|

HTKA Hírhalom 2017. 19. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétfőn egy csokorba fűzve.

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynükség (DSCA – Defense Security Cooperation Agency) május 1-én értesítette a Kongresszust, hogy Kenya 12 MD530F könnyű harci helikopterért jelentkezett be. A forgószárnyasokhoz HMP 400 .50-es kaliberű nehézgéppuskát valamint M260-as rakéta indítókat vásárolnak. A beszerzés becsült költsége 253 millió dollár, mely a logisztikai támogatást, a kiképzést, a fegyverzetet és a földi kiszolgáló eszközöket is tartalmazza.

Átalakított afgán MD-530 | Foró: U.S. Air Force ,

Összeért a levegőben az Izraeli Légierő két C-130-asa. A szállítógépek a függetlenség napi ünnepség alkalmából tartott repülésen vettek részt, és a személyzeteknek fel sem tűnt az incidens, csupán azután szereztek róla tudomást, hogy a földi személyzet mindkét gép szárnyán nyomokat talált az érintkezésről.

Vízfelszíni célok elleni képességet kap a PAK-FA. Orosz híforrások szerint sikeresen befejeződött a H-35UE hajók ellni rakéta tesztelése, melyet a jövőben a szárnyak alatti felfüggesztőpontokon hordozhat majd a Szuhoj 5. generációs vadászbombázója.

Hárman haltak meg a Fülöp-szigeteki Légierő kötelékébe tartozó UH-1D május 4-i balesetében. A helikopter gyakorlórepülésen vett részt Manilától keletre, amikor a szerencsétlenség bekövetkezett. A személyzet egyik tagja túlélte a lezuhanást, őt jelenleg kórházban kezelik. A légierő leállította az összes UH-1D repülését, amíg ki nem derülnek a gépveszteség okai.

Malajziában találhatnak új otthonra Japán kiöregedő P-3C Orion gépei. Tokió ingyen felújítaná és odaadná a már több mint 15 000 órát levegőben töltött járőrgépeket, melyekre nagy szükség lenne. A Maláj Királyi Haditengerészet nem rendelkezik merevszárnyú repülőgépekkel, ezért jelenleg a tengeri járőrözési feladatokat a légierő látja el 4 darab Super King Air Modell 200-al. Ezek kapacitása azonban korlátozott, így jó hasznát vették a JASDF gépeinek. A japán törvények jelenleg ugyan tiltják a haditechnikai eszközök tovább adományozását, de várható ennek feloldása.

Kawasaki XP-1 és Lockheed P-3C Orion

Előttem az utódom: Kawasaki XP-1 és japán Lockheed P-3C Orion. |Forrás: Kawasaki Heavy Industries ,

Május 1-én megérkezett az első RQ-4 Japánba, a Jokota légibázisra. Az USAF a Guam légibzásion állomásozó 5 példányt telepíti át ideiglenesen a szigetországba, hogy így kerüljék el a tájfun szezont. Általában a Misawa légibázisról üzemelnek ebben az időszakban, idén azonban ez nem lehetséges a kifutó felújítási munkái miatt.

Elvesztette egyik MQ-9 Reaper pilóta nélküli gépét az Amerikai Légierő. Az UAV május 2-án zuhant le az új-mexikói Holloman légibázis körzetében, délelőtt 11:30 körül. A balesetben senki sen sérült meg.

A Hill légibázist hamarosan elhagyják a még ott állomásozó 388. és 419. vadász ezred F-16-osai, ezzel pedig megkezdődik a tisztán F-35-ös korszak a bázis életében. Az előbb említett két ezred gépei jelenleg utolsó külföldi missziójukat teljesítik HL farokkóddal, Spanyolországban vendégeskednek az Albacete légibázison. A május 19-én végetérő kiküldetés után nem sokat pihenhetnek, hazatértük után nem sokkal meg is kezdik áttelepülésüket az új-mexikói Holloman, és a nevadai Nellis légibázisokra. Az utolsó F-16-os várhatóan 2018 végén hagyja el a Hill légibázis kifutójának betonját.

F-35A-k a Hill légitámaszponton, nem sokkal a Red Flag 17-1-re való indulás előtt | Fotó: USAF / R. Nial Bradshaw ,

Első alkalommal vesznek részt F-35-ösök a Northern Edge hadgyakorlaton. Az Amerikai Tengerészgyalogság VMFA-121-es századának lopakodói idén már másodjára járnak Alaszkában, először azonban csak Japánba tartó útjukon pihentek meg az USA legészakibb államában. A május 1-e és 12-e között megrendezett hadgyakorlaton a másik amerikai 5. generációs típus mellett mutathatják meg tudásukat.

Ha már szóba került az F-22A Raptor, említsük meg, hogy az USAF 411. tesztelő százada befejezte a típushoz fejlesztett Block 3.2B szoftver légi célok elleni képességének tesztelését. Az Edwards légibázison május 4-én tartott sajtótájékoztató keretében elmondták, több AIM-9X és AIM-120D rakétát is indítottak BQM-167A célgépek ellen. A teszt sikeres lezárásával hamarosan megkezdődhet a 3.2B szoftver telepítése a harci századoknál üzemelő Raptorok fedélzeti számítógépébe, mely az IOC (Initial Operational Capability – kezdeti műveleti képesség) 2005-ös elérése óta a legnagyobb képességfejlődést biztosíja a vadászbombázók számára.

AIM-9X ellenőrzése egy F-22-es oldalsó fegyverterében | Fotó: afrc.af.mil ,

A héten a Facebbok oldalunkon is szerepelt, álljon hát itt is: szerda este 2 Tu-95MSz közelíette meg Alaszka partjait, melyeket első alkalommal kísért el két Szu-35Sz is. A formációra este 9 óra körül egy F-22-es géppárt emelt a NORAD, az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság.