|

Teljes az ausztrál Growler-flotta

Ahogy arról annak idején mi is beszámoltunk, idén február 28-án érkezett meg Ausztráliába az ország légierejének első két Boeing EA-18G Growler elektronikai hadviselési repülőgépe. A jeles eseménynek az akkoriban zajló Australian International Airshow (illetve társeseménye, az Avalon 2017) adott keretet, lehetőséget adva a nagyközönségnek is az új típus megtekintésére. Azóta eltelt néhány hónap, a történet pedig folytatódott: az ausztrál védelmi tárca bejelentette, hogy immáron teljessé vált a kengurus Growler-állomány.

Mint ismert, Canberra 2013-ban egészítette ki 24 F/A-18F Super Hornetre leadott megrendelését 12 EA-18G-vel. Utóbbiak közül 2015-ben gördült ki az első példány a gyárból, amit rövid berepülési program követett az Amerikai Egyesült Államokban. Amikor pedig az első hajózók kiképzése is befejeződött szintén ugyanott, elkezdődhetett a flotta áttelepítése. A március elején zajló légi parádé után, az első két példány áttelepült a RAAF Amberley támaszpontra, ahová az utóbbi hónapok során a többi tíz EA-18G is megérkezett.

Az egyik Ausztrália új EA-18G-i közül |Forrás: RAAF ,

A helyi védelmi minisztérium és a haderő vezetése egyaránt hangsúlyozta – az első példányok érkezésekor, és most is –, hogy az EA-18G-vel Ausztrália világszinten is páratlan képességekhez jutott. Ez pedig egyáltalán nem túlzás, hiszen a Growler, kiegészülve a Next Generation Jammer elektronikai hadviselési rendszerrel, a 21. század jelenlegi legmodernebb, repülőgép fedélzetére telepített platform ezen a területen. Ráadásul az Amerikai Egyesült Államok mellett Ausztrália lesz az egyetlen olyan ország, amelynek az 5. generációs F-35-ös mellett rendelkezésére áll majd olyan harci repülőgép, amely elkísérheti a Lightning II-t a bevetésekre, és képes annak elektronikai védelmet biztosítani.

A 12 darabos ausztrál EA-18G flotta természetesen még nem bevethető, a hajózóállomány és a földi kiszolgálók kiképzése jelenleg is zajlik. A rendszer képességeit – amelynek csak egy részét jelenti maga a repülőgép – a 2020-as évek közepén használhatja majd ki teljes egészében Ausztrália.