, ahonnan a lehetséges ajánlatokat várják. Az első kettő JAS-39 Gripen, illetve T-50 vagy FA-50 típust ajánlhatja, míg a többiek új, illetve használt F-16-osokkal szállhatnak be a játszmába.


Megkapta első 5 Super Mushshaks kiképzőgépét a Nigériai Légierő. Új állomáshelyükül a fővárostól, Abujától északra körülbelül 150 kilométerre található Kaduna városa szolgál, azon belül is a 401 repülő kiképző iskola. Összesen 10 ilyen gép beszerzésével segíti a helyi pilótaképzést a légierő.

Az első 5 nigériai Super Mushshaks közül az egyik | Forrás: alert5.com ,


Az iráni védelmi miniszter, Hossein Dehgha július 22-én hivatalosan is bejelentette, hogy megkezdődött a hazai fejlesztésű Sayyad-3 légvédelmi rakéta sorozatgyártása. A fegyver hatótávolsága 120 kilométer, és képes az akár 27 kilométeres magasságban repülő eszközök elfogására is.


Július 10-én kézhez kapta első két felújított F-7-esét a Srí Lankai légierő. A gépek hazai körülmények között újultak meg, az újonnan létesjtett repülőgép nagyjavító üzemben. Mivel a helyi ipar egyelőre nem rendelkezik megfelelő tudással ehhez, a kínai a CATIC (China National Aero-Technology Import & Export Corporation) nyújtott szakmai segítséget a dolgozóknak.

Az első felújított kétüléses FT-7 | Fotó: Sri Lanka Air Force ,


Lezuhant a Bangladesi Légierő egyik Jak-130-asa. Kiképzőrepülésen vettek részt július 10-én, amikor technikai hiba miatt a gépelhagyásra kényszerültek a pilóták. Mindketten megúszták a balesetet.

Forrás: alert5.com ,


Malajziában már évek óta szeretnék leváltani a légierő vadászgép parkjának legidősebb példányait, a 10 darab MiG-29-est. Ugyan még az előző évtizedben beszereztek 18 Szu-30MKM vektorálható fúvócsővel felszerelt orosz gépet, emellett 8 darab F/A-18D is a rendelkezésükre áll, az ország méreteihez és elhelyezkedéséhez képest ez kevés, ezért a régebbi MiG-eket is le szeretnék váltani modernebb, nagyobb kapacitású gépekre. A hírek szerint a malajziai elvárásoknak legjobban a Rafale felelne meg, de még az Eurofighter Typhoon is versenyben van. Ennek ellenére egyelőre jegelik a 2 milliárd dollárosra becsült beszerzést, más egységeknél sokkal komolyabb a géphiány: hatalmas kiterjedésű tengerparti területeihez képest az ország nem rendelkezik tengerészeti járőrgépekkel, ezért erre a feladatra 4 darab Super King Air Modell 200-ast alkalmaznak. Ez azonban nagyon kevés, főleg ha figyelembe vesszük az Iszlám Állam aktivitását az országban, mely ellen a harcokban már több mint 400 ember vesztette életét. Megfizethető gépet keresnek, lehetőleg civil platformra építettet, kis méretben. Ugyan utóbbi elvárásnak nem felel meg, de még fenáll az esélye annak is, hogy Japánból érkeznek az ország „új” tengerészeti járőrgépei, miután Tokió felajánlotta felújított P-3C Orion gépek átadását.


A Fülöp-szigeteken, Luzon városa felett kaptak lencsevégre egy Elbit Hermes 900-as típusú pilóta nélküli gépet. Az érdekesség az egészben, hogy az UAV-t több ezer kilométeres körzetben senki sem üzemelteti hivatalosan.

Forrás: alert5.com ,


Bemutatásra került a Hanwha Systems által a Korean Aerospace Industries KF-X programhoz fejlesztett AESA rendszerű lokátorának prototípusa. A hazai ipar termékének most bizonyítania kell képességeit, majd ezek után döntik el, hogy valóban képes-e a koreai ipar megfelelő minőségű radart biztosítani az új vadászbombázóhoz. A tesztelést szeptemberben kezdi meg az Elta Systems.


Az Amerikai Légierő Japánban, a Misawa légibázison állomásozó 35. vadász ezredének F-16-osai megkapják a legújabb M7.1-es szoftvercsomagot. Augusztus 1-re a a 13. és 14. vadász század gépei is átesnek frissítésen, mely javítja a gép-ember kapcsolatot, így lehetővé téve a pilóták számára a jobb helyzetfelismerést. A HOTAS működését is finomítják, így a gépet repülő hajózó hatékonyabban tudja kezelni a képernyőket anélkül, hogy a kezeit levenné a gázkarról vagy a botkormányról.