|

Ismét levegőben a “kalapácsfejű” UAV

Mióta 2016. május 31-én balesetben megsemmisült az első prototípus, nem sokat lehetett hallani az olasz Piaggio Aero által fejlesztett P.1HH HammerHead pilóta nélküli repülőgépről. A cég P.180 Avanti típusán alapuló UAV terveit 2013-ban mutatták be, mindezidáig pedig 9 példányra érkezett megrendelés (egy Thaiföldről, nyolc pedig az Egyesült Arab Emírségekből). Olaszország egyelőre nem adott le konkrét megrendelést, mindössze „erőteljes érdeklődésről” biztosították a gyártót.

Piaggio P.1HH mock-up, Paris Air Show, 2013 | Fotó: Julian Herzog, Wikimédia Commons ,

A tavalyi esemény óta viszont szinte semmilyen új információ nem érkezett, sokan már temetni is kezdték a programot. A Piaggio viszont nem adta fel: a napokban bejelentették, hogy július 5-én levegőbe emelkedett a második prototípus, ezzel pedig tovább folytatódik a berepülési program. A rendkívül szűkszavú közlemény ennél többet sajnos nem árult el, semmilyen további részletet nem közöltek a program állásást illetően. Azonban sejthető, hogy hamarosan többet is megtudunk majd a dologról, ugyanis az Egyesült Arab Emírségek számára 2018-ra ígérték az első példányok leszállítását, ami zárost határidőt jelent a cégnek.

Fórum hozzászólások

 • A vajon propeller vagy a motor adja azt a zajt?
  Vajon milyen magasságból lehet még hallani?
  Érdekes képességei lesznek az biztos.
  Az "elektronikai hadviselési rendszer" alatt Radar zavaró berendezést érhettek?
 • Milyen zajt? (Egyébként turbólégcsavaros gépről beszélünk, ahol mind a gázturbina, mind a légcsavar /és nem propeller/ zaja, hangja hallatszódhat.)

  Az EW rendszer nem csak radarzavarásra képes, számos más funkciója lehet. (Nem mindegyik publikus...)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_warfare
 • Ezek szerint jó eséllyel megvalósul a típus. De azért minimum egy év még mire befejezik a fejlesztést.

  Junker legyen jó fej és minden tagországnak vegyen egyet :)
 • "A gép egy sor elektronikai és kommunikációs felderítésre és hírszerzésre (ELINT, SIGINT, COMINT) alkalmas berendezést hordozhat majd, valamint rendelkezik majd elektronikai hadviselési rendszerrel és felderítő szenzorokkal is – utóbbiak értelemszerűen „hagyományos” felderítő bevetéseket teljesíthet."
  És mindezt 1800 kilóból? Összehasonlítás képpen: Az orosz Prezident önvédelmi rendszer 450 kiló.

Ugrás a fórum topichoz